Château Latour 1998 Grand Vin

2017. december 30.

20171229_141341_1.jpg

A borok iránt érdeklődők számára kötelezően ismert az ún. 1855-ös, médoci klasszifikáció. III. Napóleon kérésére, a párizsi világkiállítás közeledtével piacilag átláthatóvá akarták tenni a kiemelkedő minőséget készítő bordeauxi borvidéket, illetve annak a szívét, Médoc, Haut-Médoc, Graves körzeteket. A klasszifikáció során öt osztályba, cru classéba sorolták az akkor ismert pincészeteket. A csúcsra, a Premiers Crus Classéba négy pincészet került, amelyek azóta is a világ legnagyobb presztízsű borait készítik. (az idők folyamán 5-re bővült az elit csapat).

A TOP 4-be sorolták a Château Latourt is. Az egyik legrégibb birtok a Pauillac körzetben. 78 hektárt művelnek, amelynek szíve a „l’Enclos” néven ismert 47 hektáros parcella. A fajták megoszlása a birtokon: 75% cabernet sauvignon 23% merlot, 1% cabernet franc és 1% petit verdot. A château 3 féle bort készít. Természetesen a Grand Vint, de létezek másod és harmad bora a háznak, Les Forts de Latour és szimplán Pauillac néven. A Grand Vin 18000 (12 palackos) karton mennyiségben, a másodbor 11000 karton mennyiségben készül évente.
1993 óta François Pinault milliárdos üzletember a tulajdonos.

Nem mindennapi élményként az 1998-as Grand Vin került a poharamba

Mély rubintvörös színű bor. Nagyon fiatalos az illata, mintha csak 5-6 éves lenne. Nemcsak fiatalos, de gazdag és összetett is: szilva, fekete ribizli, szeder, áfonya, cédrus, bőr, dohány, édes gyökér, mentol, fekete bors. Elegáns és egyensúlyos bor. Érett, de mégis erőteljes tanninok, jól beépült alkohol, a közepesnél nagyobb test. Fekete ribizli, áfonya, tűzköves ásványosság, fekete bors, édes gyökér, szilva, gyógynövények. Tartalmas és komoly mélységeket mutató bor. Hosszú lecsengés. 9 pont

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr4213534001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása