Fred Loimer Pincéje - a kamptali csillag

2015. november 27.

loimer.png

A Loimer pince a korábbi Schlosskeller Haindorf pincére épült, amely később egy háromszintes új feldolgozó pincével bővült, ahol szivattyúk nélkül, különösebb nyúzás nélkül mozog a must és a bor.
Fred Loimer 2002-ben az Ausztriai Év Borásza címet érdemelte ki, valamint őt tartják a legjobb osztrák fehérbor készítőnek is.

2005 óta biodinamikus elvek szerint művel 60 hektár szőlőt Langenloisban a Kamptal borvidéken a Kamp folyó völgyében, valamint 12 hektáros birtokán Gumpoldskirchenben a Thermenregion borvidéken.
A kamptali részhez tartozó legismertebb dűlők a Langenlois és a Loiserberg.
A pincészet a fehér borokat helyezi előtérbe (80%). A rizling és a grüner veltliner az ültetvények több mint három negyedét adja. Ez a két fajta az egész borvidék arculatát meghatározza, érthető, hogy az eredetvédett „Kamptal DAC” minősítést is viselhetik.
E mellett chradonnay, grauburgunder, weissburgunder, muskotály, tramini. A vörös bort a pinot noir és a zweigelt adja.

20151120_150233.jpg
Grüner veltliner 2014.  Langenlois, Kamptal DAC
Kamptal egyik legelismertebb dűlője a Langenlois, amely főleg löszös talaj, vulkáni, gránitos kövekkel dúsítva. A biodinamikusan művelt ültetvény vegyes életkorú, de 50 éves tőkék is vannak. Az október végi szüret után a tétel 95%-a acéltartályban, a maradék használt nagyhordóban erjedt, fajélesztők használata nélkül. Az erjedés után négy hónapot finom seprőn töltött a bor, majd 2015. februárban palackozták.
Illatában virágok, gyógynövény, pici borsosság, zöld alma és őszibarack.
Tiszta, egyenes vonalú bor, pengeéles savakkal. Frissítő korty, közepest alig elérő test, visszafogott alkoholérzet és közepes hossz jellemzi. Ízében citrusok, alma, őszibarack és sósság fedezhető fel. 6 pont

Riesling 2014, Langenlois, Kamptal DAC
Ismét a Langenlois dűlő, de most rizling. fajéleszők nélkül, acéltartályban erjedt a bor, majd 4 hónapot töltött finom seprőn.
Közepesen intenzív illatában fehér virágok, őszibarack, citrusok és ásványok jelennek meg.
Nagyon tiszta korty, alacsony alkohollal, komoly savakkal, amelyek viszont szépen integrálódtak. Filigrán test, közepes hossz. Aromáit a grapefruit, zöld alma, őszi barack és az ásványok vezetik. Jó inni! 6 pont

Muskateller, 2013 Niederösterreich
Löszös, agyagos talajon termett bor. Szeptember végi, október eleji szüret. Acéltartályban erjedt, majd 4 hónapot töltött finom seprőn.
Nem túlzó és pacsulis, de szőlős, fehér virágos illatjegyek jellemzik. Friss, fiatalos korty, közepes testtel, alkoholérzettel és lecsengéssel. Pici keserűség van a végén, amely pont jó. Jól elkészített muskotály. 5 pont

 

20151120_151323.jpg
Manhartsberg 2013, Niederösterreich
Chardonnay (50%), pinot blanc (30%) és pinot gris (20%) alkotja a házasítást. A chardonnay löszön, a pinot blanc löszös palán, a pinot gris palán termett, biodinamikus művelés keretében. 1-2 napos áztatás után spontán erjedt 300 és 2500 literes használt hordóban. Az erjedés után 8 hónapot töltött a teljes seprőn, 3 hónapot finom seprőn.
Telt, gazdag illatában mogyoró, mandula, pörkölt magok, vanília, érett sárga alma. Elegáns és  behízelgő.
Testes bor, krémes textúra, frissítő savak. Édes fűszerek, érett fehér húsú gyümölcsök, szezámmag, mandula jellemzi a kortyot. A hordó adta aromák nem integrálódtak teljesen. Közepes hossz. 6 pont

Grüner  veltliner, Langenlois  Loiserberg 2013, Kamptal DAC Reserve
A Langenlois  Loiserberg dűlő palás taláján, 350-380 méter tengerszint feletti magasságban, déli ¬dél-keleti kitettségen, biodinamikusan termett a szőlő. Október végén szüretelték, 12 órát héjon ázott, majd fajélesztő hozzáadása nélkül használt, nagyméretű hordóban erjedt, majd 4 hónapig finomseprőn pihent.
Érezhetően szintet léptünk! Elegáns illatában érett zöld alma, körte, trópusi gyümölcsök és ásványosság érezhető. Szájban is gazdag, arányos és elegáns. Közepes test, frissítő savak és közepes alkohol jellemzi. Aromáit az érett zöld alma, körte, citrusok és a szép hordóaromák határozzák meg. Részlet gazdag bor, hosszú lecsengéssel. Még nagyon fiatal, de már most elegáns. 7 pont

Riesling, Langenlois Loiserberg 2013. Kamptal DAC, Reserve
GV társához hasonlóan: palás talaj, déli, dél-keleti kitettség, biodinamikus művelésmód, 350-380 méter tengerszint feletti magasság. November elejére csúszott a szüret, ami után 12 órás héjon áztatás következett, majd spontán erjedés acéltartályban.  4 hónapot töltött a teljes seprőn, 2 hónapot finom seprőn.
Elegáns illatában virágok (lonc, akác), őszibarack, birsalma, körte, szezámmag, sósság. Elegáns bor, penge savakkal, de minden egyéb komponens felnő a savhoz. Összességében egyensúlyos. Ízében grapefruit, lime, narancshéj, körte, birsalma, őszibarack jelenik meg. Sokáig emlékezetes finis. Még mindig fiatal. 7,5 pont

A céglogót a honlapjukról vettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr658117060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása