Rosétól az Enigmáig

2017. február 23.

20170209_183131.jpg

10 hektáros birtokméreten alkot maradandót Kiss Gábor, dél-vidéki származású, villányi borász. Azok közé tartozik, aki Villányban nem szállt be a vendéglátás bizniszbe, így teljes erejével és figyelmével az évente 50000 palack bor elkészítésére fókuszálhat. Elsősorban a nagy formátumú borokbn hisz, de a piac hívó szavára rosét és könnyedebb vöröst is készít. Íme a választék:

Villányi Rosé 2016
Kékfrankos és merlot házasítása. Gábornál nem prioritás a rosé készítése, de a piac nagyon igényli. Tudatosan, kicsit mélyebb színű bor, 3 gramm maradékcukorral. Ezt kajálja a piac! Málna, eper, piros ribizli aromái határozzák meg az illatot és az ízt. A „megszokott” rosékhoz képest vastagabb, húsosabb. Kedveltem. 6 pont (1690 Ft)

Villányi Rouge 364   2014
A pincészet alap vörösbora. A mindennapokra szánt bor, amely eredetileg a 365 nevet kapta, de miivel ezt a nevet ellopta egy alsó polcos lőre, ezért változtattak. Maradjon egy nap, amikor még komolyabb bort iszunk! A bordói hármak alkotják a bort.
Könnyed gyümölcsösség jellemzi amelyben piros és erdei bogyósok viszik a prímet. A tannin érett, a savak szépen integrálódtak. Jó inni, nyoma sincs az éretlenségnek. 6 pont (1990 Ft)

Villányi Cabernet sauvignon 2015
Három különböző klónt használnak, amelyből a francia klón 2 héttel korábban érik.
Illatában a hordó több még, mint a gyümölcs, de a kiváló minőségű fa, első osztályú aromákat közvetít. Vanília, mentol, szegfűszeg, áfonya, fekete szeder.
Fűszeres karakterrel nyit a korty is, amely mellett erdei gyümölcsök vonulnak fel. Selymes, bársonyos tannin, szép savak, nem túlzó alkohol. Nagyon hosszú. 7 pont (3650 Ft)

Villányi Code 2015 hordóminta
Kiss Gábor egyik csúcsbora a cabernet franc, amely a Code márkanév alatt kerül a piacra. Még hordómintaként kóstoltuk a 2015-ös évjáratot.
Három féle, 500 literes francia újhordóban pihen. Az egyik típus érdekessége, hogy nem közvetlenül tűzzel, hanem gőzzel hajlított. Ez a fajta készítési mód visszafogottabban közvetíti az aromákat. Koncentrált és tömény anyag, gazdag aromavilággal: étcsoki, kakaóbab, aszalt szilva, málna, áfonya kávé, cassis. Nagyon hosszú lecsengésű, komoly bor, de még nagyon fiatal.

Villányi Enigma 2015, hordóminta
Más csúcsbor a merlot, amelyből a 2015-ös hordómintát kóstoltuk.
Édes illatokat vonultat fel: cassis, málna, vanília, szegfűszeg, fahéj, szamóca, füst, ét csoki.
Tömény, koncentrált és húsos anyag. Kávé, kakaó, fekete ribizi, fekete cseresznye, aszalt szilva, földesség, hibiszkusz és friss dohány.
Kerek, selymes tanninok, tüzes alkohol, nagy test és a vázat adó szép savak jellemzik.
Krémes szerkezetű, nagyon gazdag anyag. Komoly bor lesz belőle, de most még hordóbn pihen.  

Villányi Enigma 2013
Csúcs merlot egy nagyon meleg, száraz évjáratból. Nagyon intenzív illat dől ki a pohárból. Mégsem közönséges, inkább méltóságos. Kávé, föld, füst, dohány, szivardoboz, cédrus, fekete cseresznye, fekete ribizli, mentol, szeder és fekete olíva.
Tömény és koncentrált anyag, magas alkohollal, extrakt édességgel, krémes textúrával, simogató tanninnal és elegáns savakkal. Mély és részletes struktúra. Nagyon hosszú lecsengésű. Már alig elérhető tétel, 6-7000 Ft körüli áron)  7 pont

Villányi Code 2012
Érett vörösbor illat: föld, avar, szivar, cappucino, fekete szeder aszalt szilva, gyógynövények, némi animalitás, amely számomra a tűréshatáron belül van.
Kiváló arányokkal rendelkező, komoly bor, krémes textúrával. Mély és jól struktúrált anyag. Elegáns és nagy formátumú bor. Telt idoműú, koncentrált és komplex. Sokáig tartó emlék a szájban. Már alig elérhető tétel, 6-7000 Ft körüli áron)  7,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr9912272853

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A címke mondja meg, ki vagy 2017.02.27. 10:57:54

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. 100 szónak is egy a vége, a Heti sajtó szesztől bűzlő összegzése. Hétszentség'17/8 2017. 02. 20. Egy rakás kutató rég úgy tartja, hogy az alkohol olyan enzimeket aktivál a testben, amik befoly...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása