Kékfrankos duó - szeretem

2017. május 30.

20170523_095652.jpg

Szent Donát, Csopaki Kékfrankos 2015, Magma
Kovács Tamásék családi vállalkozása 2001-ben kezdte meg munkáját, kárpótlásként kapott földeken és már az első évjáratok nagy visszhangot váltottak ki a borkedvelők körében. Mára 10 hektárosra nőtt a birtok, amely 2005-ben egy magas szintű konyhát is nyitott Szent Donát, majd Márga néven. Évente 25-30 000 palackot készítenek a csopaki, tihanyi és káli-medence-beli ültetvényeik terméséből. A Csopaki Kódex kezdeményezés alapító tagjai. Különleges termőhelyeiket spontán erjesztésű borokkal igyekeznek bemutatni.
A kékfrankosuk a tihanyi Lapi-dűlő termése, ahol bazalt tufa és mészkő alapkőzeten nyirok, lösz és agyagtalaj található. A legtöbb borukhoz hasonlóan spontán erjedt nyitott kádakban, majd 10 hónapot töltött francia hordóban.
A pohárba szagolva piros bogyós gyümölcsök és izgalmas fűszerek bomlanak ki, amely mellé az ásványosság különleges extrával szolgál.
Megkóstolva feszes, kiváló textúrájú bor, lendületes savakkal és érett, elegáns tanninnal. Az alkohol szépen integrálódott a borba. Kiváló egyensúlyt mutat. A gyümölcsök mellett az ásványosság és a szerecsendió, bors, fahéj alkotta fűszeresség vezeti az ízeket. Már most is szép bor, de két-három év múlva ér fel a csúcsra. 6,5 pont

 

20170522_135208.jpg

J&J Pince, Egri Kékfrankos 2012 Nagy-Eged
Az egri pincét John Szabó, a kanadai születésű, de magyar felmenőkkel rendelkező Master Sommelier valamint az orvos és borász Dr. Stumpf János alapította. A közös projekt indulásakor elhatározták, hogy csak kékfrankos, vagy kékfrankos alapú borokat készítenek. Az éves mennyiség 500 karton, amely csak export piacokra kerül.
40 éves tőkéket művelnek a 15 hektáros területükön, amely a Nagy-Eged-hegy dűlő és a Sík-dűlő között fekszik egy magas mésztartalmú altalajon. Kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, furmint, sauvingon blanc, pinot noir fajtákkal dolgoznak. A spontán erjesztés hívei, mert a szőlőben rejlő lehetőségek így tudnak kiteljesedni. 500 literes hordóban érik a bor, átlagosan 20 hónapig, majd szűretlenül kerül palackba.
A 2012-es kékfrankos vonzó illatában a piros bogyósok és az édes fűszerek keverednek. Megkóstolva a gyümölcsösség és az egyensúly jut eszembe elsőre. Jó arányokkal rendelkező bor, amelynek vannak mélységei, de semmi nem túlzó benne. A tanninok szépen simulnak a bor szövetébe, az alkohol is moderált. Kifejezetten jó inni, szép bor. 6,5 pont

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr7612541755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

András László Király 2017.05.30. 20:40:24

Szia! Remek leírások! A J&J Kékfrankost hol szerezted be? nagyon rég vadászom, de sehol sem sikerült még megtalálnom! Köszi!

abormegen 2017.05.31. 10:22:07

Szerencsém volt! Londonban kóstolhattam a London Wine Fair keretében. Jó híreket kaptam, a 2015-ös évjárat coming soon!
süti beállítások módosítása