Tőkés Társak az Andantéban

2016. május 05.

tokestarsak_01.jpg

A mátrai Tőkés Társak április közepén az Andante Borpatikában mutatták be boraikat a szakmának és a nagy közönségnek. Sok izgalmas bor, rövid idő alatt. Ezért úgy tartom helyesnek, hogy nem írok pontokat, csak rövid leírásokat.

 

20160421_1431027.jpg

Szecskő Tamás Pincéje

Pinot gris 2013
Illatos, könnyed bor, fehér virágokkal, birssel, őszibarackkal, pirított magokkal. Érett alapanyag, krémes, szép egyensúlyú bora. Nagyon jó inni.

Chardonnay 2013
Illatában fehér virágok, zöld alma, körte. Lendületes korty, közepes testtel, vagány savakkal, jó arányokkal. Szép bor.

Rubintos 2013 hordóminta
Gazdag illat, amely nem csak a gyümölcsökkel hódít, hanem megjelenik a nedves erdő, pici gomba, medvecukor, feketebors, szegfűbors.
Szép savú, gyümölcshangsúlyos korty, közepes lecsengéssel. Könnyed, de mégis tartalmas. Ígéretes.

Pinot noir 2014 hordóminta
Visszafogott, lassan nyíló illatában málna, cseresznye, áfonya fedezhető fel.
A szájban még picit pezseg. A korty főleg a gyümölcsökről szól. Egyensúlyos bor.

Pinot noir 2012
Füstös hordóra utaló illatok, valamint túlérett gyümölcsös jegyek. A szájban kerek, lendületes savakkal, nem túl hosszú finissel. Szépen integrálódott alkohol és krétás ásványosság jellemzi.

Cabernet franc 2013 hordóminta
Gazdag, sokrétű illatában grafit, kréta, erdei gyümölcsök, étcsoki, kakaóbab. Krémes struktúrájú, egyensúlyos bor érett tanninokkal. Komplex és ígéretes anyag.

Cabernet franc 2012
Érett illatában erdei gyümölcsök, étcsoki, vanília, szerecsendió, cassis, szeder, pörkölt fa. A korty nagyon ízgazdag, tömör, vastag és igen hosszú. A krétás ásványosság itt is megjelenik.
Még tapad a fa tannin, amely levon az értékéből. Ennek ellenére nagy bor.

Állandó, megbízható minőséget tapasztalhatunk évről évre Tamás boraiban.

 

20160421_140615.jpg
Losonci Bálint Pincéje

Furmint 2015, minta
A szőlő fele 5 napig héjon ázott. Mivel minta még, nem meglepő, hogy pici élesztősséggel nyit, de az gyorsan távozik is. Illatában és ízében naspolya, bodza, narancshéj, édes gyümölcsök és virágok. Pici tapadós tanninok, de szép savak. Érdekes bor.

Rajnai rizling 2015, minta
24 óra mustülepítés után 2 hónapig tartályban erjedt.
Izgalmas illatában fehér virágok érett fehér húsú gyümölcsök. Kerek, elegáns, egyensúlyos bor. Ízében fehér bors, körte, birs a vezérfonal. Nagyon fiatal, de nagyon ígéretes.

Zöldveltelini 2015 minta
24 óra mustülepítés után 2 hónapig tartályban erjedt.
Neutrális az illat. Némi nyomozás után mogyoró, dió, bors, szegfűszeg jelenik meg.
Nem túl bonyolult, kedves bor.

Olasz rizling 2015 hordóminta
Narancsbor technológiával készült, vagyis a teljes tétel, 14 napig volt héjon. Arany színű ital. Igazán karakteres, egyedi anyag. Édes fűszerek, medvecukor, mentol, citrusok. Nem az én stílusom.

Pinot noir rosé 2015
Teljes érésben szüretelt szőlő, tehát nem a korai „roséidőpontban” szedték. 1 napig ázott a héján. Kifejezetten tetszik, hogy van súlya. Édes gyümölcsök, szamóca, ásványosság. Krémes szerkezet, selymes korty. Jó inni.

Nyitnikék 2015
100% kékfrankos. Visszafogott illat, amiből idővel hecsedli, meggy, cseresznye, piros ribizli csalogatható elő. Lendületes savú, frissítő korty. Sok fanyar gyümölcs és némi grafitos ásványosság. Ígéretes.

Pinot noir 2014 válogatás
Tipikusan pinot illat: nedves erdő, föld, cigánymeggy, málna, szeder, friss szőlő.
Fanyar ízvilág, amelyre a vitális savak is rásegítenek. Itatja magát, de gyorsan lecseng az emléke.

Kékfrankos válogatás 2012
3 évet töltött hordóban.
Nagyon gazdag illat és íz: fahéj, vanília, szegfűszeg, mentol, cédrus. málna, áfonya, szeder. Érett tanninok, tüzes alkohol, közepesnél komolyabb test. Pici fanyarságot mutat a hordó édessége mellett. Hosszú lecsengésű, komoly bor.

 

 

20160421_153210.jpg
Karner Gábor Pincéje
Gábor esetében az igazán impozáns kékfrankos sorra koncentráltam. Megérte!

Birtok 2013 Tavasz
100% kékfrankos
Lassan nyíló, de nagyon tiszta illat: málna, meggy, piros ribizli, krétásság.
Egyensúlyos, szép savú, gyümölcshangsúlyos bor, amely itatja magát.

Tavasszal a föld, 2013
Szintén kékfrankos, amely 10 napot ázott héjon, majd spontán erjedt.
Túlérett gyümölcsök, meggy, hecsedli, málna, szerecsendió és édes fűszerek jellemzik.
Lendületes savak, könnyed korty.

Tavaszföld 2008
Töppedt szőlőből készült bor, amelyben pici cukor is maradt. Az öregedésnek semmi jele.
Friss gyümölcsök, szeder, málna, narancsolaj. Kerek, egyensúlyos bor, sok fűszer egészíti ki a gyümölcsöket. Mentol, fekete bors. Hosszú lecsengés. Szép bor!

Vitézföld 2006
2004es telepítésű ültetvény, első, nagyon kis mennyiségű termése. Komoly mélységei vannak az illatnak. Cseresznye, hecsedli, szeder, meggy, piros ribizli. Nagyon friss, vakon nem mondtam volna meg, hogy 10 éves. Határozott savak, picit tapadós tanninérzet. Hosszú finis. Komoly bor.

Vitézföld 2007
4 hetet volt héjon. Még mélyebb és komplexebb anyag, mint a 2006-os. Elegáns, buja illat (málna, áfonya, cigánymeggy) Krémes, selymes, elegáns, mély, erőtől duzzadó, nagy anyag. Pici fanyarság a végén. Nagyszerű kékfrankos!

Vitézföld 2008
14 nap héjon. Fanyar gyümölcsök, mint piros ribizli, meggy, cseresznye.
Elegáns anyag. Ízben már szilvás, hecsedlis, málnalekváros vonal teljesedik ki. Ásványok, bors, szerecsendió. Kiváló tanninok, szép savak. Komoly bor.

Boróka 2009
Túlérett gyümölcsök sora, elsősorban málna és eper.
Lendületes savak, közepes test, sok gyümölcs. Ízben többet nyújt, mint illatban.

Vitézföld 2011
2 hetet volt héjon, majd finomseprős érlelés tartályban, utána egy év nagyhordóban. Túlérett gyümölcsök, eperlekvár, cigánymeggy, szeder. A hordó szépen egészíti ki ezeket. Karakteres korty, grafitos ásványossággal, lendületes savakkal, cseresznyés vonallal. Közepes hossz.

Vitézek földje 2012
A hordós fűszerek vezetik az illatot (szegfűszeg, vanília, bors, szerecsendió), a gyümölcsök még a háttérben. Krétás, borsos. Selymes tannin, tüzes alkohol. Komoly és részlet gazdag bor, mély ízekkel.

Kékfrancseszka 2014
Fahéj, vanília, tejcsoki, fehércsoki illata.
Könnyed, jól iható, gyümölcshangsúlyos, de még rakoncátlan bor.

Kiegyensúlyozott, kiváló sor, a kékfrankos több arcát is megmutatta.

 

A csoportképet a weboldalukról kölcsönöztem. Köszönöm a meghívást a kóstolóra a Tőkéseknek!

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr318688140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor Gyulaházi 2016.07.14. 14:12:01

Loconcinak a turán-járól van kóstolói tapasztalatod? csak mert a Bortársaság nyári kiadványát lapozgatom és megakadt rajta a szemem.

abormegen 2016.07.15. 11:42:33

Személy szerint a turán fajta karakterével még hadban állok, de az a bor jól sikerült. Sok gyümölcs, szép savak, feszes szerkezet. Férfias bor, közepesen hosszú lecsengéssel.
süti beállítások módosítása