Sauska Syrah duett

2019. október 17.

20191017_093841.jpg

 

A Sauska Pince borai közül évek óta a syraht tartom a legizgalmasabbnak. A dűlős syrah borukhoz, érthető módon, jobban kötődök. A 2012-es Konkoly Syrahról itt írtam. Most a birtok és a 2013-es Konkoly került a poharamba.

Syrah 2015
A Zuhánya, Ördögárok és Konkoly dűlők termése. 5000 palack a teljes éves mennyiség.
A megroppantott bogyókat rövid ideig héjon áztatták, majd részben tartályban, részben francia tölgyben erjedt, majd 12 hónapot érlelődött francia hordókban (20% új fa).
Intenzív és sokrétű illatában feketebors, borsmenta, fűszerek, toast, pici füst, földesseg, dohány, étcsoki, konyakmeggy, szeder, áfonya, cassis fedezhető fel.
Közepesnél nagyobb testű, finom tanninú és textúrájú bor. Az alkohol kissé melegít. Ízében is sok gyümölcs (áfonyalekvár, szilva, szeder, feketeribizli, túlérett cseresznye) és nem túlzó faaromák (fekete bors, szegfűszeg, fahéj, toast, ánizs, menta) 7 pont

Syrah, Konkoly dűlő 2013
Dűlőválogatás a Konkolyból. A terület mészköves-dolomitos alapkőzeten elterülő lösz és vörösagyag, dolomittal. A tengerszint feletti magasssága 200-260 m. A Szársomlyó takarása mögött van, amely védi a déli melegtől. Éjszaka vissszahűl a hőmérséklet a legnagyobb kánikulában is, soha nem fenyeget a túlérettség.
A megroppantott bogyókat rövid ideig héjon áztatták, majd részben tartályban, részben francia tölgyben erjedt, majd 14 hónapot érlelődött francia hordókban (40% új fa).
Lassan nyíló illat, amely nagyon meghálálja a levegőztetést: nagyon mély, buja és gazdag. Elsősorban avar, füst, toast, feketeribizli ,meggy, pirosribizli, meggybefott, érintésnyi dohány, pörköltkávé és némi avarosság.
Megkóstolva jól integrálódott tannin, kicsit emelkedett alkoholérzet és jó savak jellemzik. Továbbra is a gyümölcsök vezetik, mint cassis, szeder, áfonya, málnaszörp, de mellette fekete oliva, feketebors, szegfűbors, kakaóbab, kávé is felfedezhető.
Mutat némi érettséget, gazdag, mély és sokrétű. Kifejezetten hosszú lecsengés. 7,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr4915228092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása