Pascal Bouchard - egy kistermelő Chablisból

2015. július 09.

img_3353.JPG

A XX. század kezdetétől létezik a birtok, amelyet napjainkban már az 5. generáció vezet. A családi tulajdonú, 33 hektáros birtok, három grand cru és négy premier cru területen termeszt szőlőt Chablisban. A legidősebb ültetvények az 1950-es években lettek eltelepítve.

Chablis 2014, La Classique
Tartályban erjedt, amiben 8 hónapot pihent finom seprőn a bor. Lassan nyíló illatában zöld alma, birs, körte és pici élesztősség. Lendületes savakkal rendelkező, ásványos, egyenes, tiszta, közepes testű és alkoholtartalmú bor. Utóízében pörkölt magvak érezhetőek. Nagyon fiatal, de kellemesen fogyasztható. 6,5 pont

Chablis 2013, Vieilles Vignes
Egy 7 hektáros terület válogatása, amelyen a tőkék 30-40 évesek. 70%-ban acéltartályban született, 30%-ban viszont hordóban volt, ahol több mint egy évet érlelődött finomseprőn. Illatában tűzkő, alma, körte, szőlő, birs, sárgadinnye, maracuja. Lendületes korty, pengeéles és feszes savakkal. Szinte sós a korty, amely mellett elegánsan jelenik meg a pörkölt magvak sora. Hosszú lecsengés. És még milyen fiatal mindig… 7 pont

img_3345.JPG

Chablis 2013 Premier Cru Montmains
Teljes egészében hordóban készült tétel, erről a híres premier cru területről. A Bouchard család 0.5 hektáron művel itt szőlőt. Illatban nagyon elegáns a pörkölt magvak sora, amely pici vaníliával és körtés jegyekkel egészül ki. A korty lendületes, mély és sokrétű. A fa és annak vaníliás jegyei még uralkodnak, de az ásványosság és a sárga alma, birs, mandula, dió szépen egészítik ki. Nagyon fiatal bor, nagy potenciállal. 6,5 pont

Chablis 2013 Premier Cru Fourchaume
Talán a leghíresebb premier cru Chablisban, amely területéből 1,3 ha a Bouchard családé. Fában készült bor. Intenzívebb illat, amiben dió, szezám, sósság jelenik meg. Tömör, de nem lomha bor. Élénk savak, alacsony alkohol és közepesen hosszú lecsengés figyelhető meg. Szintén nagyon fiatal bor. 6,5 pont

img_3347.JPG

 


Chablis 2013 Grand Cru Blanchot
A hét grand cru egyike Chablisban. 0,22 ha tartozik a pincészethez. Keleti fekvésű, ezért a reggeli napsütést kapja intenzíven. 19 hónapot volt hordóban, majd 2-3 hónapot pihent tartályban a palackozás előtt. Közepesen intenzív illatában fehér virágok, őszibarack, körte, birs, alma, vanília, mandula. Krémes textúra, fineszes, elegáns bor, amelynek még idő kell. Élénk savak és szép test biztosítja, hogy 15 év múlva is kiváló bor lesz. Összesen 1000 palack készül évente. 7 pont

Chablis 2012 Grand Cru Les Clos
A több mint 50 éves grand cru ültetvényekről (0,67 ha) lejövő anyag 14 hónapot tölt használt, 300 literes tölgyben. Illatában vajas pirítós, pörkölt magvak, sok fehér húsú gyümölcs. Komplex, gazdag, erőteljes bor, nagy érlelési potenciállal. Krémes szerkezetű, komoly bor, amelyen látszik, hogy egy évvel idősebb a társainál. 7,5 pont

 

Nagyon fiatal állapotukban kóstoltam a borokat. Ez behatárolta a minőséget. Látható, hogy tiszta, szép borok, nagy potenciállal, de minimum 3-4 évet várni kell velük, hogy elkezdjék mutatni a bennük rejlő potenciált.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr137613690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.