A skybárban jártam

2017. december 11.

20171124_175702.jpg

A St. Andrea birodalom ez év nyarán egy belvárosi skybár egységgel bővült Budapesten. Olyan borokat is megkóstolhatunk itt, amelyeket csak a pincénél szoktak bemutatni a borkedvelőknek. Elfogadtam a head sommelier, Berényi Oszvald meghívását és nem bántam meg. A fehér sor következik:

St. Andrea Pince, Egri Furmint Válogatás 2015
A Boldogságos dűlőből minden évben kb. 600 liter furmintot szüretelnek, amelynek döntő része házasításba kerül. 2015-ben 100+100 litert külön, fajtaborként palackozták le. Tartályban erjedt, és 4-6 hónapot töltött másodtöltésű tölgyben.
Elegáns, közepesen intenzív gyümölcsösség, fehér húsú gyümölcsökkel (körte, őszibarack, zöld alma), amelyet meszes ásványok festenek alá, érintésnyi mogyorós vonallal. Határozott savak, szépen integrálódott alkohol és a közepesnél kicsit nagyobb test. Egyensúlyos és elegáns, nem hivalkodó, de nem is könnyen felejthető lecsengéssel. 6,5 pont

St. Andrea Pince, Boldogságos Cuvée, 2016 Grand Superior
Egerszóláti terület, olasz rizling, szürkebarát, leányka, furmint, sauvignon blanc, hárslevelű. Acéltartályos erjesztés után 4-6 hónapot töltött új hordókban.
Közepesnél nem intenzívebb illat: napraforgómag, őszibarack, ásványok, kesudió. Tüzes alkohol, krémes textúra, feszes savak, a közepesnél nagyobb test. Sok lédús, fehér húsú gyümölcs, érintésnyi krétásság, sós jegyek. Határozott karakterű bor, amely szépen búcsúzik. 7 pont (3300 Ft)

St. Andrea Pince, Viognier válogatás 2016
Ismét: acélban kelt életre, majd jött a hordós edukáció, de már első töltésű fát is látott.
Magával ragadó illat, intenzív gyümölcsökkel, pirított kesudiós, vaníliás vonal, zöld fűszerekkel kiegészítve. Testes, fajsúlyos, krémes textúrájú bor, lendületes savakkal és tüzes alkohollal. A magas alkohol csak a finisben hagy nyomokat. Vanília, mogyoró, szegfűbors, őszibarack, vilmoskörte. Hosszú és tartalmas. 7,5 pont

St. Andrea Pince, Örökké 2016
Hordóválogatás: chardonnay 33%, sauvignon blanc 28%, pinot blanc 13%, pinot gris 7%, furmint 7%, rajnai rizling 7%, hárslevelű 5%. Tartályos erjesztés után mindössze 9-12 hónapot töltöttek a hordóban az alkotói. Visszafogott illat, könnyen szerethető illatvilággal: sárga alma, őszibarack, fehér bors, vanília.
Nagyon tiszta, könnyen iható bor, a gyümölcsök és hordófűszerek jó arányát produkálja. Feszes savak, diszkrét, de tetten érhető sósság. Közepes hossz. 6 pont (4500 Ft)

St. Andrea Pince, Örökké 2013 magnum
Csak a skybarban elérhető. hordóválogatás. Minden fajta külön készült, majd házasították. Sauvignon blanc, olasz rizling, chardonnay és pici rajnai rizling. 14-16 hónapot töltöttek hordókban. Néhány perc levegőztetés után mutatja meg értékeit. Körte, vanília, menta, zöld fűszerek, sárga alma, sárgadinnye. Krémes, olajos, de nem túl tömör korty. Lendületesek a savak, de az alkohol felé billen az egyensúly. A hordó aromák (mandula, grillázs, dió, pici vanília) dominálnak a gyümölcsök felett. Közepesnél hosszabb lecsengés. 6,5 pont

St. Andrea Pince, Örökké 2012
Chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling, szürkebarát alkotja a bort. 14 hónapot töltött első- , másod-, harmad töltésű hordókban. Elegáns, mély, sokat mondó illat: pirított mandula, grillázs, mogyoró, vajas pirítós, sárgabarack, széna, rókagomba, zöld fűszerek, zeller. Krémes, olajos, húsos bor. Egyensúly, kifinomultság és elegancia jellemzi. Nagyon gazdag fűszeresség és gyümölcsösség határozza meg a kortyot, diszkrét ásványos aláfestéssel. Nagyon hosszú, emlékezetes finis. Nagy bor! 8,5 pont

St. Andrea Pince, Panagia, Cuvée Superior 2016
A görög vallásban Szűz Máriát jelenti a Panagia név. Szürkebarát, sauvignon blanc, rajnai rizling, furmint házasítása. Illatát fehér virágok, őszibarack, körte, fehér bors, mineralitás járja át. A kedves illatot nagyon karakteres, maszkulin korty követi. Elképesztően minerális, határozottak a savai, közepes test, nem túlzó alkohol. További palackérés még szebbé tenné, már ha lenne belőle elérhető palack. 6,5 pont (4200 Ft)

St. Andrea Pince, Mária 2011
Összesen 129 palack készült belőle. Chardonnay-furmint fele-fele arányban. Öregedő illatában reszelt alma, mazsola, méz és zserbó az illatban. A konzerv kukorica jelenti a mélypontot.
Ízében is érződik, hogy átbillent, de az arányai így is példásak. Tüzes alkohol, még mindig jó savak, nagy test, krémes érintés. Ha toleránsan közelítek a konzervkukoricás vonalhoz, akkor halvány 6 pont.

 

A vörös sorral hamarosan jelentkezem.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr7113469081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása