Baroloval a csúcson

2016. április 21.

20160314_151532.jpg

Baroloban, azon belül is a LaMorra alrégióban járunk. Sergio Molino a borvidék fontos figurája, hiszen hat-hét kisebb pincészetnél is tevékenykedik, mint tanácsadó. Saját mikro tételeit kóstolva az eddigi legnagyobb Barolo élményben volt részem. Íme:


Barbera d'Alba superiore 2013, Mélia
Összesen egy hordó készült ebből a borból.
Lappangó energia illata árad a pohárból. Kiváló illatkészlettel vesz lendületet: szamóca, ribizli, pici földesség, őszi erdőt idéző illatvilág.
A korty gyümölcsök sokaságát vonultatja fel. Krémes szerkezet, kiváló struktúra, érett és simulékony tannin készlet. A savak meggyőző frissességet biztosítanak. Az elegancia sem hiányzik és az utóíz hossza is tökéletes. Talán életem legjobb barbera szőlőből készült bora. 8,5 pont

Barolo Bricco Rocca 2010
Ebből a baroloból sem készítettek sokat, összesen 2000 palackot adott az évjárat. Már az illat meggyőz arról, hogy komoly élmény következik. Elegáns és tartalmas, amelyben a friss gyümölcsök, a hordó és a palackérés aromái kiválóan kiegészítik egymást (vadmálna, erdei szeder, fekete áfonya, szilva, fekete bors, szegfűszeg, szerecsendió, szegfűbors).
Fűszeres karakterrel nyit, a hordó kellemes nyomokat hagyott a borban. A savak is szépek, érettségük jónak mondható, amelynek köszönhetően feszes, de mellette mélysége is van. Komoly hangvételű, nagyon sűrű, de szép eleganciát megtestesítő bor. Még mindig fiatalos, hatalmas érlelési potenciállal. Hosszú ideig el lehet merülni a szépségében. 9 pont

Barolo Bricco Rocca 2011
Ennél az évjáratnál is pár ezer palackról beszélhetünk. Az illat magas minőségről árulkodik, még ha a fahatás több is a 2010-eshez képest. Fahéj, vanília, kakaóbab mellett fekete szeder, vad cseresznye, cigánymeggy, szilva jelenik meg.
Kerek és tömör bor, de a cserek még nem nyugodtak meg, időt kérnek. Szép savakra vannak felfűzve a gyümölcsök, de hordó még háttérbe szorítja őket. Kiválóan strukturált bor, nagy érlelési potenciállal, amelyre szüksége is van. 7 pont

Barolo Riserva del Fico 2008
46 éves szőlők termése. Elegáns illat repertoárjában szamóca, szeder, vadmálna, erdei gombák, édes fűszerek, nedves avar fedezhető fel.
A kortyban sem fukarkodik az aromákkal: szamóca, piros ribizli, csipkebogyó, szeder, szerecsendió, szegfűbors. A savak biztosítják a frissességet. Kiválóan integrálódott alkohol és érett tanninok. Tömör, komplex bor, amelyet sokáig tartó élményt nyújt. 8 pont.

20160314_151551.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr178645310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása