Tesseron cognac, avagy XO és ami mögötte van

2015. január 01.

img_1620.jpg

A birtokot 1905-ben alapította Abel Tesseron, a Petite Champagne és Grand Champagne területekre alapozva. A ház azóta is a legmagasabb minőségre fókuszál, minden piacra kerülő tételük XO, de általában sokkal idősebb tételekkel találkozhatunk, mint amit az általam bemutatott sor is igazol. Csak 2003 óta viszik a piacra saját néven a tételeket, korábban a nagy cognac házaknak adtál el a nedűket. A család egyébként borokat is készít, az ő tulajdonukban van a nagyon jó nevű Château Pontet-Canet a bordeaux-i borvidéken. Íme az impozáns sor:

Tesseron XO Lot N° 90
Rendkívül intenzív illatában a szalmát, fehér virágokat, és érett, aszalt egzotikus gyümölcsöket fedezek fel. Légies töménységét a dió, mandula, szivar, föld, rancio teszi teljessé.
A korty könnyed és bársonyos. Az alkohol kissé csípős. A test visszafogottabb, mint amit az illat alapján várok és kissé rövid a lecsengése is. Aromáját a dió, karácsonyi sütemények, szerecsendió, szegfűszeg határozzák meg.

Tesseron XO Lot N° 76 Tradition
Borostyán árnyalatú színvilág. Közepesen intenzív illatát a füge, aszalt sárgabarack, mandula, vanília, fa karamell, szegfűszeg határozza meg. Ezeket izgalmasan egészíti ki a marcipán és a kamilla.
Az alkohol nem hangsúlyos, a test komoly. Bársonyos korty. Izgalmas ásványosság jelenik meg az illatban megismert aromák mellett. Kissé rövid a korty.

Tesseron XO Passion
Illatában a réti virágok, széna, szantálfa jegyeivel indít. Izgalmas fűszereket gyűjtött a hordóból, mint a vanília, fahéj, pirított mandula és finoman cserzett bőr.
Gazdag ízvilág, selymes korty, komplex érett ízek jellemzik. Dió, vanília, édes fűszerek adják az izgalmat. Jó arányok.

Tesseron XO Lot N° 53 Perfection
Sokrétű, komplex illata a virágoktól indul, egzotikus gyümölcsöket és sárgabarackot idéz, mézen, édes fűszereken, karamellen keresztül vezet az út a rancio féle érett aromákig és az erdei avarig.
Komplex, tartalmas, rendkívül elegáns korty, szép test. A tercier aromák és rancio igen elegáns. Dió, mandula, édes fűszerek igazán izgalmassá teszik. Nagyon szép konyak!

Tesseron XO Lot N° 29 Exception
Illatában a kandírozott narancs, sárgabarack szerecsendió és egyéb édes fűszerek dominálnak. A hordó is érezhető, úgymint csoki, kávé, karamell.
Ízében csokoládé, kávé, vanília és őszi avar dominál. Elegáns, komplex, érett konyak, amelyben az alkohol szépes simul, egyáltalán nem bántó. Rendkívüli csoda.

Az cognacok elérhetők a royalcognac.hu csapata segítségével.

BUÉK MINDENKINEK!

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr707027609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása