Seattle ma már nem csak punk-rock, hanem punk-wine is!

2015. május 10.

charles_smith.jpg

Charles Smith elhatározta, hogy közelebb hozza a borokat az emberekhez. Nem helyezi lila ködbe és elérhetetlen magasságokba a bort, annak ellenére, hogy 90 pont feletti tételeket készít évek óta. Smith nem áll hadilábon a marketinggel: szerződtette a helyi „ipacsgézát” és már útjára is indult a legenda.
Mottója: "It’s just wine. Drink it.”

img_2505.JPG

Fekete-fehér címkéi az igazi amerikai punk-rock életérzést közvetítik… csoda, hogy tetszik nekem a sztori és persze a borok? :)
A rocker borászsztár Washington állam legnagyobb borászatává fejlesztette a vállalkozását, amely ma már közel 8 millió palack bort készít évente, 7 márkacsaládon belül. 1999-ben hozta létre a K Vintners márkát. A választák a 15 dolláros bortól a 140 dolláros csúcsokig tart. A csúcson a Charles Smith Wines márka található, amely a legnagyobb forgalmat is hozza számára. A már említett K Vinters mellett további márkái: Charles & Charles, Wines of Substance, Sixto, Vino, Secci Italian Bubbles.


A legfrissebb dobása: egy csúcstechnológiás top borászat, a Jet City Winery, naná, hogy a Nirvana és több ikonikus punk-rock banda szülőhelyén, Seattleben. Ennek fő oka, hogy az állam fővárosától, Seattletől 300 km-re van Walla Walla, a városi lakosok nem tudnak egy napos bortúrára menni, mint Kaliforniában. Ezért a borászatát viszi a város közelébe. Nagy arc, nem?
2014-ben a Wine Enthusiast amerikai szaklap az Év Borásza címmel tüntette ki. És ő minderre csak ennyit mondott: "kibaszott véletlen".

img_2506.JPG

Nagyon kedvelem a jelenséget és a borait: Íme néhány tétel:

Charles Smith Wines, Rizling 2014 Kung Fu Girl,  Washington államból
Tiszta, friss, intenzív illatában trópusi gyümölcsök sora. Könnyen iható, mégis tartalmas bor. Kiváló savak, vibráló bor. Visszafogott ásványosság, inkább a friss gyümölcsök dominálnak, mint a mangó, őszibarack, citrusok, ananász, zöldalma. 7 pont

Charles Smith Wines, Chardonnay 2013, Eve, Ancient Lakes
A bor készítésekor nem használtak új fát, viszont seprőn hagyták és almasavat is bontottak a tétel 20%-ánál.
Közepesen intenzív illatában zöld alma, hibiszkusz, fehér virágok és őszibarack. kiváló szerkezetű, selymes, kerek bor. Határozott, de nem bántó savak tartják a testet. Tartalmas bor, hosszú utóízzel, izgalmas ásványossággal. 7 pont

„K” Viognier 2013, Yakima Valley
Spontán erjedt hordóban, majd seprőn maradt, amit hetente felkevertek.
Intenzív illatában nem a fajtától megszokott virágosság, hanem a vanília, pörkölt hordó, grillázs, édes fűszerek dominálnak. Ízében szegfűszeg, sárgadinnye, körte, őszibarack, citrusok, narancshéj, birskörte mutatkozik. Gazdag és vastag bor, selymes textúrával, bujasággal. Elegáns bor, hosszú lecsengéssel. 7,5 pont

Charles Smith Wines, „The Velvet Devil” Merlot 2013 Columbia Völgy
A merlot meg lett bolondítva 1% cabernet sauvignonnal, majd 30% hordóban a többi acélban erjedt.
Buja, tömény illatában édes fűszerek, édes gyümölcsök, cédrus, füst uralkodnak. Tartalmas és nem lomha. Selymes, érett tanninok, magas alkohol, ami mégsem bántó, jól egészíti ki az összképet. Kiváló textúra, hosszú lecsengésű, krémes bor. Kiváló! 8,5 pont

Charles Smith Wines, Boom Boom! Syrah 2013 Columbia Völgy
Az észak-rhone-i tradicionális stílust követve, 3% viognier erjedt együtt a syrahval, majd palackozásig seprőn volt a bor. Izgalmas és sokrétű illatában bors, gyógynövények, vanília, füst, fa, nedves föld és erdei gyümölcsök sokasága. A kort selymes és sima. Érett tanninok. Sok érett fekete bogyós gyümölcs, édes hordófűszerek, csokoládé jelentik uralják az aromavilágot. Tartalmas, sokrétű, izgalmas bor, amit ráadásul jó inni. 8 pont

Chateau Smith Cabernet Sauvignon 2013 Columbia Völgy
90% cabernet sauvignon, 5% petit verdot, 4% merlot, 1% malbec házasítása, amely 10 hónapot volt hordóban.
Intenzív illatában érett fekete bogyósok, cassis, áfonya bontakozik ki, némi mentollal, cédrussal. Kiváló textúrájú, bársonyos tanninú, egyensúlyos, vastag és komplex bor. Szinte gurul a szájban, olyan sima. Nagyon jó inni annak ellenére, hogy tartalmas és vastag. Végtelen hosszú utóíz. 8,5 pont

„K” Rock Garden Syrah 2012 Walla Walla Valley
A 2006-ban telepített ültetvény gyümölcse spontán erjedt, kézi csömöszölést végeztek és kosaras préssel dolgoztak. Másfél évet volt hordóban, aminek negyede volt új francia tölgy.
Tömény fűszeres ládikó, érett, buja erdei gyümölcsök, csoki, vanília, szantál, szilva, sült hús kavalkádja adja az illatot. Ízben nagyon gazdag. A fentieken kívül ánizs, kávé, édes gyümölcsök, keleti fűszerek, földesség jellemzi. Komoly mélységei vannak a bornak. Kiváló szerkezetű, jó savú, érett tanninokat felvonultató. Komoly anyag, nagy potenciállal. 8,5 pont

„K” The Creator 2012
A 2012-es évjárat tökéletesnek mondható a Walla Walla Völgyben, amely néhány hűvösebb év után produkált kiválót. A házasítás 70%-ban cabernet sauvignon, 14 éves tőkékről, 30%-ban syrah 16 éves ültetvényről, a Walla Walla Völgyből. Saját élesztőjével erjedt, majd francia hordóban érlelődött, melynek 70%-a új volt.
Nagyon intenzív illatában fekete ribizli, erdei illatok, nedves avar, földesség, fekete oliva, kakaóbab, fekete tea és komoly mélység. A korty tömény, koncentrált, buja és elsöprő, de mégsem akar maga alá gyűrni. Bársonyos tanninok, szép savak, integrálódott alkohol. Kiváló szerkezetű, elegáns, nagy bor! 9 pont

A borászról készült képet a weboldalról vettem, a többit magam készítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr947447226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.