Felvidéki kékfrankosok

2016. május 01.

logo.png

Mátyás András Kisújfaluban, a Dél-Szlovákiai borvidék szívében, a kürti régióban készíti a borait. Sokáig kizárólag saját célra készítettek bort, de 2002 óta komolyabbra fordultak a dolgok. 2003-ban, a cél a természethez és a tradicionális módszerekhez való visszatérés. A ma már organikus gazdálkodásból többek között nagyszerű pinot blanc, rajnai rizling és pinot noir borok születnek, összesen 12 hektárról a Szilvás-völgyből és a János-hegyről.

András 2013-ban a Kasnyik testvérekkel (Tamás és Gábor) és Süttő Zsolttal (megalakította az Autentista Slovakia társaságot, melynek legfőbb célkitűzése a saját szőlőültetvényeik természetbarát gondozásából származó, adalékanyagot nem tartalmazó, a tájjelleget teljes szépségében bemutató, testi, lelki és szellemi táplálékot nyújtó borok készítése.
Két kékfrankost kóstoltam a közelmúltban. Íme:

Kékfrankos 2012
Lassan nyílik az illat, de megéri várni, mert cédrus, szivardoboz, föld, fekete bors, szilvalekvár és fekete cseresznye kellemes keveréke érezhető.
Selymes tanninú, lendületes savú, tartalmas bor. Elsősorban az édes fűszerek és piros bogyósok uralják az ízt. Szép bor, amely még mindig fiatal. 6,5 pont

Kékfrankos 2010
Egyre több olyan vörösborral találkozok, amely a nehéznek tartott évjáratból kerül ki és az eleganciájára alapozva, egészen kiváló élményt nyújt. Ez a kékfrankos sem egy nagy testű szumó bajnok. Világos színű ital, a beszáradt szilvalekvár, avar, vargánya, föld és édes fűszerek illatvilág megmutatva. Nem nehézkes bor, a lendületes savak viszik előre. Jó arányokkal bír, a tannin is selymes. Nagyon jó inni, annak ellenére, hogy nem túl hossz. 7 pont

matyas_andras_kekfrankos_2013.jpg

A logót a weboldalukról, a palackfotót a kereskedőjüktől vettem kölcsön.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr498667196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása