Bolgheri egyik ékköve

2018. június 22.

grattam.jpg

Toszkána tengerparti része, a Bolgheri tartomány a 70-es években került fel a bortérképre, az akkor szupertoszkánnak hívott borokkal. A Bordeauxhoz nagyon hasonló klíma és talajszerkezet hozta meg a sikert a borvidéknek. Úttörőként a világhírű Sassicaia birtokot szokták emlegetni, amelyet az 1977-ben alapított Grattamacco pincészet követett. A név beszédes, hiszen a „macco” etruszk nyelven köves földet jelent.
2002 óta Grattamacco a Colle Massari birtokcsoport részévé vált. 1998-ban a Maria Iris és Claudio Tipa testvérpár hozta létre a Castello ColleMassari birtokot Moremmában (Bolgheri), amely mellett ma már két montalcinoi (Poggio di Sotto és Tenuta San Giorgio) borászat és a Grattamacco is a tulajdonukba tartozik.
A Grattamacco 33 hektáros birtokán, 12 ha szőlő és 5 ha olívaültetvény található. Organikusan művelik a 25-30 éves tőkéket.


Két borukat kóstoltam a közelmúltban:

Grattamacco. Bolgheri 2016 Rosso
60% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc, 10% merlot, 10% sangiovese.
A kézzel szüretelt szőlőt megroppantják, majd nagy fa tartályokban erjesztik, majd 2-3 éves barrikban érlelődik 10 hónapot
Intenzív és gyümölcshangsúlyos illat, szilvával, fekete ribizlivel, édes fűszerekkel, fekete borssal, dohánnyal és egy érdekes malátás jeggyel.
Krémes érintésű, érett tanninú, mégis határozott savú bor. Széles, szájkitöltő, gazdag korty, tüzes alkoholérzettel. A közepesnél hosszabb lecsengés, és nagy érlelési potenciál jellemzi. 7 pont (6990 Ft)

Grattamacco Bolgheri Superiore 2015
65% cabernet sauvignon, 20% merlot, 15% sangiovese.
Az erjedés szintén fa tartályokban ment le, de az almasav bontásra acélban került sor. 18 hónapot új és részben használt barrikban pihent.
Gazdag illatában hecsedli, feketeribizli, szamóca, fekete olíva, füst, toast, cédrus, kakaópor fedezhető fel. Telt és tömör korty, még nem teljesen besimult tanninnal, de finom szerkezettel és jó savakkal. Gazdag, rétegzett és komoly mélységet mutató bor. Még nagyon fiatal, de már most élvezhető. 8 pont (23000 Ft)

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr914064485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása