Cava mámor

2017. március 28.

2_1.jpg

Bodega Recaredo Cava
 1924-ben, Josep Mata Capellades hozta létre a Barcelona melletti Penedèsben a cava házat. Az 50 hektáros birtokon ma már biodinamikus gazdálkodást folytatnak. Legnagyobb arányban a xarel-lo (24 ha) és a macabeu (18,5 ha) szőlőfajtákat termesztik, de parellada, malvasia, monastrell és garnatxa fajták is megtalálhatóak a birtokon. Klasszikus, palackos erjesztésű pezsgőket készítenek.

20170317_123540.jpg
„Terrers” Brut Nature Gran Reserva 2010
A saját területen termesztett klasszikus cava fajtákból áll: Xarel-lo (54%), Macabeu (42%), Parellada (4%). 61 hónapig pihent palackban, finom seprőn. Dosage nélküli cava.
Kellemes buborékok. Illatában fehér virágok, körte, birs és kétszersült jelenik meg. Gazdag, egyensúlyos és frissítő korty rengeteg gyümölccsel. A korty vége sem rövid. 7,5 pont (9 900 Ft)

"Intens" Rosé Brut Nature Gran Reserva 2012
71% monastrell, 23% pinot, 6% garnatxa szőlők alkotják  a rosét. 36 hónapot töltött finom seprőn, majd dosage nélkül került piacra. Mély lazacszínű ital, melynek illatában málna, eper, sárgadinnye, ásványok fedezhetőek fel. Finom gyöngyözés mellett, koncentráltabb és tömörebb, mint a szokásos rosék. Krémes korty, lendületes savakkal, sok piros bogyóssal és csipetnyi élesztősséggel. 6,5 pont (11 300 Ft)

"Brut de Brut" Brut Nature Gran Reserva 2007
Fele xarel-lo, fele macabeu, melyek egy dűlőből, a Serral del Vell területről származnak. Nagyon hosszú, 96 hónapos finom seprős érlelést kapott.
Illatában nagyon elegánsan ötvöződik a kekszes, élesztős karakter az érett gyümölcsökkel (mangó, sárgadinnye, grapefruit, vilmos körte, sárga alma, birs). Megkóstolva hasonló eleganciát, egyensúlyt és kifinomult buborékokat tapasztalhatunk. A frissesség mellett érlelt aromák is megjelennek, mint a briós, kalács. Egészen komplex és részlet gazdag. Emlékezetesen hosszú lecsengés. 8,5 pont (15 700 Ft)

 

Magyarországon is elérhetőek ezek a tételek: www.vinocastillo.hu

A nyitó képet a weboldalukról kölcsönöztem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr2912361053

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dolgozik benne az ital 2017.04.03. 15:45:57

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. A munka akkor is nemesít, ha távolról nézed, és tapasztalati úton közelítesz a jövőbeli problémák végeláthatatlan sorára. A Heti sajtó hasonlóan működik. Távolról közelít és mutatja, hogy dolgozik az...

Trackback: Dolgozik benne az ital 2017.04.03. 15:45:56

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. A munka akkor is nemesít, ha távolról nézed, és tapasztalati úton közelítesz a jövőbeli problémák végeláthatatlan sorára. A Heti sajtó hasonlóan működik. Távolról közelít és mutatja, hogy dolgozik az...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása