Mad Scientist, avagy a tudomány tisztelete, de a határok feszegetése

2017. június 02.

20170516_132019_1.jpg

A magyar kisüzemi sörforradalom megállíthatatlanul terjed! Áldott pillanat ez, hisz a kezdetektől szemlélői lehetünk a fejlődésnek: „kézműves” főzdék, gerillafőzők, bérfőzők, kisüzemi főzdék jelentek és jelennek meg rohamos gyorsasággal és komoly innovációkkal.
Az Őrült Tudósok egy éve robbantak be a köztudatba a Jam 72 nevű sörükkel. Závodszky Gergő (gépészmérnök), Szilágyi Tamás (pszichológus) és Tarján Csaba (biomérnök), mind diplomás fiatalember, nagy fába vágta a fejszéjét, amikor valami különlegeset akartak gurítani a sörpiacon. Hárman dobták össze az induláshoz szükséges 90 millió forintot, amelyet banki kölcsönből raktak össze.

20170516_132655.jpg

A maglódi úti telephelyen minden a minőségnek van alárendelve. Vallják, hogy a magyar víz a legjobb, de kezelni kell a legjobb eredmény eléréséhez. A vezetékes víz teljes vízkezelésen megy keresztül (fordított ozmózis, vastalanítás, vízlágyítás, sótalanítás), majd a kapott natúr alapvízbe pótolják vissza az ásványokat minden sörstílusnak megfelelően. Szóval nem viccelnek!
A malátát Belgiumból, Argentínából, a komlót Ausztráliából, Új-Zélandról hozatják, az élesztő pedig amerikai.
Induláskor 4 sörrel jelentek meg, amelyek közül a már említett Jam 72 számos elismerést kapott a piacról és szakértőktől is. 2016-ban 22 féle sört főztek, 2017-re 10-15 féle sör a terv. Évente 300 ezer palack teljes kapacitás, ami napi 1000 literes normát jelent.
Mára a tulajdonosokkal együtt 10 fő dolgozik a főzdében, közülük 8 diplomás. A fizetések is kifejezetten jónak mondhatók a sörpiacon.
Az alapanyaggal kapcsolatos és kollégákkal szembeni maximalizmus a sörök árában is megjelenik. A legdrágább magyar söröket ők készítik. Várhatóan ősszel jelenik meg egy sütőtökös sör, amely várhatóan 2000 Ft palackos áron kerül a polcokra. Láthatóan a magyar piac is elfogadja ezt az árszintet, de a külföld is felfedezte őket, hisz például több berlini ivó sörlapján is szerepel Mad Scientist sör. A tulajdonosok hozzáállására jellemző, hogy az említett berlini piaci igénynek csak 20%-át elégítik ki pont azért, hogy a magyar piacra jusson a minőségi sörökből.
Az ún. Kraft kiáltvány is az ő nevükhöz kapcsolódik és természetesen a Kraft Sörfesztivál is.

Érdemes lesz erre a főzdére figyelni! Sörleírásokkal hamarosan jelentkezem!

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr3112554295

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Itatja magát 2017.06.06. 13:59:32

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. A Heti sajtó nem magáz, itt pertu van. De ha tényleg itatna valaki, ettől is szívesen eltekintünk, addig meg szorgalmasan itatjuk magunkat. Hétszentség'17/22 2017. 05. 29. Miért leszünk másnap...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Infamous 2017.06.03. 17:12:40

Pár korsó sütőtökös sör biztosan jól esik ha nagymeleg van! Oh wait

viktru 2017.06.03. 17:57:57

Kíváncsi vagyok de nagyon, csak így tovább!

Ser Vazul 2017.06.03. 17:58:45

Jó ez kézműves forradalom én speciel nagyon bírom ezeket a söröket,de ilyen árakon sosem fog igazán elterjedni. Most nem a sütőtökösről beszélek,de 6-700 forintos 0,33as sörök,nem fogják lecserélni azt a sok fiatal amit árulnak mindenhol

abormegen 2017.06.04. 10:50:13

@Ser Vazul: Egyet értek, lecserélni nem fogja. De sejtésem szerint nem is akarják. Egész más piacra pozicionálják ezeket a söröket. Ezek a kisszériás, high-end tételek a különleges ízek kedvelőinek van kitalálva