Cavallotto Pincészet Barolo szívéből

2015. december 16.

20151120_190150.jpg

A Cavallotto család 1948-ban kezdett Barolot palackozni, amivel a borvidéken úttörők voltak. Akkor és napjainkban is tradicionális módon készítik a borokat a borrégió szívében, Castiglione Falletto városkában. A homokos, meszes agyagtalajon nagy gondossággal művelik a szőlőt. A Bricco Boschis dűlő csak a család tulajdonában áll, és ez a dűlő biztosítja az alapanyag nagy részét.

Nem csak a palackozásban voltak elsők. Már a 70-es években áttértek az organikus művelésre, a szomszédjaik rosszallása ellenére, valamint elsőként füvesítették a sorközt.
Ma az ötödik generáció, Alfio, Giuseppe és Laura vezetik a pincét.

Barbera D'Alba Vigna Cuculo DOC 2011
A monopolként művelt Bricco Boschis dűlő nyugati felén 50 évnél idősebb barbera szőlő adja a bor alapját. 15 hónapig macerálták, majd 24 hónapot nagy hordóban pihent a bor.
Az illat gyümölcsökkel nyit, úgy, mint cseresznye, áfonya, cassis, amely csokival, földességgel és édes hordófűszerekkel egészül ki. Koncentrált és tömör bor, érett tanninnal, de túlzó alkohollal. Az alkohol édesség mellett medvecukor, teafű, fekete cseresznye, szilva,  konyakmeggy aromái detektálhatóak. Hosszú lecsengés. 6,5 pont

Barolo Bricco Boschis 2011
A monopolként művelt 8,8 hektáros szőlő a legjobb dűlők közé tartozik a borvidéken. Déli, dél-keleti fekvése és a változatos talaja tökéletes a szőlőnek. 300-360 méter tengerszint feletti magasságon a meszes agyag keveredik homokkal és homokkővel. Három aldűlőre osztható: Vigne Colle Sud-Ovest, Punta Marcello és Vigna San Giuseppe.  
Kiváló évjárat bora került a poharamba. Illatában az elsődleges gyümölcsöket a szamóca, piros ribizli, szilva, cseresznye jelenti, amelyeket vargánya, földesség, édes fűszerek, fekete csoki gazdagít.
Selymes tannin, közepesnél nagyobb test, lendületes savak jelentkeznek a pohárban. Vanília, csoki, medvecukor, gyógynövények, karamell, cseresznye, szeder fedezhető fel. Komplex és gazdag bor a Barolo minden szépséget felvonultatja. 7,5 pont

Barolo Riserva 'Bricco Boschis Vigne San Giuseppe' 2008
A három aldűlő egyike, amely önálló borként is megjelenik a piacon. Egy hónapig volt hájon, majd 3-4 évet nagy hordóban érlelődött. Elegáns és decens illat: vadmálna, szamóca, piros ribizli, dohány, szantál, édes gyökér, bors, fahéj, szegfűszeg. A gyümölcsök és a hordófűszerek nem uralják, hanem szépen kiegészítik egymást. Szájban tömör, kiváló szerkezetű, masszív, de nem lomha. Tannin bársonyos, nagyon finom szemcséjű és szépen integrálódott a borba. A savak fiatalosan tartják a bort. A kor nem az oxidációban, hanem az érett, összesimult eleganciában jelenik meg. Komoly bor, hosszú lecsengéssel és még 10 év érlelési potenciállal. 8 pont

Zseniális pince, nagy borokkal!

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr448176964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása