Feiler-Artinger, biodinamika Ruszton

2020. augusztus 06.

img-c5cd3a7e248e74aeb77ec026546d1634-v.jpg

Ruszt, a korábbi magyar királyi város ma az Osztrák Borakadémiáról, a Fertő tóról és a gólyákról szól.
A hangulatos kisváros főutcáján egymást érik a borászatok, amelyek egészen díszes homlokzatú épületek belsejében alkotnak. Egyik leghíresebb a Feiler-Artinger borászat, amelynek történelme 1936-ig nyúlik vissza, ekkor vásárolta meg Gustav és Karolina Feiler az épületet. A munkát 2013 óta már Kurt Feiler irányítja feleségével, Katrinnal. 2008 óta biodinamikusan művelik a 28 hektáros birtokot. Vörösborokban, száraz fehérborokban és édes különlegességekben utaznak. Egészen izgalmas sort kaptunk. Íme:

Pinot blanc 2019
A Fertőmelléki-dombság (Ruster Hügelland) meszes, agyagos barnaföld területéről, 19-49 éves tőkékről származó szőlőt acéltartályban erjesztettek.
Lassan nyíló illat, amelyben körte, sárgabarack, alma, dió, fehér virágok vonulnak fel. Tiszta ízű, ropogós savú bor, sok citrussal és alma, körte, vilmoskörte ízvilággal. Teste és lecsengése közepes. Egészen kedves bor. 6 pont

Neuberger 2019
A Neuberger régi osztrák fajta, nem könnyű művelni, ezért folyamatosan csökken a termőterülete, már csak 550 hektáron termesztik. A pince 1,7 hektárt művel meszes, agyagos talajon. A bor használt barrikban erjedt és itt is pihent 5 hónapot finomseprőn.
Illata fehér virágok, fehér bors, őszibaracklé, narancshéj, grapefruit, éretlen szőlő vonalon mozog, de némi vajasság, pirított magavasság is érezhető. Lendületes korty, határozott savakkal, némi tanninos tapadással. Kamilla tea, gyógynövényes főzetek, keserű mandula, citrusok jutnak eszembe kóstoláskor. 6 pont

Gustav (Neuberger-Chardonnay) 2017
A bort Gustav Feilerről, a pincészet alapítójáról nevezték el. 65% Neuburger és 35% Chardonnay, ahol az alapborokat külön-külön erjesztik barrikokban, az újhordó aránya 66% volt. Egy év hordós érlelés alatt finomseprőn volt és almasavat is bontottak
A fentiek alapján nem meglepő, hogy illatában vajas pirítós, magvak, toast, érett alma, érett őszibarack, narancs héj, grapefruit, ananász és fehér virágok jelennek meg. Egészen kedves és behízelgő.
A korty gazdag, telt, krémes textúrájú és tartalmas. Savai kerekek, de némi keserűmandulásság megjelenik. Összességében komoly bor. 7 pont

 20200718_111923.jpg

Blaufrankisch 2015 Ried Ruster Umriss
Meszes talajról szüretelték. Erjedés után két hétig maradt héjon, majd 700-1500 literes hordókba került egy évre, ahol almasavat bontottak.
Egészen intenzív illat: érett meggy, cseresznye, feketebors, csipkebogyó, érett piros ribizli, étcsokoládé, kakaópor gazdagon.
Vibráló korty, lendületes savak, elegáns, szépen besimult tannin. Az egész bor attraktív felépítésű.
Szép eleganciát mutat. Fanyar gyümölcsösség vezeti kortyot, a fűszeresség csak kiegészítő. Szép bor. 7 pont

Blaufrankisch 2016, Ried Ruster Greiner
A Fertő tó partjáig kifutó (Rust legrégebbi dűlője) ültetvény talaja pala, gránit, magas vastartalmú kőzetek. A 33 éves ültetvény termése két évet töltött nagy hordóban.
Az előző kékfrankoshoz képest mélyebb színű bor. Illatában füst, toast, érett erdei gyümölcsök, cseresznye, bors, kevés bőrös, földesség. Szájban koncentráltabb, teltebb, több tannint tartalmazó bor, kerekebb, puhább savérzettel. Fajsúlyosabb bor. 7 pont

Solitaire 2016
Kékfrankos (88%), merlot (11%) és cabernet franc (1%) a legjobb dűlők válogatásai. Acéltartályban erjedt, nagyhordóban érlelődött két évet, almasavat is bontottak. A hordók fele volt új hordó.
Illata karakteres, sokrétű és intenzív. Parfümös vonalat kék virágok erősítik füsttel, toasttal, borssal, hússal, cserzett bőrrel és erdei gyümölcsök sokaságával. Egészen szép szövetű bor, komoly beltartalommal, szájkitöltő érintéssel. Nagy elánnal rohamozza az érzékszerveket. Savai beépültek, tanninja nem kevés, de nem is zavaró, finom extraktédesség érezhető. Hosszú lecsengést élvezhetünk. Komoly bor. 8 pont

Zweigelt and more 2017
A terület jellemző talaja agyag, gránit, pala. A fő fajta mellett 6-6% syrah és cabernet sauvignon alkotja. 15 hónapot töltött barriqueban, a fa negyede volt új.
Parfümös, intenzív illat kék virágókkal, fanyar erdei gyümölcsökkel, vadmálnával, érett cseresznyével, kakaóporral. Megkóstolva egészen elegáns, gazdag és tartalmas bor. Finom szerkezetű, puha tanninú, finom savú bor, hosszú lecsengéssel. 8 pont

Ruster Ausbruch 2017
A kategória botritiszes édesbort takar, amelynek a minősége sauternesi borokhoz hasonlítható. Aszúszemképződésről beszélünk, amelyet a Fertő-tó közelségének párája segít elő, de nincs szó aszúkészítési technológiáról. Valójában szamorodniról beszélhetünk.
Barna erdőtalaj alakult ki mészkövön, gneissen, palán, innen származik a két fajta.
A házasítás két harmada pinot blanc, harmada olaszrizling. November végén szüretelték a két fajtát, amelyek használt barriqueban erjedtek majd finomseprőn ott pihentek egy évig. Maradékcukra 185 gramm, 5,8-as savak mellett.
Nagyon gazdag, intenzív és tartalmas illatában méz, akácvirág, birsalmasajt, narancs, citrusok, aszlat gyümölcsök. A korty is gazdag és karakteres. Tokaji boron felnőtt szájnak kicsit lágy, a cukor felé billen az alkohol. Krémes, gazdag és tömör. 7,5 pont

Ruster Ausbruch Pinot Cuvée 2016
Pinot blanc, Pinot gris, Chardonay egyenlő arányban. Októberi-novemberi szüret. 30% új barriqueban, a maradék másodtöltésű fában erjedt. 221 grammnyi cukrával 6,5-es sav próbál birokra kelni. Illatában sárga virágok, akácvirág, méz, aszalt gyümölcsök, egzotikus gyümölcsök, vanília és mogyoró, gyömbér vonul fel. Az előző borhoz képest visszafogottabb a cukorérzet, egyértelműen a szép savaknak és az ásványoknak köszönhetően. Krémes érintésű, gazdag, tömör szerkezetű bor. Gazdag, hömpölygő, áradó. Egészen hosszú a lecsengés. 8 pont

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr2816105544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása