A zöld sziget és az élet vize

2017. november 11.

irish.jpg

Az ír whiskey csak Írországban vagy Észak-Írországban készülhet és minimum három éves hordós érlelés után kerülhet a piacra. Jellemzően ennél hosszabban érlelődnek a legértékesebb párlatok. A legtöbbjük kevert whiskey, amely egyfelől rézüstben készült malátawhiskyből vagy – a pure pot still whiskyként ismert – árpawhiskyből, valamint tornyos készítésű gabonawhiskyből kevernek.
Az ír whiskey további jellegzetessége, hogy nem használnak tőzeget a szárításkor, és szárítás is zárt kemencében történik, amely jobban megőrzi az árpa aromáját. Fontos technológia lépés a háromszoros lepárlás, amely lágyabb, könnyedebb, selymesebb párlatot eredményez.

Íme néhány klasszikus:

20170927_091216_1.jpg

Teeling Single Malt
John Teeling alapította a lepárlót, akinek családja már 1782-ben is készített whiskeyt Dublinban. Az 1987-től működő Cooley lepárlóval beékelődtek a mindössze kétszereplős ír whiskey palettára, hisz akkor az összes ír márkát a Midleton és az Old Bushmills lepárlókban készítették. 2012 óta a Suntory Beam csoport tagja.
A Teeling család azonban továbblépett és a kisszériás whiskeykbe vetett hitüket új formába öntve, újraindítják az egykor nagyhírű, dublini whiskey főzést, és nem is akárhol, hanem a város Liberties nevű negyedében, ahol egykoron számos főzde működött. Az itteni párlatok hosszú idő múlva kerülnek a piacra, de Teeling márkanév alatt már most kóstolható whiskey, amelyek jelenleg Cooley és Bushmills párlatokat tartalmaznak.
Ez a kis szériás , ír single malt whiskey 5 féle hordóban pihent: sherry, portói, madeira, fehér burgundi és cabernet sauvignon.
Füge, datolya, édes sárgabarack, cappuccino, karamell, tejcsoki, vanília, szegfűszeg.
Selymes, de az alkohol tüzessége szembeötlő. Száraz tészta, kajszi, datolya, pici füst és tőzeg. Szárító lecsengés. 7 pont (12990 Ft)

 

20170927_092411.jpg

West Cork Bourbon Cask
A 2003-ban alapított lepárlót 3 jó barát indította el és a whiskey mellett gin és vodka lepárlásával is foglalkoznak. Az ír whiskey-re jellemző háromszoros lepárlás, valamint erre a tételre speciálisan vonatkozó, duplán égetett bourbon hordókban történő érlelés jellemző.
Ez a whiskey pot still, azaz kisüsti technológiával készült, aminek köszönhetően egy igazán vastag, olajos szerkezetű ital született.
Palackozás előtt nem vetik alá hidegszűrésnek, aminek köszönhetően ízgazdagabb párlatot kapunk.
Narancslekvár, mogyorós csoki, trópusi gyümölcsök, vanília. Selymes korty, határozott édes fűszeresség, vanília, méz. Hosszú, édes lecsengés. 6,5 pont (7500 Ft)

 

20170927_091209.jpg

Bushmills Original
Ez az ital az 'Old Bushmills Distillery' - mely a világ legöregebb engedéllyel működő whisky lepárlója - eredeti és legismertebb párlata.
Single malt (maláta) és single grain (gabona) whiskeyk keveréke. A gabona whiskey-t minimum 5 évig érlelték tölgyfahordókban. A tőzegmentes készítési mód és a háromszoros lepárlás a márka védjegye, amely sima, lágy, könnyed whiskeyt eredményez.
Édes fűszerek, virágpor, propolisz, maracuja, mangó.
Visszafogott alkoholérzet, lágy, selymes korty. Édes fűszerek, tölgyes aromák és érett gyümölcsök sora. Könnyed elegancia. 7 pont (6490 Ft)

 

20170927_092344.jpg

Green Spot, Single Pot Still
A Midleton Distillery, ahonnan ez az ital származik, Írország egyik legnagyobb múltjával rendelkező lepárlója. 1796-ban épült meg az épület, ahol 1825-ben főztek először. A család eredendően borkereskedelemmel foglalkozott, és rengeteg Oloroso Sherry, illetve Fino Sherry-s hordóval rendelkeztek.
A pincében a hordókat különböző színekkel jelölték, a zöld a 10 éves érlelésre vonatkozott. innen ered a termék neve is.
Green Spot whiskey-jüket 5 évig érlelik, Oloroso Sherry hordókban, majd összekeverik a tételeket és újabb 5 évre egy nagy hordóba teszik.
Elegáns, kifinomult illatvilág, boróka, mentol, körte, birsalma. Selymes, kedves korty, kifinomult ízekkel. Mentol, tealevél, szárított dohány, kajszi, fahéj, vanília. Nagyon elegáns lecsengés. 8,5 pont (17990 Ft)

 

 jameson.jpg

Jameson 18 Years
A legismertebb ír márka, amely a kristálytiszta vizet a lepárlón keresztül folyó Dungourney-ból nyerik, az árpát az üzem 100 km-es körzetén belülről, kukoricát viszont Dél-Franciaországból vásárolják.
A Jameson 18 éves tétele nem kevesebb, mint 18 évet csücsült Oloroso Sherry-s hordóban. Egy pure pot still (kisüsti technológia, rézüst, hattyúnyak, leginkább árpamaláta és árpa) és egyéb gabonapárlat elegye. Két rézüst és egy single grain whiskey keveréke.
Édes fűszerek dőlnek ki a pohárból: vanília, tölgy, fahéj, tejcsoki, mogyoró. Selymes, krémes, elegáns, nem bántó alkohol. Olajos textúra, nagyon sokéig szájban maradó élmény. Karakteres, mégis elegáns élmény. 8,5 pont (33900 Ft)

 

20170927_092414.jpg

Midleton Very Rare
Az öreg Midleton lepárlót a 17. században alapították.
Maga a tétel 12 és 20 év közötti Vintage, azaz évjáratos párlatokból áll össze. Pot still és más gabona whiskey-k keveréke. Minden évben új palackozás és igencsak korlátozott számban, mindösszesen 2.500 palack készül belőle évente. Kizárólag amerikai ex-bourbon hordókban érlelték.
Elegáns illatában aszalt gyümölcsök és édes fűszerek kiváló arányban keverednek, némi fehér virágos kiegészítéssel. Selymes, komplex, nagyon krémes textúrájú anyag. Végtelen kifinomult és elegáns. Hosszú lecsengés. Tömör, gazdag, mégsem nehézkes. 9 pont (67990 Ft)

 

A nyitó képen a Jamison hagyományos, történelmi nagy üstje látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr9013120622

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hagyjatok már inni 2017.11.13. 23:21:57

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Még november második hetében is vannak, kik szárazsággal üzennek az alkoholnak hadat, de nehogy már mi érezzük magunkat miattuk kellemetlenül. A Heti sajtó gyűjtőműfaj, és büszkén jelentjük, a gyűj...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása