Fehér merítés a felvidéki Geönczeöl Pincétől

2016. november 11.

geonczeol.jpg

Geönczeöl Attilát Magyarországon úgy ismerhetik, mint elismert borszakírót, aki több szaklap szerkesztője vagy munkatársa. Nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkezik, rendszeres borbírája Európa legnagyobb borversenyeinek, borszakíróként résztvevője számos európai és tengerentúli szakmai eseménynek, tanulmányútnak, tagja a nemzetközi borszakírók szövetségének. Személyesen az 1990-es évek végétől kóstolhatom a pince borait, amelyek kezdetben nem kerültek kereskedelmi forgalomba, csak a barátok, rokonok kóstolhatták. Attila azonban a közelmúltban kilépett a borpiacra saját tételeivel.

A pincéje a felvidéki Garamkövesden, egy 1882-ben épült présházban található, melyhez 3 pinceág tartozik. A szőlők Muzslán a Nagyhegyen, Erdőntúli Öreghegyen és a Zsoldos dűlőben helyezkednek el, Ipolyszalkán pedig a Baglyasban. A szőlőket az ökológiai termesztés szabályainak megfelelően kezeli.

A közelmúltban megkóstoltam a jelenleg elérhető boraiból négy fehéret. Íme:

Rajnai rizling 2015     
A jól ismert világfajtát megbolondította közel 15% devin* fajtával.
A pohárba szagolva a parfümös szó jutott eszembe, amit a rajnai rizling fajtára ritkán használunk. Ekkor kérdeztem rá és derült ki egy illatos fajta, a devin jelenléte. Fehér virágok, őszibarack, körte, grapefruit és narancshéj vezetik az illatot.
A korty egyben van, jók az arányai. Feszes savak, nem túlzó alkohol és a közepesnél kicsit nagyobb test jellemzi. Citrusok, őszibarack, birsalma az ízben. Könnyen iható és nincs túlgondolva. Összesen 500 palack készült belőle. 6 pont


Olasz rizling 2015
Hordóminta formájában kóstoltam ezt az olasz rizlinget, amelyet 18 napig héjon erjesztett a borász.
Első és legfontosabb, hogy hibátlan az illat és az íz. Közepesen intenzív illat narancshéjjal, vilmoskörtével, mangóval, maracujával, édes fűszerekkel.
Még nagyon fiatal, amit a kissé kusza tanninok is jeleznek. Férfias bor, vagány savakkal, jó egyensúllyal. Nem túl testes, de mégis krémes textúrájú. Az édes fűszerek és a primőr gyümölcsök jó arányt mutatnak. Izgalmas bor, amely még rakoncátlan, de palackozás után, palackban pihentetve szép jövőt jósolok neki. Hordóminta, most 6 pont. Összesen 150 palackra való készült belőle, mert a 2015-ös Karcsa házasításba került a többi.

Karcsa 2013
Ez a házasítás a Geönczeölök felvidéki származási helyére Karcsa településre utal és évek óta készíti a borász. 2013-ban a bor fele leányka, 30%-a zöld veltelini, 20%-a olasz rizling. Illatában pörkölt jegyek, toast, pörkölt magvak, őszibarack, szőlő, sárga alma. Szépen összeértek az ízek az évek alatt. Szájban telt idomú, kerek, lendületes savú bor, tüzes alkohollal. Gyümölcsök keverednek a fa diszkrét tónusával. Semmit sem hangsúlyoztak túl benne. Hosszú finis. Mindössze 650 palack 7 pont

karcsa_1.jpg

 

Karcsa 2012
Zöld veltelini 60% - rajnai rizling 40%.
Egy évvel fiatalabb öccséhez képest visszafogottabb illat, de idővel pörkölt mogyoró, édes fűszerek, lime, körte pörgethető ki belőle.
A korty is kevesebbet ad, mint a 2013-as, nem érzek annyi erőt és lendületet benne. Kerek és kitölti a szájat, de nem olyan izgalmas. A gyümölcsök és a fűszerek aránya jól eltalált. Közepesen hosszú a lecsengése. 300 palack van belőle. 6 pont

* Devin: szlovák nemesítésű fajta. 1958-ban Dorota Pospíšilová, Ph.D. gondolta úgy, hogy a piros tramini és a kevésbé ismert piros-fehér veltelini szép utódot hozna létre. Általában nehéz, testes, extrakt anyagokban gazdag, aromás, illatos borok. Jó cukorgyűjtő, ezért késői szüretelésű borként is kedvelt.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr1511948707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása