Cognacvarázslat

2017. november 17.

 cognac.png

 

{ tovább » }

Best buy Syrah

lalinda_2.jpg

Luigi Bosca, La Linda Syrah 2012, Mendoza, Argentina
Argentína legidősebb családi tulajdonú pincéje a Bodega Luigi Bosca, amelyet 1901-ben alapított Don Leoncio Arizu. Ma a harmadik és negyedik generáció vezeti a pincét.
Ez a syrah a mendozai Maipú ültetvényein, 780 méter magasan termett szőlőből készült. Tartályban erjedt, majd három hónapot pihent hordóban.

{ tovább » }

A zöld sziget és az élet vize

irish.jpg

Az ír whiskey csak Írországban vagy Észak-Írországban készülhet és minimum három éves hordós érlelés után kerülhet a piacra. Jellemzően ennél hosszabban érlelődnek a legértékesebb párlatok. A legtöbbjük kevert whiskey, amely egyfelől rézüstben készült malátawhiskyből vagy – a pure pot still whiskyként ismert – árpawhiskyből, valamint tornyos készítésű gabonawhiskyből kevernek.
Az ír whiskey további jellegzetessége, hogy nem használnak tőzeget a szárításkor, és szárítás is zárt kemencében történik, amely jobban megőrzi az árpa aromáját. Fontos technológia lépés a háromszoros lepárlás, amely lágyabb, könnyedebb, selymesebb párlatot eredményez.

{ tovább » }

Magyar syrah sor

Az egyik legtrendibb szőlőfajta világszerte. Az Észak-Rhone területéről indult hódító útjára és s 2000-es évek közepére már a 6. leggyakrabban telepített fajtává vált a világon. Hazánkba az 1990-es években került. Jelenleg az összterülete kb. 200 hektár a Kárpát-medencében. Következzék néhány szép példa a hazai kínálatból.

syrah.jpg

{ tovább » }

Armagnac csodák

Évek óta nem kóstoltam armagnacot, de most sikerült két szép itallal kárpótolnom magam. Ez az ital számít a legöregebb francia párlatnak, hiszen már 1310-ben készítettek Gascony területén fehérborból lepárolt italokat.

 

20171010_090632_1.jpg

Marquise de Montesquieu, Armagnac, Bold Reserve
A patinás Montesquiou-Ház által felhasznált alapanyag a régió két híres részéről a Bas Armagnac és La Ténaréze vidékéről érkezik. Bas Armagnac homokos talaja gyümölcsös párlatokat ad, míg a mészköves, agyagos La Ténaréze terület testet ad a párlatnak.
A hagyományos egyutas lepárlás után Gascony-erdő tölgyeiből készült hordókat használnak. Kezdetben új hordóban érlelődik, majd öreg hordók járulnak hozzá a kifinomult karakterhez.
Illatában mazsola, édes fűszerek, likőrős aromák, almakompóttal. Száraz korty, tölgyes, diós, szamorodnis aromákkal. 7 pont (34500 Ft)

 

casterade.jpg

Casteréde X.O.
1832. Pont de Bordes, Nérac mellett alapították meg az első armagnac kereskedő házat és pincéit, a Garrone-folyó mellékfolyója, a Baise mellett.
Az Armagnac szabályozás szerint az XO kategóriának minimum 6 éves érlelésnek kell megfelelnie, ám ezzel szemben a ház több, mint 20 évig érlelik tételüket.
Illatában erőteljes és kellemesen melengető érzetet nyújt, amely a gyümölcsös és fűszeres tónusokkal keverednek.
Ízében az érett szilva, égetett tölgy és egy sor fűszer, valamint szerecsendió és gyümölcsök. 7,5 pont (19490 Ft)

Nagy-Eged-Hegy mesterkurzus 2.0

dsc_5144_mesterkurzus2_0_20171026-kogart-smallc.jpg

Tavaly ősszel nagyszabású kóstolót tartott a Nagy-Eged-Hegyen gazdálkodó három pincészet, a Kovács Nimród Borászat, a St. Andrea Borászat és a Gróf Buttler borászat. Idén is megrendezték az eseményt, amelyen újra 12 bort kóstolhattunk.

{ tovább » }

Az alma legszebb formája

20170927_094045_1.jpg

Christian Drouin 30 Years

A calvados, az észak-franciaországi Normandia világhírű itala. Alapanyagául az alma szolgál, amelyből először almabort készítenek, azt lepárolják és évekig érlelik. A Drouin birtok alapítása 1960-ra datálódik, azóta készítik kiváló párlataikat. A minőség érdekében a leszedett egészséges almát még tovább érlelik a padlástérben, és a lékinyerés is csak 60%-os a maximálisan megengedett 85% helyett. A birtok jellegzetessége, hogy más italok hordóit (Port, Sherry, Cognac) is használják a még komplexebb aromák elérése érdekében.
Természetesen az igazi különlegességeket a hosszan érlelt italok jelentik, amelyeknél minden hordót külön palackoznak, nem házasítják a hordókat. Ez a 30 éves tétel is egy hordó gyermeke.

{ tovább » }

Árvay duett

istenhegy.jpg

Árvay Pince
A 2003-as Év borásza cím viselője, Árvay János a 2009-es Sauskás szakítás után visszaköltözött szülőfalujába, Rátkára, ahol gyermekivel, Angelikával és Szabolccsal kezdték újra építeni a családi birtokot, márkát. Ma már 17 hektáron termesztenek szőlőt.
Legutóbb a pince két, régebbi évjáratú bora került a poharamba.

{ tovább » }

Káli Kövek

20170913_104328.jpg

Szabó Gyula 2 hektár saját területet művel, de további 10 hektárról vásárol fel. Nagyon gazdag fajtaválasztékkal rendelkezik erről a kis területről: olaszrizling, rajnai rizling, sauvignon blanc, furmint, juhfark, chardonnay, szürkebarát, kékfrankos, pinot noir, merlot. Íme két fiatal birtokbor.

{ tovább » }