A kemény munka eredménye

2018. július 16.

20180627_091043_1.jpg

Longview Borászat, Yakka Shiraz 2015, Adelaide Hills
A 2001-ben alapított 60 hektáros pince a hűvös klímájú Adelaide Hills-ben működik. A régión belül rengeteget makro és mikroklímát találhatunk, amelynek alapja, hogy a tengerszinttől akár 650 méter magasságig is eljuthatunk rövid autóúton. A magasabb területek nagy napi hőingadozása kedves a gyümölcsösség és a savak megőrzésének.
A Yakka szó jelentése kettős, egyrészt kemény munka, másrészt a pince környezetében fellelhető növény neve is.
A 400 méteres tengerszint feletti magasságú területről, kézzel szüretelt alapanyagot bogyózzák, préselik és erjesztik. 10%-ban egész fürtöt is adnak hozzá. 15 hónapot pihent első és másodtöltésű francia hordóban.

{ tovább » }

Clos Saint Jean, Chatenauf-Du-Pape, 2014

20180627_091446.jpg

Clos Saint Jean, Chatenauf-Du-Pape, 2014
A 41 hektáros birtokot 1900-ban alapította a mai tulajdonosok, Vincent és Pascal Maurel, ükapja a Châteauneuf-du-Pape régióban. 1910 óta palackozzák a borukat, amellyel bőven megelőzték a korukat az eredetvédelem életbe lépése előtt. A birtok 60%-a az ikonikus Le Crau terroir vasas, vörös agyagos talaján műveli a szőlőt, de a Côteau de Saint Jean és a Cabane de Saint-Jean hordalékos agyag és homokos dűlőin is rendelkeznek ültetvénnyel.
Az organikus művelt szőlőt majdnem teljes egészében bogyózzák, 10%-ban egész fürtös feldolgozást végeznek. Cement tartályban erjesztenek, sokszor 30 napnál hosszabban is elhúzódik.

{ tovább » }

Tenuta Caccia al Piano 1868, Levia Gravia 2014

unadjustednonraw_thumb_2e03.jpg

Tenuta Caccia al Piano 1868, Levia Gravia 2014 Bolgheri DOC Superiore
A birtok 1868 óta a nemesi Della Gherardesca család vadászbirtoka volt. A borászatot 2003-ban alapították, mára 20 hektáron, 100 000 palack bort készítenek.

{ tovább » }

Bodega Muga, Rioja, Seleccion Especial 2012

20180627_092137.jpg

Rioja egyik ikonikus és komoly múlttal rendelkező borászata, amely 1932 óta készít bort, és ma 250 hektáron gazdálkodik. A családi tulajdonban lévő pincészet saját kádárüzemmel is büszkélkedhet. A klasszikus boraik közül ezúttal a Seleccion Especial 2012 került a poharamba. 70% tempranillo, 20% garnacha, 7% mazuelo, 3% graciano alkotja a házasítást. Az agyagos, meszes talajon szüretelt szőlő fa erjesztőkben erjed, saját élesztőjével. A saját kádárüzemükben készült hordókban pihen 26 hónapot. Palackozás előtt tojásfehérjés derítést kap.  

{ tovább » }

Dupla IPA a legjobbak közül

20180626_163427_1.jpg

Balkezes Főzde, Grey Joy, Dupla IPA
A Balkezes sörfőzdét 2012 májusában alapította Nyaras Tamás és Deres Attila, akkor még Kétbalkezes Sörfőzde néven. A 2013-as versenysikerek után kezdtek 400-500 literes főzeteket készíteni, hogy minél szélesebb körben ismertté tegyék söreiket. Az egyik legkomolyabb és legnépszerűbb tételük a bergamottal és Earl Grey teával ízesített Grey Joy. A dupla IPA 9%-os alkohollal rendelkezik.

{ tovább » }

Bolgheri egyik ékköve

grattam.jpg

Toszkána tengerparti része, a Bolgheri tartomány a 70-es években került fel a bortérképre, az akkor szupertoszkánnak hívott borokkal. A Bordeauxhoz nagyon hasonló klíma és talajszerkezet hozta meg a sikert a borvidéknek. Úttörőként a világhírű Sassicaia birtokot szokták emlegetni, amelyet az 1977-ben alapított Grattamacco pincészet követett. A név beszédes, hiszen a „macco” etruszk nyelven köves földet jelent.
2002 óta Grattamacco a Colle Massari birtokcsoport részévé vált. 1998-ban a Maria Iris és Claudio Tipa testvérpár hozta létre a Castello ColleMassari birtokot Moremmában (Bolgheri), amely mellett ma már két montalcinoi (Poggio di Sotto és Tenuta San Giorgio) borászat és a Grattamacco is a tulajdonukba tartozik.
A Grattamacco 33 hektáros birtokán, 12 ha szőlő és 5 ha olívaültetvény található. Organikusan művelik a 25-30 éves tőkéket.

{ tovább » }

A legrégibb biodinamikus

csm_nikolaihof_vom_stein_riesling_federspiel_075l_05_8748e72c1b_a469a3dc3d_1.png

Nikolaihof, Riesling, Vom Stein, Federspiel 2015
Ausztria legismertebb borvidékének, a Wachau régiónak a legrégibb pincéje a Nikolaihof. A kelták óta művelnek itt szőlőt és a pincét határoló falak több mint 2000 évesek, a római kor óta állnak ott. Később egyházi birtokká vált, majd 1894-ben világi kézbe kerül. A korábban jómódú család a háború után nincstelenné vált. Művelték ugyan a szőlőt, de permetszerre nem volt pénz, teljesen organikusan készült a bor. A Rudolf Steiner-féle biodinamikus mezőgazdaság alapelveit 1971 óta alkalmazzák. Ma 95000 palackot készítenek 22 hektárról. Fajták: elsősorban rajnai rizling és zöldveltelini, de megtalálható még neuberger, chardonnay, gewürtztraminer és muskotály is.

{ tovább » }