Attila Pince - Szomolyai válogatás

2017. május 18.

20170515_170607.jpg

Vámos Attila vendéglátós családba született Orosházán, gyakorlatilag a kocsmában tanult meg járni. Ez az indíttatás sokáig negatívan befolyásolta a borhoz, alkoholhoz való viszonyát. A változást egy ki szériás Champagne hozta az életébe, amely a borok világa felé terelte.
Kaló Imre borait kóstolva jut el odáig, hogy Tóth Istvánnal közösen 2006-ban létrehozzák a szomolyai Feketecseresznye Pincét, amely Kaptárkő Pince nevet is viselt, de ma már az Attila Pince néven lelhető fel. Ma már egyedül készíti a borait minimális beavatkozással a szőlőben és a pincében egyaránt. Csak színlevet használ a borok készítéséhez.
Jelenleg 7 hektáron gazdálkodik, a Pazsag, Mácsalma, Szérűhely, Ispánberke, Nagy-Völgy Tető, Nagyaszó és Cserje dűlők termését dolgozza fel.

Íme a sor:

Egri Leányka 2013
Héjon erjedt, majd kishordóban pihent évekig Intenzív és gazdag illattal találkozunk, amelyet édes fűszerek, mentol, sárgabarack befőtt, trópusi gyümölcsök díszítenek.
Megkóstolva kerek, tartalmas anyagot kapunk, lendületes savakkal, érezhető, tapadós tanninnal, nem túlzó alkohollal. Krémes és húsos anyag. A hosszan nyúló utolsó kortyban kesernyésség jelenik meg. Kár érte, de így is 6 pont

Egri Chardonnay 2013
Héjon erjedő tétel, amely új kishordót is kapott
Koncentrált, áradó illat lép ki a pohárból: vanília, fahéj, vaj, mangó, ananász, maracuja, érett vilmoskörte, birsalmasajt.
Nagy testű korty, kényeztetően vastag ízekkel, kiváló egyensúlyt biztosító életteli savakkal. Szép felépítésű bor, jó arányokkal. Nagyon aroma gazdag, amely a lecsengését is végig kíséri. Élmény kóstolni! 7,5 pont

Egri Cabernet franc 2012 Pazsag-dűlő
A dűlő agyagos altalajjal rendelkezik, amelyen fekete erődtalaj alakult ki. Színében inkább a Loire-völgyi, világosabb, könnyedebb stílust vetíti előre. Illata intenzív, elsősorban könnyed piros gyümölcsöket, mákot, kék virágokat, vaníliát, szegfűszeget, fekete borsot vonultat fel.
Közepes testű, szikár korty, kellemes tannintartalommal. Lendületes savak teszik vibrálóvá a kortyot. Közepesnél hosszabb lecsengéssel búcsúzik. 6,5 pont

Egri Cabernet franc 2012 Nagyaszó-dűlő
Vulkáni tufán kialakult talajról származó bor, mely mély bordó színével jelzi, hogy más stílus mint a Pazsag. Nagyon intenzív illatában ibolya, mákos rétes, étcsoki, kakaóbab, vanília, szeder, áfonya, fekete ribizli és pici földesség. Megkóstolva sem kell csalódnunk: vastag, komplex, kiváló szerkezetű bor. Mindenhol jelen van a szájban. A gyümölcsösség és a hordófűszerek aránya egyensúlyt mutat. Nagyon hosszú lecsengéssel búcsúzik. 8 pont

Egri Pinot noir 2012
Buja és intenzív illatában a piros bogyósok, az édes hordó fűszerek uralkodnak. Megkóstolva is folytatódik az édes érzet, egyrészt a pici maradékcukortól, másrészt az édes fűszerek és érett gyümölcsök jelenlététől. Nagyon érett alapanyagot jelez a magas alkohol is. Íze sokáig a szájban marad. 6,5 pont

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr5812506479

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konkoly Mihály: Attila Pince - Szomolyai válogatás 2017.05.19. 09:52:01

Vámos Attila vendéglátós családba született Orosházán, gyakorlatilag a kocsmában tanult meg járni. Ez az indíttatás sokáig negatívan befolyásolta a borhoz, alkoholhoz való viszonyát.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása