Rieslingek az oroszlántól

2016. március 29.

weingut_am_nil.png

Weingut am Nil 

A Schuster család 1841-ben alapította a birtokot a pfalzi borvidéken és a "Kallstadti oroszlánt" tűzte emblémájára, amely a XV. század óta a régió jelképe.
2010 óta Dr. Ana és Reinfried Pohl vette át a birtokot. Jelenleg 16 hektáron dolgoznak, 85%-ban fehér bort készítenek.


Pfalz riesling 2015
Zárkózott illattal nyit, majd idővel citrusos, őszibarackos, szezámmagos, fehér borsos jegyeket árul el magáról. A szájban nagyon határozott savak adják a fő karaktert, amelyek ellensúlyozásához némi maradék cukor társul. Feszes, egyenes vonalvezetésű bor, amely a frissességre és a lédús fehér húsú gyümölcsökről, citrusokról szól. 6 pont

Riesling, 2014, Ungsteiner
Település szintű bor, tehát a pince középkategóriája. Illatában a citrusok és vilmoskörte mellett tűzkövesség, szezámmag és fehér bors fedezhető fel. Komoly savak (7,8 g/l) mellett némi maradékcukor (7 g/l) felel az egyensúlyért. Az előzőnél tömörebb, kerekebb, kissé vastagabb bor, némileg magasabb alkohollal. Elegáns, lendületes és nagyon feszes bor, sok ásvánnyal a lecsengésben. 6,5 pont

Riesling 2014 Herrenberg
A Herrenberg dűlő már egy 1828-es említéskor is a régió legjobbjai közé tartozott. Nem meglepő, hogy az egy hektár riesling jól érzi magát a napos, széltől védett hegyoldalban az agyagos, meszes talajon.
Minőségi illattárral büszkélkedhet: tűzkövesség, trópusi gyümölcsök sora, pirított magvak. Lendületes savak, alig érzékelhető maradékcukor.  Jóval feszesebb, de mellette mélysége is van. Pontos és precíz a szájban. Krémes, kerek és nagyon hosszú a finis. A sok fehér húsú gyümölcs mellett magas az ásványosság is. Komoly bor. 7 pont

Riesling, 2014 Saumagen
Pflaz egyik leghíresebb dűlője, amelyről már 1810-ből maradtak fent írásos emlékek. Az idők folyamán nőtt a terület, többek között a Nil dűlővel, amely a pincének is kölcsönzi a nevet. Rieslinget és pinot noirt művelnek a déli fekvésű, agyagos, meszes márgás, 3,5 hektáros területen.
Gyümölcsös karakter lép ki a pohárból, amelyet elegáns ásványosság és némi füstösség egészít ki. Krémes struktúrájú, tömör bor, komoly mélységekkel, pici maradékcukorral. A szép savak alapot adnak az aromacsokornak. Semmit sem hangsúlyoztak túl benne. Elegáns és hosszú. Emlékezetes bor. 7,5 pont

20160314_141039.jpg

A céglogót a weboldalukról metszettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr588534066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.