Dél-afrikai chardonnayk

2018. október 22.

20181020_111715_002.jpg

Domaine Des Dieux
2002-ben telepítették az első szőlőket és 2006-ban kerültek a piacra a borok. Az egyébként kifejezetten meleg éghajlatú országban kulcsfontosságú hűvösebb területet keresni a minőségi borkészítés érdekében. 28 hektárt művelnek a dél-afrikai Hemel-en-Aardeben, a hegyek lábánál, egy kifejezetten hűvös klímájú területen, ahol pinot noir, chardonnay, sauvignon blanc és pezsgő is készül. A pincétől két elegáns chardonnay került a poharamba.

Chardonnay 2014
Egészfürtös préselés után hordóban erjedt (30% új fa), majd 9 hónapot hordóban érlelődött finomseprő felkeverés mellett.
Nagyon izgalmas, gazdag illat. Kiváló egyensúlyban vannak a trópusi gyümölcsök és citrusok a finomseprőn tartásból eredő mandulás, pörköltmagvas, élesztős jegyekkel.
Megkóstolva is magas szintű egyensúllyal találkozunk. Lendületes, nagyon friss savak, közepes test, alig észlelhető alkohol. A lecsengés kifejezetten hosszú. Intenzív citrusosság vezeti a kortyot, trópusi gyümölcsökkel. A pörkölt magvak, kesudió, szezámmag csak a háttérben jelennek meg. Nagyon részlet gazdag bor, magas szintű eleganciával. Finom és tartós lecsengés. 7,5 pont (13-14 euro)

Chardonnay 2013
Egészfürtös préselés, majd mustülepítés után francia hordóban erjedt, ahol finomseprő felkeverés mellett érlelődött 9 hónapot. Gazdag illatában a hordós érlelés finom aromái jelennek meg: vajas pattogatott kukorica, olajos magvak formájában. A gyümölcsöket a trópusi gyümölcsök, narancshéj, lime és egyéb citrusok képviselik.
Megkóstolva finom szerkezetű, tömör, de a feszes savak miatt nem nehézkes bort kapunk. Az elegancia itt sem hiányzik, de az utóíz hossza is tökéletes. Komplex bor, selymes textúrával, a 2014-eshez képest vastagabb testtel. Komoly mélységeket megmutató tétel Nagyon izgalmas. 8 pont(13-14 euro)

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr4014316171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása