Tiffán Pince, Villányi Cuvée Carissimae 2011

2016. december 08.

20161207_190146.jpg

A Kopár-dűlő termését dolgozza fel és házasítja a borvidék ikonikus pincéje, ebben az emblematikus borban. A bor fele merlot, 30% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc. 36 hónapot töltött hordóban. A történetet mindenki ismeri:
„A Kopár-dűlőben szőlőtelepítés előkészítése során egy talajmunkát végző gép római kori sírkőtöredéket fordított ki a földből. Ez a kb. 120x80 cm méretű kő egy Kr.u. 260-ban, 25 évesen elhunyt hölgy emlékét őrzi.

Felirata így szól:
"Luciae... candidae, coniugi carissimae...." (A szépséges Lucia-nak, a legkedvesebb hitvesnek)
Egy Lucia Apulea nevezetű hölgynek állítatta férje. A fiatal feleség elvesztésének mély fájdalmát jelzi a szöveg, melyben conjugi carissimae jelzővel, vagyis a legdrágább feleségként illeti az elhunytat.”
A Carissimae 1999-óta készül a pincénél.

Közepesen intenzív illata a füstöt, odaégett pirítóst, a kakaóbabot, kávét és étcsokit idézi. Szilvalekvár, szeder, dohány, mentol és cédrus is megjelenik.
A kortyban a fanyar gyümölcsök és az édes hordófűszerek keverednek. Lendületes, de nem szép összetételű savak és szemcsés tannin ront a képen. Közepesnél nagyobb test, jól integrálódott alkohol jellemzi. Nem érzem benne a harmóniát. Lecsengésében a kesernye és a nem túl vonzó savak jellemzik. Sokkal többet vártam. 5,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr1812031485

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konkoly Mihály: Tiffán Pince Villányi Cuvée Carissimae 2011 2016.12.08. 21:52:01

Nem érzem benne a harmóniát. Lecsengésében a kesernye és a nem túl vonzó savak jellemzik. Sokkal többet vártam.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása