Aszúk a csúcson

2017. augusztus 22.

20170808_134929.jpg

Ahogy korábban már írtam, a Royal Tokaj Pincészet a tokaji borvidék egyik legismertebb és nemzetközileg legelismertebb pincészete már 26 éve megkerülhetetlen a borvidéken. Az első külföldi tulajdonú pincészet volt Tokajban a rendszerváltoztatás után. A vilgáhírű szakíró, Hugh Johnson is részvényese és hírvivője a cégnek. A dűlőszelektált borokra esküsznek, melyek olyan első osztályú területekről származnak, mint a Mézes Mály, Nyulászó, Szt. Tamás és a Betsek dűlők. 

Íme két nagyon komoly aszú, amely még csak nem is a dűlős válogatások közül való:

{ tovább » }

Pezsgő és bikavér

st_andrea_brut.jpg

St. Andrea, Blanc de noir, 2009, brut nature
A pincészet első pezsgője, amelyet a hazai pezsgőkészítés nagy alakja, Szentesi József készít. 90% pinot noir, 10% kékfrankos. 3 gramm maradékcukorral rendelkezik. Ahogy azt kell: a piaci igényeknek megfelelően mindig frissen degorzsálva kerül a piacra.
Illata közepesen intenzív, megjelennek benne a palackos erjesztés klasszikus jegyei, mint az élesztő, keksz, kétszersült, pirított magvak, mogyoró. A citrusok és a fehér húsú gyümölcsök sem hiányozhatnak, de sajnos határozottan megjelent az oxidáció barnuló alma, almás rétes formájában.
Megkóstolva, citrusosság vezette lendülettel találkozunk. Közepes test, átlagos gyöngyözés, határozott savasság jellemzi. Ízében kevesebb gyümölcsöt, több autolízises jegyet érzek. Nem a legjobb formájában találkoztam evvel a pezsgővel, vélhetően nem frissen degorzsált palackot nyitottam. Most nem tetszett.  5,5 pont (már nem kapható)

 

hangacs.jpg

St. Andrea, Egri Bikavér Grand Superior, 2013 Hangács
A pince csúcsbikájának korábbi évjáratiról már írtam itt és itt. A demjéni dűlő bikavérének házasítási aránya 2013-ban így néz ki: kékfrankos 50%, pinot noir 17%, merlot 16%, cabernet franc 12%, és kadarka 5%. Majdnem két évet töltött tölgyfa hordóban.
A most piacon lévő évjárat intenzív és mély illatot mutat: szilva, erdei gyümölcsök, bors, mentol, dohány, szegfűszeg, vanília, fahéj, nedves erdő. Erőteljes, koncentrált, nagyon gazdag ízű korty. A tannin selymesen érett, a savak határozott vázat adnak, az alkohol érezhető, de nem túlzó. Szép struktúrájú, vastag anyag. Hosszú lecsengésű, sokáig eltartható ital. 8 pont (5500 Ft)

Ez most végre igazi megújulás lesz?

A régi időkben állami gazdaságként működött a vállalat, amely a rendszerváltás után Tokaj Kereskedőház néven élt tovább. A magyar viszonylatban mammutcég, komoly integrátori szerepet töltött be a régióban.
Másfél évtizede dolgozom a borágazatban és ez idő alatt a „Kerháznak” legalább négy irányváltását éltem meg. Jellemző volt, hogy a piaci viszonyokban semmi változást nem hoztak ezek a történések. És hogy a kép teljes legyen, a botrányoktól sem volt mentes a cég háza tája.

{ tovább » }

Felnőtt korba lépett

barolo.jpg

Bava, Barolo 1999 , Contrabbasso di Castiglione Falletto Scarrone DOCG

Észak-nyugat Olaszországban, Piemontban, a hegyek lábánál helyezkedik el az egyik legnagyobb presztízsű bort adó borvidék, Barolo. Az első között kapta meg a legszigorúbb minőségi kategóriába sorolást, a DOCG használat jogát. Egyetlen szőlőfajtából, a Nebbioloból készül a bor. A borvidék összesen 1700 hektár és 5 település körül helyezkedik el (Barolo, La Morra, Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba ésMonforte d'Alba).

{ tovább » }

Tokaj Portius, Furmitage 2013 (Furmint birtokbor)

20170808_134740.jpg

Hörcsik Richárd és családja évek óta kádárüzemet működtet Sárospatakon, de ő tovább lépett: hercegkúti pincéjében elkezdett bort készíteni. 2005-ben készült az első évjárata az 5 hektáros területről. Furmint, hárslevelű, sárga-muskotály és chardonnay ültetvényei 3 dűlőben találhatók szívében Tolcsván, és Sárospatak határában.
A pincét Robert Wojciech Portiusról nevezte el, aki lengyelországi kereskedőként fontos szerepet játszott Tokaj-hegyalja történelmében a XVII. század első felében.

{ tovább » }

Posztumusz elismerés

hetfurtos.jpg

A szamorodni maga, egyáltalán nem volt „halott”, vagy öregedő, a cím a már nem létező pincészetre utal. Ez a sztori az elsők között volt, amelyen láthattuk a kiváló borász és az ambiciózus üzletember összeborulását, majd szétválását.
Árvay János 1994-óta működteti a családi vállalkozását, hangos sikerekkel (2003-ban ő lett az Év bortermelője). Az egy-két hektáros birtok Sauska Krisztián 1999-es érkezésével nőtt 125 hektárosra, benne 80 hektár termőszőlővel. Az Árvay és Társa helyett a jól csengő Hétfürtös Pince márkanevet használták, egészen 2008-ig, amikor elváltak az útjaik. Azóta is sok ilyet láttunk, de Árvayék szétválása kulturáltan, botrányok nélkül történt. Mindketten folytatták saját útjukat. Azóta Sauska Pincének hívják a birtokot, Árvay János pedig Rátkán, újra építkezésbe kezdett, immár a gyermekei részvételével.
Az együttműködés éveiből bontottam egy klasszikus stílusú száraz szamorodnit.

{ tovább » }

Sauska Pince, Villányi Syrah 2012 Konkoly-dűlő

20170801_081402.jpg

Az egyik legtőkeerősebb magyar borászat, amely a két legismertebb borvidékünkön Tokajban és Villányban készít bort. Villányi ültetvényeik a Kopár, Konkoly, Ördögárok, Várerdő dűlőkben, a siklósi területek a Makár, Zuhánya, Csukma dűlőkben találhatók. Ez összesen 61 hektárt fed le, és ezen felüli a tokaji birtok.

{ tovább » }

Minden évjáratban stabil

20170801_081522.jpg

Benedek Pince, Hárslevelű 2015 Öreg tőkék
A pincéről és a fiatal borászról korábban már írtam itt. Azon a kóstolón nem került be a sorba a hárslevelű, amely a személyes kedvencem szokott lenni minden évjáratból a pince borai közül.
1 kg tőketerhelésű ültetvényről szüretelt alapanyag, amely spontán erjedt. 6 hónapig volt használt 4. töltésű hordóban seprőn érlelve.

{ tovább » }

"Kis Olaszországi" Chardonnay

aurora.jpg

Cooperativa Vinicola Aurora, Chardonnay Reserva, Safra 2015

A brazil borászat nem tart ott mint a brazil foci, de feljövőben van. Az ágazat hátránya, hogy hiába művelnek kb. 90 000 hektár szőlőt, ebből a vitis vinifera (borszőlő), csak kb. 10 000 ha. Az innen elkészített borok 45%-a vörös, 30%-a fehér, 25%-a pezsgő. A borvidékek a déli, uruguayi határhoz közel eső területeken találhatóak. Legismertebb a Serra Gaûcha régió (38 000 ha), ahol az Aurora Borászati Szövetkezet működik, az egyetlen brazil eredetvédett terület, innen származnak a Vale dos Vinhedos borok. Az itt megtelepedett bevándorlókról, "Kis Olaszországnak" is nevezik ezt a területet.  A bazalt altalajú területek átlagos tengerszint feletti magassága a 450-750 méter között van.

{ tovább » }

Istvándy Pince, Badacsonyi Hárslevelű 2014

20170725_190510.jpg

Az ország egyik legszebb panorámáját nyújtja a badacsonyi Istvándy Pince birtoka. A 40 hektáros ültetvénynek csak töredékéből készítenek bort, évente kb 20000 palacknyit. Az egyik legmegbízhatóbb és kiegyensúlyozottan jó minőséget adó pincészetnek tartom a borvidéken. És persze vendéglátásban verhetetlenek. A rizling-kéknyelű-szürkebarát trióra esküsznek, de most egy hárslevelű került a poharamba.

{ tovább » }