A syrah arcai a Chapoutier értelmezésében

2015. április 12.

img_2460_1.JPG

A syrah az egyik kedvenc fajtám. Szeretem a komoly, komplex, testes, de nem túl lekváros borokat ebből a fajtából. Az izgalmas fűszerkészlet és a sok gyümölcs igazán magával ragadó. Hazánkban is egyre több a jó syrah (sajnos a gyenge is), de mégiscsak a Rhône folyása mentén készülnek a legelegánsabb tételek. Talán kijelenthetjük, hogy a régió rendkívül fontos és kimagasló termelője a Chapoutier pincészet. A pince borait az idei VinCEn is lehetett kóstolni egy mesterkurzus keretében.


Tournon, Victoria, 2013 Mathilde,  (Ausztrália)
Indulásként egy vendégmunkás Ausztráliából. Tekintettel a származási helyére, nem meglepő módon gyümölcshangsúlyos bor (erdei és fekete bogyósok, aszalt szilva), de csoki, kókusz és egyéb édes fűszerek is felfedezhetőek benne. Buja, testes, édes íz hatású bor.

Chapoutier, Côtes du Rhone, Bellerouche 2013
Már ez az „alapbor” is sok értelmezni valót tartogat. A szokásos gyümölcsök mellett, keleti fűszerek fedezhetők fel. Izgalmas összetettség: bors, fa, mentol, herba, föld és némi égett gumi.

 

img_2461.JPG
Chapoutier, Crozes Hermitages 2012 Les Meysonniers
Friss fogyasztásra szánt (max 5-7 évig érdemes érlelni) nőies hangolású bor. A mezei virágok egész csokra mellett herba, bors, ánizs, édes fűszerek és sok fanyar gyümölcs nyújt élményt. Izgalmas, élettel teli bor. Kiváló arányok, hosszú lecsengés jellemzi.

 

img_2462.JPG
Chapoutier, Saint-Joseph, Deschants 2012
Az erdei gyümölcsöket háttérbe szorítja az intenzív hordó használat adta aromakészlet, mint a pörkölt fa, ánizs, vanília és a szárító tannin. A sor, talán legrusztikusabb tagja, amelyben a bujaságnak, kedvességnek nyoma sincs, ugyanakkor a határozott savaknak és tanninnak köszönhetően hosszú eltarthatóságot feltételezek.

 

img_2464.JPG
Chapoutier, Cornas 2012, Les Arenas
Mély bordó színnel nyit, majd nagyon intenzív, sokrétű parfümös illattal hódít: ibolya, kék virágok, bors, szegfűszeg, fekete cseresznye, pörkölt fa. Masszív, komplex bor, férfias és érett tannin szerkezettel, magas alkohollal. Az illat aromái kávéval, karamellel, gyógynövényekkel, édes fűszerekkel, fekete ribizlivel egészül ki. Komoly bor, hosszú lecsengéssel.

img_2467.JPG
Chapoutier, Hermitage, Sizeranne 2011
Elegáns illatában ibolya, cassis, fa, vanília, bors, édes fűszerek uralkodnak. Az elegancia az ízben is folytatódik. Intenzív korty, komplex, gazdag. Gyönyörű szerkezetű, könnyen iható, mégis nagyon tartalmas bor sok gyümölccsel, ánizzsal, vaníliával és kevés földességgel. Sokáig a szájban maradó élmény.

Tanulságos volt a borok különbözőségén keresztül megérteni a termőhelyek jellegzetességeit. Kiegyensúlyozott borokat kóstoltunk, amelyek még mindig nincsenek a csúcson, de intenzívek, aroma gazdagok. Szép sor volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr137360852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása