Tenuta Donnaolimpia 1898, Millepassi Bolgheri Superiore DOCG 2013

2018. november 29.

Olaszország egyik legjelentősebb történelmi gyökerekkel rendelkező borászati családjából származó Guido Folonari 2001-ben hozta létre a borászatot. 60 hektáros birtok Bolgheriben, amelyről a csúcsbor a Millepassi nevet viseli. A kifejezés jelentése „1000 lépés”, amely a birtokot átszelő római kori…

{ tovább » }

Serpens Pince, "Somos" Tokaji Furmint 2015

A Serpens Pincét Zsurki Sándor jegyzi, aki harmadik generációs borászként dolgozik a borvidéken. A régió legjelentősebb cégeinél alkotott maradandót, mint a Kerház, Pajzos-Megyer, Andrássy Pince és Degenfeld. A saját, családi területről évtizedeken át eladták a szőlőt, mígnem 2015-ben elérkezettnek…

{ tovább » }

Egy alig ismert zalai érték

Keszler Birtok, Zalai Kékfrankos 2015 HuszonyaMegkockáztatom, hogy a Zalai borvidék egyáltalán nincs a borkedvelők fejében. Természetesen Bussay doktorról, az ő borairól hallhattak, és talán arról is, hogy a hagyatékát a lánya viszi tovább, de más termelőt igen kevesen tudnak említeni. Valóban, a…

{ tovább » }

Cusumano, Territorial Benuara 2015, Terre Siciliane I.G.T.

Két testvér, Alberto és Diego Cusumano 2001-ben alapította a pincét, amely ma már 519 hektáros birtok, és Szicília hat különböző régiójában termeszt szőlőt és készít bort. A poharamba került bor a Presti e Pegni birtok 70 hektárján készült, a Monreale hegyen. A 250 méteres tengerszint feletti…

{ tovább » }

Orosz Gábor - mádi történetek

Orosz Gábor jelenleg 22 hektáron gazdálkodik Mádon, történelmi első és másodosztályú dűlőkben, igen változatos talajokon. Csak a három fő fajtával foglalkozik. Az aktuális borokat kóstoltam, íme a sor:

{ tovább » }

Nyári Ödön, Szent György-hegyi Chardonnay 2017

1978-ban id Nyári Ödön 0,4 hektár területet vásárolt a Badacsonyi borvidéken, a Szent Görgy-hegyen, amely a mai pince alapja lett. Kezdetben három fajtával dolgoztak: olasz rizling, chardonnay és szürkebarát. Mára 9,5 hektárra bővült a terület, amelynek termését acéltartályos és hordós érleléssel is…

{ tovább » }

Látogatás a Szepsy Pincénél

Legutóbb három évvel ezelőtt részesültem abban a megtiszteltetésben, hogy személyesen Szepsy István fogadott a Szepsy birtokon. Néhány hete ismét tanulságos beszélgetésen és kóstolón vettem részt. Íme a borok leírása zanzásítva:

{ tovább » }