Béres Tokaji Aszúk

2019. július 19.

20190718_145152.jpg

Az erdőbényei pincészet két, most piacon lévő aszúját kóstolhattam nemrég. Íme:

Tokaji Aszú 5 puttonyos 2011
A 155 grammnyi cukrot, 11 gramm sav támasztja. Illatában a friss gyümölcsök mellett megjelennek az érettség jelei is: mandarin, mangó, méz, datolya, aszalt gyümölcsök, narancsolaj, mandula, dió, száraz dohány és érintésnyi botritisz.
Megkóstolva komoly savakkal találkozunk, amely jól ellensúlyozza a maradékcukrot. Fahéj, vanília, magvak, méz, füge, datolya, kandírozott gyümölcsök vonulnak. Elegáns és élettel teli ital hosszú lecsengéssel. 7 pont

Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2008
Koncentrált, gazdag és mély illat: sok aszalt gyümölcs, botritisz, rókagomba, lédús trópusi gyümölcsök, fahéj, szegfűszeg, méz, sárga virágok, bergamott, birsalmasajt, karamell, gyógynövények.
Intenzív, húsos, krémes textúrájú bor, amelyben a szintén 11 grammnyi sav 171 grammnyi cukorral kel birokra. Illetve próbál, mert a korty édes hangsúlyos. Gazdag, hömpölygő, kényeztető és elegáns. El lehet veszni a részletekben. A lecsengés sokáig megmaradó élmény. 8,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr8314970136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása