Bencze Pince, Badacsony

2017. március 13.

sb_20150918_bencze_vendeghazak_hegymagas_dsc_3620_gr_inbox1200x630.png

A szent-györgy-hegyi 19 hektáros birtok narancsboráról már írtam. Nem bántam meg, hogy egy komolyabb sort is megvizsgáltam. Íme:


„Kék” Kék Bakator 2015
A Kék bakator egy ősi, nőivarú fajta, mely a Bakator család legsötétebb, de vékony héjú tagja. Ebben a borban az a trükk, hogy blanc de noirként, fehérbort készítenek belőle. Az október 13-i szüret után egészfürtös préselés majd acéltartályos erjesztés következett. Egy évet töltött a már megismert amfórában.
Könnyed illatában fehér virágok, körte, citrusok, kamilla virág, pirított szezámmag.
A félszáraz határán lévő maradékcukor tartalom dacára szikár, nem intenzív korty, fehér húsú gyümölcsökkel és ropogós savakkal. Tiszta, egyenes vonalú bor, de gyorsan véget ér a finis. 6 pont (szeptember 1-től kerül piacra, várhatóan 4900 Ft-ért)

Rajnai Rizling 2015
Két időpontban (2015. október 9. és 12.) szüretelték a szőlőt, a Templomdombi és az Oroszlános dűlőből, közel 40 éves tőkékről. Egész fürtös préselés után kétharmad része acéltartályban, egyharmad része pedig első töltésű fahordóban spontán erjedt. 6 gramm maradékcukorral rendelkezik. Nagyon tiszta illatában citrusok, zöld alma, sósság, körte,
Krémes textúrájú, ásványokban gazdag bor. Telt, de a savak miatt friss bor. Szép egyensúlyt mutató bor. Hosszú lecsengés jellemzi. (4200 Ft)

Rajnai Rizling 2015, Aries
A szüret időpontján, október elsején a Hold a Kos csillagkép előtt állt, erről kapta nevét a rajnai rizling válogatás. Acéltartályos erjesztés után a tétel egy évig különböző amfórákban érlelődött, majd végül 2016. novemberében került palackba.
Összetett illatában mész, trópusi gyümölcsök, citrusok, és savanyú cukor.
Szép savak, feszes szerkezet, kiváló egyensúllyal. A fehér húsú gyümölcsök, grapefruit, szőlő szépen egyensúlyozik a tűzköves komponensekkel. Gazdag és mély bor. 7 pont (szeptember 1-től kerül piacra, várhatóan 6900 Ft-ért)

Rajnai Rizling 2015, Venus
40 éves tőkék termése, a Templomdombi-dűlő három teraszáról, amelyben aszúszemeket is tartalmaztak a fürtök. Bogyózás után egy napig héjon ázott a cefre, majd a préselés után 500 l-es zempléni tölgyben erjedt. Erjedés után a tétel egy évig érlelődött különböző amfórákban, majd a 2016-os év végén került palackba.
A botritiszes karakter tetten érhető az illatban, amely mellett édes fűszerek, pirított magvak, érett trópusok gyümölcsök fedezhetők fel. Gazdag és tartalmas bor, amelyben a maradékcukor alig érezhető, inkább csak kerekíti a kortyot. Feszes savak adnak lendületet a bornak. Tömör bor, szép textúrával. Elegáns bor, hosszú lecsengéssel. 7,5 pont (szeptember 1-től kerül piacra, várhatóan 9900 Ft-ért)

Pinot noir 2015
A szeptemberi szüret után a termést bogyózták, majd fahordókban és acéltartályban spontán erjedt.
Kis része 500 l-es fahordókban érlelődött öt hónapig. Öt alkalommal szüretelték a pinot, amit külön erjesztettek, majd ezeket házasították.
Könnyed, jóivású vörösbor, igazi gyümölcsbomba. A fajtára jellemző földes jegyek teszik izgalmassá.
Fűszerek, gyógynövények, erdei gyümölcsök egész sora.
Kóstolva feszes, szikár, de a sok fűszer és gyümölcs nagyon szerethetővé teszi. Meggyőző egyensúllyal, igyekszik meghódítani a fogyasztót. Könnyed, de van mélysége. 6,5 pont

Tudatosan, komoly szakértelemmel készített borok! Várjuk a folytatást!

A nyitó képet a welovebalaton.hu oldalról kölcsönöztem.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr312325009

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kacag a máj 2017.03.20. 16:53:09

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Néha légy bolond, egy kicsikét, elrepül úgy a szürke gond, derül az ég, van abba valami báj, hogyha kacag a máj, ezért itasd kicsikét, irányt mutat a Heti sajtó, hova tovább érzékiség. Hétszents...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása