Gallay újratöltve

2019. január 20.

A Borbély Roland nevével összekapcsolódott Gallay Pince borairól már többször is írtam, itt, itt és itt. A közelmúltban volt szerencsém a legaktuálisabb sort megkóstolni:

{ tovább » }

Biodinamikus garázsborászat Montalcinoból

San PolinoLuigi és Katia Fabbro 4,5 hektáros birtokát 1991-ben hozta létre a Brunello di Montalcino borvidéken San Polinoban. A 2001-es évjárattal jelentek meg a piacon. Biodinamikusan, nagy gonddal művelik a szőlőt, amely 400-450 méter tengerszint feletti magasságon található, agyag, homok és vörös…

{ tovább » }

Emlék a névadó, legenda teremtőnek

Castello di Fonterutoli, Chianti Classico Riserva, Ser Lapo 2015A Mazzei család története szorosan kapcsolódik Toszkána múltjához, tradíciójához. A XIV. században élő és alkotó Ser Lapo Mazzeit a Chianti név atyjának, létrehozójának tekintik, hiszen ő használta először ezt a nevet, mint egy…

{ tovább » }

Chateau Villemaurine, Saint-Emilion Grand Cru Classé 2012

A világ legfontosabb vörösboros borvidékének, Bordeauxnak a legelső birtokbesorolásáról már többször írtam. Ez az 1855-ös rangsor azonban csak a Bal Part, azon belül is Medoc és Graves birtokainak egy részét tartalmazza. A közép- és kisbirtokokban bővelkedő, merlot hangsúlyos borokat készítő Jobb…

{ tovább » }

Kislaki Bormanufaktúra, Légli Géza

A borvilágban igen ismert a Légli név. A korosabb generáció számára id. Légli Ottó, a dél-balatoni régió egyik meghatározó borásza. Fiai közül ifjabb Ottó azonnal belevágott a borászkodásba és az Év Bortermelője cím mellett a Borászok Borásza címet is kiérdemelte már. Géza egy kis keramikusi…

{ tovább » }

Alig múlt 10

Vincze Béla Pince, Arcanum Cabernet franc 2008Ez a bor 10 évesen, abban az állapotban van, amikor az érett, erdei gyümölcsök és a hordó édes fűszerei izgalmas egyensúlyt mutatnak. Fekete szeder, szilva, fekete ribizli, áfonya, medvecukor, kakaóbab, vanília, fahéj, dohány. Kerek, puha érintésű,…

{ tovább » }