Villő újratöltve

2018. március 18.

letoltes.jpg

Balassa Borászat, Tokaji Furmint "Mézes-Mály Villő" 2016
A bor 2015-ös évjárata nagyon tetszett, örömmel próbáltam rá az új évjáratra. A 2016-os Villő Furmint 8 hónapot töltött hordóban.

{ tovább » }

Villa Mangiacane, Chianti Classico DOCG, Gran Selezione, District Z 2012

chianti.jpg

Villa Mangiacane, Chianti Classico DOCG, Gran Selezione, District Z 2012
A Firenzétől húsz perc autóútra lévő pincészet hotel és spa szolgáltatással is rendelkezik, mint ahogy ezt az olaszországi pincészeteknél megszoktuk. Maga a Villa egy 300 hektáros birtok közepén található, Chianti Classico területén.

{ tovább » }

Már a spájzban vannak

20180219_195123.jpg

Abrau-Durso Borászat, "Usadba Divnomorskoe" Syrah, 2014 Oroszország, Krasnodar régió

Oroszországról nem a bortermelés az, ami először eszünkbe jut, pedig az ország déli részén komoly mennyiségben készítenek ilyen-olyan minőségű bort. A cár által alapított pincészet az Abrau-tó partján helyezkedik el, a Fekete-tengerhez közel. Közismert az oroszok, lassan évszázadokat átívelő Champagne iránti rajongása, ezért nem meglepő hogy 1896-ben francia szakembereket hozattak, ogy elkészítsék a helyi pezsgőt. A hatalmas föld alatti érlelőkben készült italok a közelmúltig viselték is a Sovetskoye Shampanskoye nevet. Jelenleg részben állami, részben magántulajdonban van a pince. Jelenleg 560 hektárral rendelkeznek, amiről 18 millió palack pezsgőt készítenek, charmat vagy traditional eljárással. Kisebb mennyiségben csendes bort is készítenek. Egy ilyen syrah került a poharamba.

{ tovább » }

Vulkanikus borok - John Szabo

20180302_102748.jpg

Ismét hazánkban járt John Szabo Master Sommelier és jó szokásához híven több előadást is tartott. A Volcanic wines című műve a borkedvelők egyik aktuális kedvence. A téma keretében hallgathattuk meg az előadását és kóstolhattunk vulkanikus borokat, amelyeket az Országos Borverseny díjnyertes tételeiből választottak ki. Íme a sor:

{ tovább » }

Borban a bölcsesség

seven.jpg

Yedi Bilgeler, A Hét Bölcsek Borászat, Pythagoras 2014 Reserve
Az ókori hét bölcset (többek közt Szolón, Platon, Thálész) tartják a filozófia alapítójának. A Yedi Bilgeler pincét a mai Törökország területén hozták létre azon a vidéken, amelyhez a hét bölcs élete kötődik. Az első olyan török pincészet, ahol a borászat mellé hotel és étterem is csatlakozik. 2010-ben alapították a borászatot, akinek a szakmai vezetésére az egyik legjobbnak tartott török borászt, Antoine Bastide d'lizard nyerték meg. Franciaországból hoztak oltványokat és borászati berendezéseket.

{ tovább » }

A sivatag leve

20180219_193404_1.jpg

Bodega del Desierto, Desierto 25, Cabernet franc 2015, Patagonia

A „sivatagi borászatot”, amely a különleges nevű 25 de Mayo (május 25) nevű településen található a La Pampa tartományban, a patagoniai Argentínában, 2000-ben alapította két testvér, Armando and Maria Loson.
140 hektáros területen cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec, merlot, syrah, pinot noir, chardonnay, sauvignon blanc és viognier fajtákat művelnek a 160 kilométer széles sivatag közepén. Nyilvánvalóan csak öntözéssel tudnak érvényesülni ezen a kies területen.
Az évente készülő 2 millió palack három almárkán osztozik: Desierto 25, Desierto Pampa és a Pampa Mia.

{ tovább » }

Gemtree Borászat, Ernest Allan Shiraz 2015 Mclaren Vale

20180219_200621.jpg

A Gemtree egy harmadik generációs borászat, amely 2008 óta biodinamikus elvek szerint készíti a borait a Mclaren Vale borvidéken. Az ausztrál mediterrán klíma, az öböl hűvös szelei és a nagyon változatos talaj jelentik a minőség alapját. 260 hektáron chardonnay, verdelho, rizling, pinot noir, merlot, shiraz, cabernet sauvignon, tempranillo, petit verdot és sangiovese fajtákat művelnek.
A borászat jelenlegi szőlészének a nagyapja volt Ernest Allan Rivers, aki kertészként természet közeli módon dolgozott. Az ő tiszteletére készült az általam kóstolt bor. Néhány különleges parcella termését külön elkészítették, majd 16 hónapos francia hordó érlelés után palackozták.

{ tovább » }

Breitenbach trió

breitenbach.jpg

Kiss János 2007-ben alapította a borászatát, amely néhány évvel ezelőtt új lendületet kapott azzal, hogy befektetőként George E. Pataki, New York állam volt kormányzója segíti a munkát.
A birtokon az ültetvények kora 40-90 év között változik, amely jó alapot ad a komoly borászkodáshoz.

{ tovább » }