Az osztrákok is megirgyelhetnék

2017. szeptember 24.

20170913_103457_1.jpg

A Philipp Oser által, Tolnay Klári badacsonyi birtokán létrehozott borászat egyik érlelt boráról már írtam, most egy friss anyag került a poharamba. Az osztrák eredetű fajta úgy tűnik a Csobáncon is jól működik. A pince zöld veltelini sorozatának a belépő bora, 20 éves tőkék termése, amelynek öt hónapos finom seprős felkeverésben volt része.

{ tovább » }

Valóban ritkaság

20170913_190005.jpg

Bott Frigyes Pincéje, RARE 2016 Olasz rizling
A felvidéki bormester újabb formabontó különlegessége. Szemenként válogatott olasz rizling „bogyóban erjesztve és 151 napig héjon érlelve egy francia és egy Légli amforában, majd finomseprővel lepalackozva és koronazárral lezárva.” Mindösszesen 300 palack készült belőle.

{ tovább » }

A biztos pont

20170913_110420_1.jpg

Százszor, ezerszer leírták már, hogy a pinot noir nehéz szőlőfajta és hazánkban valóban nagyítóval kell keresni a jó pinot bort. Számomra minden évjáratban biztos pont a Pannonhalmi Apátság ezen burgundiai fajtából készült bora. A 2016-os most került a poharamba és fiatalsága ellenére sem kellett csalódnom.

{ tovább » }

A kövek íze

20170906_193002.jpg

Tóth Péter Pincéje / Kőfejtő
A somlói borospalackok idén is nagy számban nyíltak ki a Gellért Szállóban megrendezett bemutatón. A „nagyok” most sem okoztak csalódást, de számomra egy mikrobirtok tételei voltak igazán érdekesek.

Tóth Péter 0,5 hektáros birtoka a Somló hegy nyugati oldalán található az azóta már nem működő kőfejtő mellett. A borász elmondása szerint, esetében „öröm borászkodásról” beszélhetünk. A 2011-es Kőfejtő Cuvéevel robbant be a köztudatba, amelyet Budapest Borának is megválasztottak. A rendezvényre három frissen debütáló bort hoztak.

{ tovább » }

Pezseg a Kunság is

kep2.jpg

Frittmann, GOLD Brut, 2013 méthode traditionelle
A Kunsági Borvidék igazodási pontja, a Frittmann Pince nem csak kiváló ár-érték arányú borokat készít, hanem klasszikus pezsgő is megjelent a palettájukon. Ezerjóból készült tétel, 36 hónapos érleléssel. A 6,8-as savak mellett 9 grammnyi cukor virgonckodik.

{ tovább » }

Tonković Pincészet: Kadarka Rapsodija, 2013, Bácska, Szerbia

20170822_155610_1.jpg

A ma Szerbiához tartozó Bácskában, a palicsi tó mellett található a Tonković pincészet 10 hektáros birtoka, amelyen csak kadarkával foglalkoznak. Ez a fajta fontos szerepet töltött be a borvidéken, de tömegtermelés halálra ítélte. Az újvidéki egyetem és a kecskeméti szőlészeti fakultáns 10 év alatt kikísérletezte a legjobb és legeredményesebb művelési módot, amit a kadarka meghálál.
A fajtából többféle stílusban készítenek rosé és vörösbort, most a Rapsodija márkanevű került a poharamba.

{ tovább » }

Bott Pince, SUPER GRANUM Cuvée 2012, Magnum

20170906_122245.jpg

Bott Frigyes borai már korábban is megjelentek ezen a kis fórumon itt vagy itt. A Garam és a Duna zárja közre a muzslai dombokat, ahol vulkanikus alapú agyag, mészkőben és ásványokban gazdag talajon termeszt legalább egy tucat fajtát. A fajtaborok mellett kiemelt figyelmet szentel két házasításnak: a GRANUM világfajtákat tartalmaz (tramini, pinot blanc, sauvignon blanc és olaszrizling), míg a SUPER GRANUM kárpát-medencei fajták házasítása hárslevelűvel, furminttal, juhfark.
A 2012-es SUPER GRANUM alapanyagai késői szüretből származnak, spontán erjedtek, majd 9 hónapot töltöttek hordóban. Jelenleg a 2015-ös évjárat van a piacon.

{ tovább » }

Édességek Bodrogkisfaludról

20170808_134941_1.jpg

A Patricius Pincét Kékessy Dezső és lánya, Kékessy Katinka hozta létre. A család felmenői apai és anyai ágon már a XVIII. századtól ismert szőlőbirtokosok a Mátrában és Tokajban. A birtokigazgató Dr. Molnár Péter, aki a kezdetek óta a szakmai munka felügyelője. A 85 hektár ültetvény öt település határában, hét dűlőben található. A pincénél a legfőbb hangsúly a késői szüretelésű és az aszúborokon van. A könnyedebbre hangolt Katinka Cuvée és egy komoly aszú került a poharamba.

{ tovább » }