Hunter Valley emlékek

2015. január 11.

dsc01235.JPG

Tyrrell’s Moore’s Creek, South-Eastern-Australia Shiraz 2004

A birtokot az emigráns Edward Tyrrell alapította 1858-ban a Hunter Valleyben, de ma már az ország több pontján van ültetvényük (Limestone Coast és Heathcote). Ma már a 4.-ik generáció, Bruce Tyrrell vezeti a pincét, amely 2010-ben az Év borászat címet érdemelte ki.

Ez a bor felvásárolt szőlőből készült, mégpedig hatalmas területről. A South-Eastern Australia fedőnév gyakorlatilag az ország teljes borvidékének 90%-át tartalmazza és egy szuperzóna, amit az EU-s borpiaci törekvések miatt hoztak létre. Mindenesetre megkönnyíti a pincészetek dolgát. A bor minőségét nem rontotta, hogy ilyen hatalmas területről érkezik a szőlő. Hatalmas élmény volt meglátogatni a pincészetet és kóstolni a borokat a helyszínen. Ezt a palackot az ünnepek alatt bontottuk fel és hosszan dekantáltuk.
Narancsos széllel jelenik meg a téglavörös, 10 éves bor. Visszafogott illatában az aszalt szilva, ribizli, szeder vezeti a gyümölcsöket, amely szépen összesimult a palackos érlelés aromáival. Idővel megjelenik a föld, gomba, füstölt sonka, szivar, csokoládé és kávé.
Ízében a kor jobban érződik. A savak még tartják a bort, de már nem a gyümölcsösség dominál. Az ízek összeértek, a bor jó arányokkal rendelkezik. Az illat aromái köszönnek vissza a kortyban. Szép hosszú lecsengés. Szépen korosodott a bor, de extra izgalmakat már nem tartogat. 7 pont


img_1835.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr487060693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása