Doudet-Naudin Burgundiából

2015. április 26.

img_2484.JPG

1849-ban alapították a pincét Savigny-lès-Beauneban. 15 burgundiai apellációban organikusan művelnek szőlőt, némelyik 70 éves tőkéket is tartalmaz A Côte de Beaune területen 12 ha termőszőlőjük van.


Chardonnay, Vin de France    2014    
A bor 15%-a erjedt barrikban, a többi tartályban. Tiszta íz és illatvilág. Mogyoró, dió, és némi élesztősség jelenik meg a citrusok és trópusi gyümölcsök mellett. Nagyon jóivású, kiváló arányokkal rendelkező, könnyen szerethető bor. 6 pont

Chablis 2014    
Klasszikus módon készült Chablis bor. Az almasav bontás után 8 hónapot pihent acélban. Elegáns illatában némi élesztősség és kevés pirítós jelenik meg a sok citrus és trópusi gyümölcs mellett. Mandula, mangó, grapefruit, sárgabarack, alma vezeti az íz aromáit. Határozott, de elegánsan az egységbe simuló savakat mutat a közepes test mellett. Elegáns bor. 8 pont

Savigny-Lés-Beaune 1er cru - En Redrescul Monopole    2012    
Az En Redrescul parcella kizárólag a pincészet tulajdonában van. A környék legmeredekebb területének számít.  
Kifinomult illatában grillázs, mandula, mogyoró és a határozott ásványokat mutató tűzkő. Egyensúlyos, arányos és krémes korty. Integrálódott, szép savkészlet. Nagyon elegáns a hordóhasználat, amely aromái mellett a citrusok, az ásványosság és fehér húsú gyümölcsök mutatkoznak. Nagyon fiatal. 9 pont

Corton-Charlemagne Grand Cru    2012    
A legmagasabb presztízsű terület Aloxe-Corton település fölött a Corton hegyen található. Összesen cca 2000 palack bort készít a Doudet-Naudin a saját, alig egy hektáros területéről. 14 hónapot töltött barrikban, amelyből 30% új hordó volt.
Elegáns és kifinomult illatában némi élesztősség, mogyoró, dió, mandula, alma, mangó, maracuja. Szájban tömény, koncentrált, lendületes és finomra csinszolt savakkal. Krémes, kiváló arányokkal. Nagyon kiváló bor. 9 pont

Pinot noir, Vin de France    2013    
Sok piros bogyóst mutat illatban és ízben. Nagyon kedves, szerethető, jóivású korty. Édes fűszerek, érett, édes gyümölcsök. Közepesen hosszú lecsengés. 7 pont

Savigny-Lés-Beaune 1er cru Aux Guettes    2012    
A bor nyitott tartályban erjedt 20 napig, folyamatos csömöszölés mellett. Teljes egészében hordóban pihent, amelyből 10% új fa.
Intenzív illatában sok gyümölcs, valamint sonka, füst és édes fűszerek érezhetőek. Elegáns, erőteljes, tömény, tartalmas bor. Érett erdei gyümölcsök és édes fűszerek vezetik a kortyot. Élénk, de kifinomult savak. Érett, selymes tannin. Meglepően rövid utóíz. 8,5 pont

Gevrey-Chambertin    2013    
A bor nyitott tartályban erjedt, folyamatos csömöszölés mellett. Teljes egészében hordóban pihent 18 hónapig.
Illatában erdei gyümülcsök, piros bogyósok, némi füstösség. A korty túl élénk savakkal érkezik, de érett tanninnal és közepesnél nagyobb testtel. Lendületes, fanyar piros bogyósokkal teli bor. 7 pont

Chambolle-Musigny    2013    
A bor nyitott fa káciban erjedt, folyamatos csömöszölés mellett, 18 napon keresztül. Teljes egészében hordóban pihent 15 hónapig, amelyben 20% új fa.
Komplex, gazdag illatában sok erdei gyümölcs, némi avar, gomba, és földesség jelentkezik. Nagyon elegáns és izgalmas. Kiváló savak, lendületes korty. Fiatal bor, mégis sok érett ízzel. Kissé tapadós tannin jellemzi. Az illat aromái mellett érintésnyi kávé, kakaó mutatkozik. 7,5 pont

Corton-Maréchaudes Grand Cru    2012    
A dűlő Ladoix és Aloxe-Corton között fekszik és 65 éves tőkék találhatók benne. Teljes egészében hordóban pihent 18 hónapig, amelyben 20% új fa.
Nagyon összetett és izgalmas illat: avar, föld, gomba, erdei bogyósok, vanília, tejcsoki. Határozott savak, masszív, még kissé agresszív tannin, sok ásvány. Hosszú lecsengésű, nagy potenciállal rendelkező, de nagyon fiatal bor. 7 pont


Kifinomult, tudatosságot tükröző, igazán minőségi sort kóstoltunk. Nagyon tartalmas, mégsem nehézkes borok, amelyek kiválóan tükrözik a terület adottságait. A hordóhasználat példás és visszafogott. A pincészet évjáratos tételei is elérhetőek.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr37400546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása