San Leonardo 2001 Magnum, IGT

2016. szeptember 25.

san_leonardo.jpg

Olaszország északi részén, Trento régióban található a Tenuta San Leonardo, amely a XVII. századtól a Gresti család tulajdonában volt. A XIX. század végén a Guerrieri Gonzaga család szálai összekapcsolódtak a Gresti családdal. Ez az a pillanat, amikor a birtok a szőlőtermesztésre, borkészítésre kezdett koncentrálni, kissé háttérbe szorítva az egyéb gazdálkodási ágakat.

Carlo Guerrieri Gonzaga elsősorban a nemzetközi fajtákat helyezte az előtérbe, mint a cabernet sauvignon, carmenère, merlot, cabernet franc, petit verdot, sauvignon blanc és rizling.
Ma 30 hektáros a birtok, 20-50 éves ültetvényekkel. A merlot kavicsos, míg a többi fajta homokosabb talajon terem.
A pincészet fő bora 2001-ben egy cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot házasítás. Az erjesztés cementtartályban történt, hozzáadott élesztők nélkül, nagyon alacsony kénszint mellett. Ezt követte a barrik érlelés 22 hónapon keresztül. Nem csak normál méretű palackba, hanem feles palackba, magnumba, Jeroboamba, Methuselahbe, Salmanazarba, Balthazarba is töltik a bort.

Ez a magnum palack fél napot szellőzött, de nem dekanterben, csak kihúzott dugóval.
Elegáns és tekintélyt parancsoló illat. Az érett vörösbor szerteágazó illatvilágának minden szépségével. Beszáradt szilvalekvár, hecsedli, piros ribizli, cédrus, szivardoboz, dohány, rózsa, bors, földesség és leheletnyi animalitás. Szépen kialakult az ún. rancio karakter.
Megkóstolva az elegancia az első szó, ami eszembe jut. Kiváló egyensúly, krémes textúra.
A tanninok nem kapnak komoly szerepet, jól integrálódnak a szerkezetbe. Olyan mértékben mély és részletes, hogy csak jókat lehet róla mondani.
Ízét a fanyar gyümölcsök és a fűszerek vezetik (piros ribizli, fekete cseresznye, erdei szeder, fahéj, fekete bors, kardamom). Nagyon hosszú lecsengés. 8,5 pont

20160922_112024_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr9811737425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása