A legrégibb biodinamikus

2018. június 19.

csm_nikolaihof_vom_stein_riesling_federspiel_075l_05_8748e72c1b_a469a3dc3d_1.png

Nikolaihof, Riesling, Vom Stein, Federspiel 2015
Ausztria legismertebb borvidékének, a Wachau régiónak a legrégibb pincéje a Nikolaihof. A kelták óta művelnek itt szőlőt és a pincét határoló falak több mint 2000 évesek, a római kor óta állnak ott. Később egyházi birtokká vált, majd 1894-ben világi kézbe kerül. A korábban jómódú család a háború után nincstelenné vált. Művelték ugyan a szőlőt, de permetszerre nem volt pénz, teljesen organikusan készült a bor. A Rudolf Steiner-féle biodinamikus mezőgazdaság alapelveit 1971 óta alkalmazzák. Ma 95000 palackot készítenek 22 hektárról. Fajták: elsősorban rajnai rizling és zöldveltelini, de megtalálható még neuberger, chardonnay, gewürtztraminer és muskotály is.

A pincében is a lehető legkisebb beavatkozásra törekednek. Osztrák tölgyből készült hordókat használnak, ahol a 2000 literes méret a legkisebb és jellemzően évtizedekig használatban vannak. Élesztőn és kénen kívül mást nem használnak.
A dűlőik termését külön kezelik és a Wachauban létrehozott federspiel és smaragd minőségi szintekbe sorolva hozzák a piacra.
A poharamba egy 2015-ös Federspiel rizling került, a Vom Stein dűlőből.

Decens, elegáns illat, amely fehér húsú gyümölcsöket, fehér virágokat vonultat fel érintésnyi petrolos ölelésben.
Lendületes savak tartják a bort, közepes test és alig érezhető alkohol mellett. Leheletnyi maradékcukrot érzek, amely mellett a fanyar gyümölcsök jól mutatnak. Sós finissel köszön el. 7 pont (8200 Ft)

 

A fotót a pince weboldaláról metszttem

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr8014057066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.21. 16:23:28

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása