Kovács Nimród bormaraton

2015. február 10.

img_2044.JPG

Borkedvelők és szakemberek alkotta csoport tagjaként egy igen alapos borkóstolón vettünk részt Borbály Roland borász precíz és érdekfeszítő vezetésével a Kovács Nimród pincészetnél. Lássuk a listát!

Egri Rosé 2013
Kissé nehézkes illatú, a megszokottnál nagyobb testű és magasabb alkoholú bor, amelyben némi maradékcukor is fellelhető. A túlérett eper és málna mellé némi kesernyésség is becsúszott. Nem a hazánkban megszokott rozéstílus. 5,5 pont

Monopole Pinot gris 2012
A Nagyfai dűlő adja az összes gyümölcsöt ehhez a borhoz.
Kissé lomha illat, amiben az őszibarack és a vanília uralkodik. Átlagos test mellé magas alkohol és viszonylag kevés sav társul. Kissé fáradt bor benyomását kelti. Utóízében kesernyés. Túl a csúcson. 5 pont

Monopole Pinot gris 2013 hordóminta
A friss szűrés sokat elvett az értékből, és még így is nagyon szép bor. Alig várom, hogy megkóstoljam 4-5 hónap palackpihenés után. Illatában a finom fahasználat köszön vissza vanília, grillázs, mandula, mogyoró formájában, de elő-elő kandikál a friss őszibarack is. Olajos textúrájú, kerek, letisztult ízvilágú bor. Magas alkohol és nagy test, de jól áll neki, amiben segítenek a friss savak. Megelőlegezett 7,5 pont

Monopole Battonage Chardonnay 2012
A pince egyik legerősebb brandje, 12000 palack éves termeléssel. A stílus lényege, hogy erjedés után a finom seprőn tartják a bort, sőt ezt a finom seprőt időnként fel is kevergetik, hogy még tartalmasabb borrá váljon.
Intenzív illatában az őszibarack, körte és érintésnyi vanília jelenik meg a toastos vajasság mellett. Olajos, krémes, vastag bor, magas alkohollal, amely mögött kissé elmaradnak a savak. Vajas pirítós, vanília érett körte és sok egzotikus gyümölcs. Tiszta Amerika! 7 pont.

Monopole Battonage Chardonnay 2013 hordóminta
Már most elegáns, fejlett illat: körte, őszibarack, trópusi gyümölcsök, sárga alma, vanília, mogyoró. Szép savak, szerethető test, egyensúlyos bor. Krémes, olajos textúra. Magas alkohol, amely nem lóg ki. Sárgadinnye, maracuja, birs, kört, trópusi gyümölcsök keverednek a kiváló hordófűszerekkel. Komplex bor. Szeretni fogom! 8 pont

Nagy-Eged Furmint 2011
A fajta és az ikonikus Nagy-Eged hegy kiváló kombinációját mutatja a bor. Elegáns, visszafogott illatát a zöldalma, körte, vanília jellemzi. Nagyon ásványos. Érett, sokrétű bor, kiváló arányokkal. Vibráló savak, krémes, olajos szövet, szép test. Sok trópusi gyümölcs pl. mangó, maracuja, ananász. Nagyon hosszú és gazdag lecsengés. Kiváló furmint. 8,5 pont

Pinot noir 2009
Az aszalt gyümölcsök és a bőrös animalitás keveréke ez a bor. Cseresznye, fekete cseresznye, szegfűszeg és karácsonyi süteményt fedezek fel az illatában. Biztos vagyok benne, hogy megosztja a kóstolókat. Ízében megjelennek az érett tercier aromák. Aszalt szilva, cseresznye, füstölt sonka és kis fanyarság. Kissé rusztikus bor, amiből hiányzik az elegancia. Én mégis kedveltem. 7 pont

Monopole Kékfrankos 2011
A Nyilasmár és a Nagyfai dűlők válogatása. Érett vörösboros illatában felfedezhető az ibolya, cseresznye, vanília és ásványosság. A korty arányos, egyensúlyos. Édes fűszerek teszik kedvessé a selymes tannint. Olajos, krémes textúra. Hosszú, komplex lecsengés. 8,5 pont

Rhapsody Bikavér 2012
A kötelező kékfrankost a cabernet franc, merlot, syrah és pinot noir egészíti ki.
Érett vörösborillat, amelyet nem könnyű szétszálazni. A feketecseresznye, áfonya, szegfűszeg, fahéj, vanília nagyon gazdaggá teszi az illatot. Elegáns, jó ivású, könnyed korty, vibráló savakkal, amely mégis tartalmas. Szép fűszerekkel és érett tanninnal rendelkezik. 8 pont

Monopole Superior Bikavér 2011
Kékfrankos, pinot noir, cabernet franc, merlot, syrah alkotja a bort, a Nyilasmár és a Nagyfai dűlőkből. Gazdag illatában az áfonya, fekete ribizli vonal mellett izgalmasan jelenik meg a menta és a gyógynövényesség. Koncentrált, buja, tömény, sokrétű bor szép savakkal, nagy testtel édes fűszerekkel. Kerek bor, érett tanninokkal, hosszú lecsengéssel. 8,05 pont

Monopole Syrah 2011
A Nyilasmár és a Nagyfai dűlők válogatása. Mélyvörös szín. Az aszalt gyümölcsök mellett sok izgalmas fűszer jelenik meg, mint a vanília, bors, szegfűbors, szegfűszeg. A terroirt kifejező földesség ásványosság tovább gazdagítja a képet. Idővel a szivar  és a bőrösség is megjelenik. Izgalmas, kifejező, komplex, gazdag bor, kiváló textúrával. Koncentrált és tömény, hosszú lecsengéssel. 8,5 pont
 
Grand bleu 2011
100% kékfrankos Eger legfontosabb és legizgalmasabb termőhelyéről a Nagy-Eged felső részéről. Összesen 500 palack készült ebből a mély színű italból. Rendkívül koncentrált, tömény, buja illatában áfonya, fekete cseresznye, szeder, vanília, krétás ásványosság és karácsonyi sütik finom édes fűszerei. A szájban érett vörösbor bontakozik ki, amely kerek, selymes, koncentrált, buja, kissé likőrös. Vibráló savak, masszív test, bársonyos tannin és markáns alkohol jellemzi. Még mindig csak úton van a csúcs felé. Komoly, nagy bor. Óriási kékfrankos! 9 pont

NJK 2009
A pince legnagyobb presztízsű válogatása a legjobb dűlőkből a legjobb évjáratokban. 2009-ben syrah és kékfrankos házassága az Eged hegyről. Tömény, koncentrált illatában mentol, édesgyökér, csoki, kakaó, vanília jelenti a dominanciát. A fekete bogyós gyümölcsök egyelőre csak kiegészítőek a játékban. Harapni való, tömény korty, amit a csoki, mentol, vanília, füst, cassis vezet. Élénk savak, koncentrált anyag, vastag test, magas alkohol jellemzi. Végtelen lecsengés. Gyönyörű végjáték! 9 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr387157423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.