Az ígéretes borok kézbesítői

2016. január 27.

20160120_203708.jpg

Szekszárdon lenni jó! Legutóbb a Pósta Borháznál tett látogatás volt igazán élmény dús. A pincét tulajdonló, vezető testvérek, Péter és Gergely bele született a borok világába, de nem egyenes út vezetett számukra a borászkodásig. Jelenleg sem ez az ágazat jelenti a családi kassza fő bevételi forrását. Jelenleg szűk 15 hektáron gazdálkodnak és mára már a kék szőlők dominálnak a birtokszerkezetben (cabernet franc, kékfrankos, merlot, kadarka, pinot noir, cabernet sauvignon), de őseik örökségét az olasz rizlinget is tovább művelik. A sauvignon blanc is felkerült a palettára. Szőlőik a Cinka-, Gurovicza-, Gesztenyés- dűlőkben és a Tóth-völgyi tetőn találhatóak.

A szőlőművelésben cél a biodinamikus termesztés, de már ma is minimális növényvédő szert használnak. A szőlő szüretkor többszöri válogatáson esik át, természetes élesztőflórával erjed acéltartályban, majd 5 hl-es és 20 hl-es ászokhordókba kerülnek, egy-másfél évig, a fajta és az évjárat függvényében.
Látogatásunkkor öt bort kóstoltunk meg a szortimentből.

Blanc 2014 olaszrizling - sauvignon blanc
Az olaszrizling 1974-es telepítés, még nagyapai örökség. Tiszta, természetes illat, amelyben a vegetális jegyek és gyümölcsök aránya kiváló: birs, körte, vilmoskörte, csalán, gyógynövény. Könnyed, lendületes savú, tiszta ízű bor. Nincs túlbonyolítva, jó inni. Szép bor. 6 pont

Fuxli 2014
Kékfrankos, merlot, kadarka fajtákat tartalmaz a pince fuxlija (sillerje).
Szamóca lekvár, málna valamint szárított paradicsom, vezeti az illatot, amely tiszta és természetes. Jó arányokkal rendelkező bor, integrálódott alkohollal. Kedves bor, lendületes savakkal. 6 pont

Kadarka 2012
A szekszárdi kadarkáktól megszokott színhez képest mélyebb tónusú. Édes fűszerek, erdei gyümölcsök valamint diszkrét, de a komplexitást növelő botritisz jegyek. Kedves, hízelgő illat. Olyan természetes… Könnyed, fűszeres, lendületes, mégis kitölti a szájat. Az alkohol kerekít, tüzes, de számomra nem sok, belesimul az összképbe. Virgonc savak, selymes korty. Édes fűszerek: szerecsendió, vanília, fahéj, amelyek hosszan megmaradnak az utóízben. Nagy kedvencem, kár, hogy alig pár palack van belőle. 7 pont

Kékfrankos 2012  
Illatában buja, de nem túlzó. Édes fűszerek, érett gyümölcsök hosszú, bódító sora. Kissé illó közeli, de nekem határon belül. Szilvalekvár, étcsoki, fahéj, kakaó, fekete cseresznye fedezhető fel. Testes, kerek és kitölti a szájat. Érett, selymes tannin és mindezeket tartó savak. Az alkohol érzet magas illatban és ízben is. Édes fűszerek utalnak a szép hordóhasználatra, amely mellett érvényesülni tudnak a gyümölcsök is. Hosszú lecsengés. Akár 7 pont is lehetne, de az illógyanú miatt csak 6.

Cabernet franc 2012  
Komoly vörösbor intenzív, tartalmas, összetett illata: menta, bőr, diszkrét földesség, cédrus, szivardoboz, dohány, erdei gyümölcsök, füge, szilvalekvár. Nagyon gazdag és tömör szerkezetű, mégsem akar maga alá gyűrni. Az alkohol magasabb, ezért az egyensúly elbillen kissé, de az összélmény kárpótol ezért. Tartalmas és gazdag íz világú. Az illatban felfedezett aromák az ízben is visszaköszönnek. Még nagyon fiatal bor, de nagy anyag. 6,5 pont

Nagyon szimpatikus volt a pincészet filozófiája és a borok természetessége. Mindenkinek csak ajánlani tudom a Posta borokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr798318260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A sportág nagy és színes egyénisége 2016.01.27. 14:35:31

Hohó, egyik nagy kedvencem Szekszárdról. Bár az olasz most is nagyon jó, az igazi csodás palackokat asszem 2012-13-ban ittam, gyakorlatilag egy teljes nyarat azzal töltöttem :) Külön tetszik a tulajdonosok hozzáállása, vevőközpontúsága. Köszi a leírást, üdv, Gábor