Volt egyszer egy kóstoló! Red Earth Budapest 2014

2014. augusztus 20.

R 4.jpg

Halász Attila immár tizennegyedik éve érkezik Magyarországra, hogy próféta legyen saját hazájában. Ezen cél elérése, eddig minden évben sikerült. A szombathelyi születésű, de több mint két évtizede Sydneyben borszakértősködő szakember korábban Terra Australis néven tartott hatalmas sikerű kóstolókat. Idén a szerencsések 10 ausztrál bort kóstolhattak és elemezhettek a már Red Earth-nek keresztelt kóstolón.
A borok mellett Attila minden évben hoz egy témát, amelyet megvitat a szakmai csapat. Idén az autentikus borok meghatározása, jelentősége borzolta a kedélyeket. Sokakat megbotránkoztató, meglepő, szókimondó, megalkuvást nem tűrő stílusát időbe telik megszokni, de csakhamar felsejlik a hatalmas tudás, a világ borainak nagyfokú ismerete és az építő szándék a magyar borok kritikája során.  

De az est, nem meglepő módon a ausztrál borágazat zászlóshajójáról a Shirazról és annak különböző megjelenési módjairól szólt! Csapjunk bele!

 
CLONAKILLA Shiraz-Viognier 2012  
A klasszikus rhone-i mintát követve, Tim Kirk a 2013 év borásza, 5 % viogniert együtt erjesztett a fő fajtával a Canberra régióbeli pincéjében. A megszokotthoz képest hűvösebb évjárat kedves savakat és izgalmas, gazdag ízélményt nyújt.
A Clonakilla egyik legjobb csúcsbora, elegáns, könnyed, nagyon egyensúlyos bor. Kirobbanó illat és ízintenzitás, rengeteg piros bogyóssal, mentával. Kiváló hordóhasználat, bársonyos tannin jellemzi. Hosszú utóízében pici kesernye is megjelenik. 25 perc után visszakóstoltam, tartalmas légiessége lenyűgözött. (8 pont)
 


WENDOUREE Shiraz Malbec 2004 (Clare Valley)
Évről évre a Halász Attila féle kóstolók sztárja a rejtélyes Wendouree pincészet, amelynek a borai szinte elérhetetlenek. A pincészet egész évben zárva tart a borfogyasztók csak előjegyzés után juthatnak az áhított nedűhöz. A palackokat továbbértékesíteni nem lehet, ha mégis tudomást szerez ilyen akcióról a pincészet, akkor a vevő lekerül az előjegyzési listáról.
Mint minden Wendouree házasítás, ez is csak 6000 palackos mennyiségben készül, nyitott fa erjesztő edényzetben, amit 12 hónapos franciahordós (új és használt egyaránt) követ.
Halász szerint ez a fajtakombináció elhibázott, amivel nem tudok egyet érteni. 10 éves korára még mindig fejlődő bor, mentás, eukaliptuszos illatjegyek egészítik ki a rengeteg piros bogyós gyümölcsöt. Kissé rusztikus, de arányos korty, kiváló szerkezet, amit megfelelő sav tart. A korty rendkívül tartalmas és sokrétű, a fa teljesen a háttérben marad. Hosszú lecsengése feledhetetlen. (8,5 pont)


WENDOUREE Shiraz Mataro 2004 (Clare Valley)
A Wendouree duplázott! De nagy baj lett volna, ha nem így tesz, hisz számomra ez a bor az est egyik legizgalmasabb tétele.
A korábban már megismert évjáratból, de most a Shiraz a kevésbé ismert Mourvedre, spanyolul Mataro szőlőfajtával állt össze egy táncra.
Előző testvéréhez hasonlóan fejlődő bor, amelyet már most izgalmas kóstolni. Illatában mentolos, eukaliptuszos mellett feketeribizli, málna, szeder burjánzik. Enyhén megjelenik a pörkölt fa aromája.
A korty arányos felépítésű, semmiből nincs sok. Kiváló szerkezet, megfelelő savak. Kissé rusztikus, ami az európai szájnak még kedvesebbé teszi. Talán kissé Toszkána is felsejlik előttünk. Komplex ízvilágú, sokrétű bor.
Nagyon hosszú lecsengés. Kihagyhatatlan.
(9 pont)
 
 

YALUMBA The Reserve Cabernet Shiraz 2004 (Clare Valley)
 A hatalmas Yalumba „gyár” presztízs The Reserve meglepő néven futó klasszikus ausszi házasítása. A korábbi évtizedek hatalmas ausztrál exportpiaci borboom termelte ki ezt a házasítást. A rendkívül sikeres „ausztrál shirazból” nem volt elég mennyiség, cabernetből viszont igen. És a név sem cseng rosszul…
A Yalumba 120 ausztrál dollárért piacra kerülő házasítása egy elképesztően precíz, tiszta, mérnöki munka, amelyből maximum 20 hordó készül a legjobb években.
Az erjedés spontán, vadélesztőkkel indul, majd a cefrét beoltják a biztonságos erjedés érdekében. Ez a kombó adja a bor egyediségét.
Illatában lehengerlő feketeribizli esszencia vagy szörp. Ezt a töménységet mentolosság cédrus és eukaliptusz egészíti ki. Elsősorban a cabernet aromái uralják a kortyot is. Nagyon koncentrált, vastag, szinte harapható gyümölcsbomba, rendkívül visszafogott, elegáns hordóhatással. Lendületes savak, kerek tanninok. Döbbenetes erő lakozik a borban, amely a 10 éves kora ellenére még mindig a primőr aromákkal hódít.
Rendkívül hosszú lecsengés. Precíz mestermunka!   (9 pont)

R 7.jpg
Minden évben fontos mozzanata a kóstolónak, hogy valamely résztvevő egy Halász által sem ismert palackot kóstolta vakon a jelenlévőkkel.  

Ráspi Gneisz 2011
Összetett illattal nyit a bor: piros bogyósok, kevés fekete bogyós gyümölcs, majd földes jegyek és a hordó aromái. Talán kicsit sok is a hordó, hogy egy kékfrankos elbírja.
Kóstolva koncentrált, de mégis könnyednek tűnő elegancia, az érettséghez képest meglepően alacsony alkohollal. A termelőtől jól ismert rendkívüli ásványosság, és közepes tannin, ami megfelel a fajtának. Igen élénk savak, amely viszont jól áll a kortynak. Izgalmas bor! (7 pont)


Körünkben volt Kovács Nimród, aki két izgalmas borát ajánlotta fel kóstolásra, nem vakon.


Kovács Nimród NJK 2006
Kékfrankos, cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon fajták házasítása. Illatában komoly bort sejtet. Érett piros és fekete bogyós gyümölcsök sora, fahordós aromákkal. Komplex aromavilág bontakozik ki a kortyban. Meglehetősen magas alkohol és kissé rusztikus tanninok rontják az összképet. (6,5 pont)


Kovács Nimród Nagy-Eged Grand Bleu 2009
Korábban volt szerencsém kóstolni a bort, ezért rendkívül sajnálom, hogy ez a palack nem volt megfelelő. Teljes egészében mák uralta az illatot és ízt. Komoly struktúrájú vastag, sok ásványos jegyet mutató bor, amelyben pont a csábító gyümölcsöket fedte el a mákos ízvilág. Kár érte.



SHAW and SMITH Shiraz 2009 (Adelaide Hills)
1989-ben kezdődött a történet, amikor Ausztrália első MW-je Michael Hill Smith és unokatestvére belekezdtek a borkészítésbe Adelaide Hills relatíve hűves klímájú területén, ahol a hűvös éjszakák sokat segítenek a savak megőrzésében és a kimagasló gyümölcsösség elérésében.
Az est folyamán először kapunk 100% Shirazt. Nem is kellett csalódnunk!
Illatában rengeteg fekete bogyós gyümölcs kápráztat el minket, mellette a hordóból származó étcsokoládé teszi vonzóvá. Már az illat is tömény, amely érzet a kortyban is uralkodó. Gazdag, húsos ízvilág, melyet az előbb említett fekete bogyósok uralnak, némi mentolossággal, csokoládéval, fahéjjal, keleti fűszerekkel. Lendületes savak, jó szerkezet. Hibátlan, precíz bor, tudatos termelőktől, jól meghatározott piacnak. (8 pont)


MOLLYDOOKER Blue Eyed Boy Shiraz 2012 (McLaren Vale)
Figyelem, fogyasztás előtt felrázandó! Nem hiszik? Ezt nézzék meg:

Nem csak technológiában (pl. nitrogénnal védik a bort) különlegesek a Mollydooker borok.  A középkorú házaspár, Sarah és Sparky Marquis egészen új stílusú marketingaktivitást választott.
A 45 hektáron gazdálkodó pincészet nagy hangsúlyt fektet a Shiraz fajtára. Területük közel felére ez a zászlóshajó van telepítve, a Kék szemű kisfiú is 100% Shiraz.
Maga a bor, rendkívül különleges. Kóstolótarsaimmal egybehangzóan állapítottuk meg, ez inkább koncentrált gyümölcsszörp, mint bor. És nem csak az illat, hanem a korty is ezt igazolja. Alacsony savérzet, elképesztően tömény gyümölcsösség, piros és feketebogyósok kirobbanó intenzitása, amit az amerikai hordó fűszeressége tesz még populárisabbá. Nagyon sűrű, édeskés ízérzet, magas alkohol, nem egyensúlyos. Mindezek ellenére érdemes volt kóstolni, komoly tapasztalat. (6 pont)


MOLLYDOOKER The Carnival Of Love Shiraz 2012 (McLaren Vale)
És a sztori folytatódik…
A birtok másik csúcs Shiraz bora is hasonló stílust képvisel. Döbbenetes koncentráció és sűrűség. Krémes, picit likőrös valamint gyümöcsszörp + csoki, kakaó, kávé  (100%-ban új, amerikai tölgyben készült a bor). 16%-os alkohol, 4 g/l maradékcukor teszi még populárisabbá. Itt sem fedezhető fel egyensúly, csak a töménység, szörpösség. Egy picivel borszerűbb mint a Kisfiú (6,5 pont)


TEUSNER MC Sparkling Shiraz 2009 (Barossa Valley)
Ausztráliában komoly piaca van a Shiraz szőlőből készült pezsgőnek. Ennek a tételnek a testvére csendes borként került piacra. A magyar szájnak talán perverz a koncentrált vörös pezsgő, de előadónk felvázolja a „használati utasítást”: a 40 fokos karácsonyi, újévi időszakban, ha kis vörösre vágysz, akkor egy jéghideg habzó vörös pont jó választás… Lelke rajta.
Illatában a fajta fűszeressége, fekete gyümölcsei egészülnek ki a fa csokis, kávés aromáival. Közepes habzás, finomnak nem mondható buborékokkal. Némi élesztősség teszi még inkább pezsgőszerűvé. Sok aszalt gyümölcs a kortyban némi étcsokival. Közepes lecsengés. (6 pont)  


LERIDA ESTATE Botrytis Pinot Gris 2011 (Canberra)
Arany színű ital, intenzív illattal, ami egy késői szüretet jellemez: aszalt gyümölcsök, mazsola, marmalade, méz, karácsonyi fűszerek. Ízében sok friss és aszalt gyümölcs, mazsola. Élénk savak, amely talán túl élénk ahhoz, hogy „otthonról hozott” legyen. Valószínűleg az egyensúly érdekében pótolták a savat. Összességében kedves, jól kortyolható, de semmi több. (6 pont)


Köszönet Halász Attilának a borokért!

R 5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr346620929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása