Laposa 2015-ösök

2016. szeptember 09.

laposa.jpg

A Laposa birtok kezdete 1990-ig nyúlik vissza, amikor Dr. Laposa József és felesége megvásárolták az első földeket a Badacsony-hegy déli oldalán. Ma, egy befektetővel történt házasság és csalódást követő válás után,  8 hektáron gazdálkodnak: Badacsony-hegyen 1,5, Csobáncon 3,5, Köves-hegyen 1, a Szent György-hegyen 0,5,  Somlón pedig 1,5 hektár saját tulajdonú szőlőjük van. Évente 80000 palack bort készítenek, de ma már elsősorban három gyermekük viszi a borászatot.

A legutóbbi évjárat borai vannak most a piacon, ezek kerültek a poharamba is.

Badacsonyi Szürkebarát 2015
A badacsonyi szőlőhegy hűvösebb, északi oldalán lévő 20 éves ültetvény termése, amely hordót nem látott, csak acélban volt, irányított erjesztés mellett.
Tiszta, friss illatában őszibarack, lonc, liliom, szőlő, zöld alma, fehér bors, citrusok, körte észlelhető.
Zamatos korty, feszes szerkezet, penge savak és visszafogott alkohol. Van benne kraft, de megmarad könnyed frissítő bornak. Minerális, fűszeres és egyensúlyos. Közepesen hosszú lecsengés. 6 pont

Badacsonyi Kéknyelű 2015
A borvidék tipikus fajtája, amely véleményem szerint több éves palackérés után teljesedik ki igazán. Ez a tétel fiatal és friss. Acéltartályban készült. Az illat nem lehengerlő, mozgatni kell, hogy felszabaduljanak az aromák. Visszafogottan, de ásványokat, citrusokat, zöld almát, fanyar gyümölcsöket mutat.
A filigrán, feszes, éles savakkal és szinte sós ásványossággal. Jó egyensúllyal bír, de a mélység nem erőssége. Közepes testet és alkoholérzetet hoz. A citrusok dominálnak. 5,5 pont

Balatoni Rizling2, Rajnai rizling 2015
A Csobánc és a Badacsony-hegyről szüretelt rajnai rizling. Minőségi illatkarakterrel nyit, amelyben őszibarack, trópusi gyümölcsök, sárgadinnye és ásványok rétegződnek.   
A savak is szépek, érettségük jónak mondható.
A korty is izgalmakat rejteget. Lendületes és frissítő savak, szépen integrálódott alkohol és közepes test. A mineralitás mellett, virágos ízek jelennek meg ellenpólusként. Jó egyensúlyt mutató bor, amely előtt szép fejlődési pálya áll, de már most, baba korában is 6,5 pont.

Balatoni Olasz rizling, 4hegy, 2015
Négy tanúhegyről szüretelt olasz rizling került egy palackba. A Badacsony, a Csobánc, a Somló és a Szent György-hegyről válogatva. Kissé zárt az illat, de idővel a benne lévő energia felszínre bukkan. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, zöld alma, körte, őszibarack, birs, fehér bors jellemzi.
A korty is ezekről a gyümölcsökről szól. Szép egyensúlyt mutat, semmit sem hangsúlyoztak túl benne. Az ásványosság jellegzetes nyomot hagy az összképen. közepes hossz. 6 pont

Kiegyensúlyozott borok készültek 2015-ben, amelyek már most mutatják az erejüket, de egy-két év múlva még nagyobb értéket képviselhetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr111684107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása