St Andrea különlegességek, a vörösek

2017. december 20.

20171124_165701_2.jpg

Berényi Oszvalddal (a képen) természetesen a vörös különlegességeket is megvizsgáltuk.

St. Andrea Pince, Egri Kadarka Superior, 2015
Intenzív, nagyon tipikus, fajtajelleges kadarka. Rengeteg fűszer és gyümölcs tobzódik az illatban. Selymes, bársonyos érintés, elegancia és kellem. Tömör fűszerbomba, könnyed elegancia. közepes test, közepes hossz. Tankönyvi kadarka a legmagasabb szintekről. 7 pont

St. Andrea Pince, Pinot noir 2014 Kis-Eged-hegy
14-16 hónap tölgyben, másod-, harmadtöltésű nagyhordóban. Elegáns illat, amely meggy, cseresznye, szamóca, málna jegyekkel rendelkezik. Bors, szegfűszeg, fahéj, vanília, pici rókagomba. Selymes, krémes korty, tüzes alkohol. Édes fűszerek bombázzák az ízlelőbimbót, amelyet a pont eléggé karakteres tannin ellen pontozza. Szép. 7 pont

St. Andrea Pince, Csak egy szóval, Pinot noir 2012 Magnum
Birtok pinot noir. 16 hónapot töltött fahordóban. Illatában cseresznye, fekete cseresznye, csoki mousse, némi illó gyanúval. Érett tannin és a tüzes alkohol selymes textúrát ad a bornak, amit a savak szépen kereteznek. Az erdei gyümölcsök dominálnak, vanília, toffee, karamell, fekete bors keretben. Hosszú, emlékezetes. 7 pont

St. Andrea Pince, Egri Bikavér Áldás 2009 magnum
Kékfrankos (40%), merlot (20%), cabernet franc (20%), syrah (20%). 22 hónap, 500 literes hordóban.
Mély, tartalmas, gazdag illat. Sok-sok gyümölcs, étcsoki, kávébab, karamell. Megkóstolva egyértelmű, hogy most van a csúcson. Selymes, tömör, húsos, gazdag. Érett tannin, alig észlelhető alkohol, egyensúlyt biztosító savak, nagy test. Hosszú és brutálisan komoly anyag. 8,5 pont

St. Andrea Pince, Egri Bikavér, Merengő 2008 magnum
Merlot, kékfrankos, cabernet franc, syrah, menoir, pinot noir házasítása. 24 hónapot töltött hordóban.
Érlelt, mély illatok: csoki, kávébab, föld, cassis, gomba, avar, karamell, füst.
Selymes tannin, tömör szövet, még mindig vagány savak, a közepesnél testesebb formátum. Kakaóbab, kávé, szegfűbors, fahéj, cédrus, szeder, áfonya, szilva, fekete ribizli. Hosszú. 8 pont

St. Andrea Pince, Egri Bikavér, Merengő 2006
50% kékfrankos, 20% syrah, 20% cabernet franc és 10% merlot alkotja a házasítást. Animális illattal nyit, de érthető, sokáig volt bezárva. Idővel kinyílik és elénk tárja gazdagságát: szilva, fekete ribizli, fekete cseresznye, kakaóbab, étcsoki, szegfűbors, kávé, cédrus, füst, sonka, szivardoboz. Kemény tanninok, fiatalos savak, közepesnél nagyobb test, nem túlzó alkohol jellemzi. Hosszú és nagyon gazdag a lecsengés is. 8 pont

St. Andrea Pince, Egri Kékfrankos 2013
Nagy-Eged dűlő termése, 26 hónapot töltött hordóban.
Húsos, tömör, nagyon gazdag, buja, lehengerlő illat. Túlérett, lédús, erdei gyümölcsök, vanília, gyömbér, fekete bors, szegfűszeg, étcsoki, kávébab.
Férfias, karakteres bor, kemény tanninok, tüzes alkohol, jó savak. Az édes fűszerek uralják az ízt, amely vanília, étcsoki, fahéj, szegfűbors vonal mellett sok édes aromát mutató erdei gyümölcs jelenik meg. Nagyon tömör és fajsúlyos ital. Szinte még nyers, nagy-nagy érlelési potenciált mutat. 8,5 pont

St. Andrea Pince, Nagy-Eged dűlő, Cuvée 2013
50% kékfrankos, Cabernet franc, merlot.
Tömör, gazdag illat: mentol, herbák, cédrus, fekete bogyósok, szilvalekvár, sült hús, fekete bors, vanília, étcsoki, kávé. Koncentrált, tömör, vastag és fajsúlyos korty. Lecsengését szárító keserűség árnyékolja be. 7 pont

 St. Andrea Pince, Mysterium 2011
A bor Nebbioloból készült, amely a nagyon híres észak-olasz Piemont fő szőlőfajtája, a Barolo és Barbaresco borok szőlője. Legjobb tudomásom szerint hazánkban csak a St. Andrea birtokon dolgoznak vele.
Fanyar gyümölcsök és édes fűszerek játéka az illatban. Gömbölyű, testes, húsos korty, jó savakkal, a szájat krémesen beborító textúrával. Lendületes, gyümölcsös, hosszú lecsengésű. Jó anyag. 7 pont

St. Andrea Pince, Nagy-Eged-Hegy 2011
Málna, hecsedli, fekete ribizli, füst, kakaó, kávébab, fekete oliva, zöld fűszerek.
Krémes, tartalmas, vastag, húsos és tömény korty. Az ásványosság áthatja a gyümölcsöket. Nagyon hosszú és gazdag finis. 8,5 pont

 

Köszönöm a meghívást  head-sommeliernek!

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr2713512113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása