Prunier mesterkurzus

2015. augusztus 03.

img_3414.JPG

A családi tulajdonban lévő Cognac ház, nem rendelkezik saját területtel, kisebb termelők alapanyagait vásárolja meg és érleli. A cég elnök-vezérigazgatójával, Stéphane Burnez Úrral, évjáratos tételeket értelmezve tanulmányoztam a Cognac alrégiók stílusát. A kóstolás további különlegessége volt, hogy ún. hordó erősségű, vagyis a desztillált vizes visszahígítás nélkül, eredeti alkoholtartalommal bíró tételeket kóstoltam. Burnez Úr az ötödik generációt képviseli a Cognac ház életében. Profizmusa és szakmai tudása lenyűgöző, de még ezt is túlszárnyalja azon képessége, amilyen hatékonyan át tudja adni azt a tudást.


1977 Petite Champagne, 59% alkoholtartalom
Illatában virágok, édes fűszerek, hordó, szivar. Az alkohol intenzív és a fa hatás is. Közepes testű, hosszú ízű, erőteljes, gazdag, de kissé csípős bor.

1980 Petite Champagne, 58,4% alkoholtartalom
Több virág és kevesebb fa jellemzi az illatot, amely kevésbé intenzív az 1977-eshez képest. Kerekebb és jobban integrálódott az alkohol is. Erőteljes, töményebb tétel amely a fűszerekről és a krémességről szól.

1985 Fins Bois 54,9% alkohollal
Kevésbé intenzív illat, virágokkal és fehér húsú gyümölcsökkel. Könnyedebb, légiesebb a szájban, nem oly erőteljes, mint a két előző tétel. Integrálódott alkohol, kecses forma és kissé rövidebb lecsengés jellemzi.

1986 Fins Bois 58,4% alkoholtartalommal
Illatában friss fehér húsú gyümölcsök, virágok, bőr, fa, édes karácsonyi sütemények uralkodnak. Krémes, selymes korty, közepesnél nagyobb testtel, hosszú lecsengéssel.

1989 Grande Champagne 46,9% alkoholtartalommal
Intenzív illat, amiben sok aszalt őszibarack, narancslekvár, édes fűszerek, friss trópusi gyümölcsök érezhetőek. Erőteljes, bársonyos, sima, kerek és elegáns cognac, szépen belesimuló alkohollal. Nagyon komoly anyag.

1991 Petite Champagne, 51,5% alkoholtartalom
Könnyed illatvilág, amely fehér virágokat, cserzett bőrt és édes fűszereket tartalmaz elsődlegesen. Ízben is könnyed, lendületes, ugyanakkor krémes és sima szerkezetű. Sok aszalt gyümölcs, vanília, szivar és némi bőr viszi a kortyot. Izgalmas lecsengés.

Természetesen a Royalcognac.hu forgalmazza a Prunier tételeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr637673012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása