Tállya Furmint by Homoky Dorka

2017. február 20.

20170202_150759.jpg

A fiatal borász hölgy családja hosszú ideje művel szőlőt Tállyán. 2012-ben kezdett el saját bort készíteni, természetesen családi támogatással, de előtte azért belekóstolt a fővárosi életbe, ahol bölcsészetet tanult. A családi birtokból kapott parcellákat „saját felhasználásra”. A borokat nagyon jól fogadta a piac. Íme a friss furmintjai:

Tokaji Furmint 2015
A Kővágó, a Hetény és a Nyergesek dűlők termését házasította össze Dorka. Teljesen tartályban erjedt és kisebb része, nagyjából az 1/3-a volt használt hordóban 5-6 hónapig érlelve. Érett, de nem túlérett alapanyagra gondolok, amikor illatában a vilmos körte, őszibarack, birs, citrusok, zöld alma, ananász jelenik meg.
Kóstoláskor az első gondolatom az, hogy természetes. Lendületes korty, élénk savakkal, nem túlzó alkohollal. Van benne anyag, de nem nehézkes. Kifejezetten jó inni. Még fiatal, egy év múlva rendezettebb lesz. Most 6 pont. (2500 Ft)

Tokaji Furmint 2015, Bártfai-dűlő
Égész fürtös préselés után tartályban erjedt, majd a tétel fele használt fahordóba került.
Első szippantásra az édes fűszerek, a fehér bors, a vaníliás tónusok fedezhetőek fel, majd friss őszibarack, körte, sárga alma is megérkezik.
A birtok furmint társához képest vastagabb, testesebb anyag, de minden összetevő igazodik ehhez az adottsághoz, végül is egyensúlyt alkotva. Gazdag és tartalmas bor, hosszú lecsengéssel. 6,5 pont (3200 Ft)

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr1712253960

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A címke mondja meg, ki vagy 2017.02.27. 10:57:45

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. 100 szónak is egy a vége, a Heti sajtó szesztől bűzlő összegzése. Hétszentség'17/8 2017. 02. 20. Egy rakás kutató rég úgy tartja, hogy az alkohol olyan enzimeket aktivál a testben, amik befoly...

Trackback: Konkoly Mihály: Tállya Furmint by Homoky Dorka 2017.02.20. 09:52:01

Kóstoláskor az első gondolatom az, hogy természetes. Lendületes korty, élénk savakkal, nem túlzó alkohollal. Van benne anyag, de nem nehézkes. Kifejezetten jó inni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása