Orsolyák Attila mikro pincéjéről már írtam korábban. Most a furmint sorra fordultam rá.
Tokaji Furmint 2015 gyöngyöző bor
Összesen 200 palack készült ebből a hozzáadott széndioxidot tartalmazó borból.
Csak a híres Úrágya-dűlő termése. Sok gyümölcs lép ki a pohárból. Némi maradékcukrot tartalmaz, jó inni, frissít-üdít. Határozott savak, biztosítják a frissességet. A gyöngyöző bor kategóriához képest nagyobb test. 6 pont (már elfogyott)
Tokaji Furmint 2013
50%-ban botritiszes szőlőt szüreteltek. Zempléni hordóban készült és 125 gramm maradékcukrot tartalmaz. Lappangó energia illata bukkan ki a pohárból. Érett, lédús gyümölcsök, trópusi gyüümölcsök, földimogyoró, szezámmag, vanília, fahéj. A cukrot nagyon határozott savak ellensúlyozzák, aminek eredménye az egyensúly és a jól ihatóság. Krémes, tartalmas, nagyon komplex anyag. 7 pont
Szent Tamás 2013
70% hárslevelű, 30% furmint, 128 g/l maradékcukor Seguin Moreau hordóban erjedt és érlelődött.
Nagyon összetett és elegáns illatában virágpor, propolisz, érett körte, birsalmasajt, mangó, maracuja, ananász, sárga húsú őszibarack, édes fűszerek.
Gazdagsága a szájban is folytatódik. Tömör, intenzív, karakteres bor. A hordóhasználat elegáns, professzionális. Lehengerlő hossz. 8 pont
Tokaji Furmint, Istenhegy, késői szüret 2007
Attila élete első bora, 170 gramm maradékcukor tartalommal. Beleszagolva mentol, birsalma, körte, mangó, maracuja, kajszibarack, grillázs.
Koncentrált és tömör bor, selymes érintéssel. A lendületes tokaji savak tartják a bort, az egyensúly is megvalósul a magas cukortartalom mellett is. Érett komplexitás, grapefruit, ananász, kajszi, édes fűszerek. Emlékezetes, hosszú lecsengésű bor. 7,5 pont