Happy end

2018. január 20.

20171015_141759_1.jpg

Glenmorangie, Quinta Ruban
Két testvér, William és John Mathesen alapította a lepárlót, amely sörfőzdeként kezdte az életét. 1843-ban alakították át whisky főzésre. Fontosnak tartják az ún. finiselés, vagyis az érlelés utolsó fázisának finomítását, tökéletesítését. Ez a tétel bourbon hordókban pihent, majd a palackozás előtt a portugál „Quintas” szőlőbirtokról származó legkiválóbb Ruby Port hordókba került 2 évre, majd 46%-os alkohollal lett lepalackozva.

{ tovább » }

Bodegas Benito Urbina, Reserva Especial 2001, Rioja DOCa

20171224_085901.jpg

A riojai pince 400 000 palack vörösbort, és 50 000 palack rosé, valamint fehérbort készít évente, a Rioja Alta alrégióban, Cuzcurrita de Río Tirón településen. Komoly múlttal rendelkeznek, hiszen 1870 óta készítenek bort, de csak 1975-ben kezdtek el palackozni. A 75 hektáros birtokból 65 ha tempranillo, amely graciano, mazuelo és viura fajtákkal egészül ki.
Egy érlelt, reserva kategória került a poharamba.

{ tovább » }

F1 inspirálta birtok

20171229_103422_1.jpg

 

Podere Castorani, Colline Pescaresi IGT Amorino 2005

A pincészet a nemrég visszavonult Forma 1-es pilóta, Jarno Trulli tulajdona. Az utazó cirkusszal járva a világot, megismerte a borokat és a borok közösségteremtő erejét, misztikus voltát. Ezen inspirációk hatására 1999-ben vásárolta meg a pescarai szülőhelyétől pár perc autóútra lévő birtokot. Azt is mondhatjuk, hogy Trulli visszakanyarodott a gyökerekhez, hiszen nagyapja borászként kereste a kenyerét.

{ tovább » }

Müller - Petrech Co.

20171225_154602_1.jpg

Chateau Béla, Olasz rizling, 2012
Esztergomnál átlépve a határt, néhány kilométer múlva Béla településbe botlunk, ahol csodás kastélyszálló és borászat működik.
A borászat egyik tulajdonosa az édes borok piacának egyik legnagyobb alakja, Egon Müller, akit családi szálak kötnek a kastély tulajdonosához. Az első évjáratot Miroslav Petrech 2011-ben készítette el, azóta is ő a borászat vezetője.

{ tovább » }

Sokig féltve őrzött palackom...

gal_pinot.jpg

Gál Tibor Pince, Egri Pinot noir 2002

Gál Tibor, a magyar borágazat egyik legnagyobb alakja 2005 óta nincs köztünk. A 2002-es, vagyis még az általa készült pinot noirt nem terveztem ilyen sokáig őrizgetni, de a tragédia után folyamatosan elodáztam a palack kinyitását. A karácsonyi időszakban aztán rászántam magam, hogy megkóstoljam. Jól döntöttem.

{ tovább » }

Château Latour 1998 Grand Vin

20171229_141341_1.jpg

A borok iránt érdeklődők számára kötelezően ismert az ún. 1855-ös, médoci klasszifikáció. III. Napóleon kérésére, a párizsi világkiállítás közeledtével piacilag átláthatóvá akarták tenni a kiemelkedő minőséget készítő bordeauxi borvidéket, illetve annak a szívét, Médoc, Haut-Médoc, Graves körzeteket. A klasszifikáció során öt osztályba, cru classéba sorolták az akkor ismert pincészeteket. A csúcsra, a Premiers Crus Classéba négy pincészet került, amelyek azóta is a világ legnagyobb presztízsű borait készítik. (az idők folyamán 5-re bővült az elit csapat).

{ tovább » }

Figula Pince, Olasz Rizling, Öreghegy 2015

20171214_174320.jpg

Figula Mihály 30 hektáron gazdálkodik, az ültetvények 80%-a fehér szőlő. Az olasz rizling kiemelt figyelmet kap a pincészet életében, hiszen hat dűlő olasz rizling termését külön készítik és palackozzák.
Az Öreghegy-dűlő egy 60 éves ültetvén Balatonszőlősön. Déli fekvésű dűlő, triász mészkő és márga, köves talajjal.
A 2013-as évjáratot nagyon kedveltem. A 2015-ös spontán erjedt, acéltartályban, majd 500 literes hordóban pihent 8 hónapon át.

{ tovább » }