Schindler Borászat - Fertőmeggyes

2021. január 16.

1.jpgA Fertő-tó nyugati partján, Fertőmeggyesen található Schindler pincészet generációk óta ugyanazon család tulajdonában van és 15 hektárt művelnek. A Fertő-tó közelsége és a Pannon klíma mind a kékszőlőnek (70%), mind a fehérszőlőnek (30%) kedvező. Édes borkülönlegességet is készítenek, elsősorban Bouvier és a Chardonnay fajtákból. A pince választékából egy viszonylag nagy merítést kóstolhattam. Íme a sor:

Muscat ottonel 2019
A fajta tökéletesen felismerhető a bor parfümös illatában: szőlő, fehér virágok, zöldalma, nem túl érett őszibarack, körte. Tiszta ízű, feszes szerkezetű bor, élénk savakkal. Az átlagos muskotályhoz képest némileg nagyobb testtel rendelkezik, alkoholja közepes. Ízintenzitására nem lehet panasz, jönnek a fehér húsú gyümölcsök, mint körte, zöldalma, birsalma. A lecsengésben kissé felerősödik a maradékcukor érzete. Jól elkészített, populáris bor. 5,5 pont

Olaszrizling 2019
Közepes illatintenzitású bor, a tipikus fehér virágosság azonnal felfedezhető, amely a fajta tankönyvi jegye. Érdekes, hogy a fajta lecsengésekor említeni szokott mandulásságot felfedeztem illatban. Mindezek mellett birsalma, érett körte, zöldalma is megjelenik. Megkóstolva kifejezetten éles savak adják a támaszt. Teste közepes, alkoholja alig közepes. Citrusok, fanyar gyümölcsök vezetik az ízképet. Csak a savat kedvelőknek ajánlom. 5 pont

Sauvignon blanc 2019
A fajta tipikus illata nem harsogó, de jól felismerhető. Egyszerre vegetális, bodzás és őszibarackos. A korty savhangsúlyos, de jobban áll neki, mint az olaszrizlingnek. Extraktban meglepően gazdag, alkoholja beépült. Valahol a loirei és az új-zélandi stílus között. Lecsengésében a sav ismét felerősödik. 6 pont

Chardonnay 2018
Visszafogott illat, amely csak sok pörgetéssel nyílik ki jobban. Elsősorban fehér bors, nyers szezámmag, zöldalma, érett citrusok fedezhetők fel és némi oxidációt érzek. Már szájkitöltő alapanyag, de a savak itt is virgoncak, bár kerekebbek, mint a 2019-es boroknál. Van tartalom és kraft és a lecsengés sem rövid, de ismét oxidációt érzek. Így 5 pont

Cuvée d’Argent 2017
Egészen intenzív illatú bor: pirított magvak, vanília, vajas pirítós jegyei uralják. Ezek alól próbál kikandikálni a gyümölcsösség, elsősorban túlérett sárga alma, vilmoskörte, érett őszibarack, ananász, mangó formájában. Ízében is a hordó aromái uralkodnak (pirított magvak, toast, vanília) mellette trópusi gyümölcsök és szuperérett fehér húsú gyümölcsök jelentkeznek. Szájkitöltő, krémes textúrájú, olajos érintésű, de a savak visszacsempészik a lendületet. Koncentrált és testes bor, hosszú lecsengéssel. Ez a fa még időt kér, de érlelhető a bor. 7 pont

 

2_3.jpg

Zweigelt Neuland 2019
Közepesen intenzív illatában sok érett erdei gyümölcs érezhető, fekete borsos, kakaóporos vonallal kiegészítve. Frissítő korty, sok szederrel, áfonyával, érett cseresznyével, szilvával. Savai feszesek, tanninja kellemes, nem túlzó, teste közepes. Nagyon gyümölcsös bor, amely még nagyon fiatal. Picit rendezetlen. 6,5 pont, de nagy potenciál.

Zweigelt Selection 2018
Visszafogott illat: szilva, fekete cseresznye, áfonya, fekete olíva, cigánymeggy. Némi redukció is felsejlik, amíg időt nem kap. Könnyedre hangolt bor, élénk savakkal, puha tanninérzettel, közepes testtel és sok gyümölccsel. Elsősorban érett piros bogyósok és fanyarabb erdei gyümölcsök. Közepes lecsengés. 6,5 pont

 

3_1.jpg

Kékfrankos 2019
Tipikus kékfrankos: fekete cseresznye, érett meggy, piros ribizli mellett enyhe földesség is érezhető illatban. Egészen komoly savak, közepes test, moderált alkohol, finom szerkezetű tannin. Piros bogyósok sokaságára ráerősít a markáns sav: egészen fanyar a korty. Nem a kezdők kékfrankosa. 5,5 pont

Kékfrankos Selection 2017
Illatban mélység, struktúra és a fajtára jellemző jegyek. Érett cseresznye, szilva, kakaópor, füst, toast, fekete bors, mentol, herbék, némi vér és földesség. A korty lendületes savú, de nem túl savas. A közepesnél nagyobb test, tanninja jól kordában tartott. Ízben felvonul sok gyümölcs és hordófűszer, de a gyümölcsök győznek. És ez jó! Nagy érlelési potenciállal rendelkezik. 7 pont

Kékfrankos Lehmgrube 2017
Édes, szuperérett gyümölcsök, kékvirágos parfümösség mellett grafitos ásványosság és finom kézzel adagolt hordófűszerek. Sült hús, mentol, gyógynövények, fekete bors jelzi, hogy mély és részletgazdag. Finoman kidolgozott szerkezet, puha tanninérzet, krémes textúra. Egészen komplex élmény. ízében szépen ötvöződik a gyümölcs és a hordó világa. Lecsengése emlékezetesen hosszú. 7,5 pont

Kékfrankos Lehmgrube 2014
Zárkózott illat, amely főleg mentol, herbák, medvecukor, fekete ribizli, szeder, aszalt szilva, némi vanília, friss dohány, szantálfa és szegfűszeg. Tömör szerkezetű, mélységeket mutató bor. Puha tanninok, finom savérzet, profin kidolgozott szerkezet. Sokrétű, komplex és egyáltalán, nagyon komoly bor. Érett erdei gyümölcsök, fekete olíva, étcsoki, kávébab, vanília. Lecsengésében meszes ásványosság ad extrát, de némi kesernyésség is megjelenik. 8 pont

 

4_2.jpg

Cuvée d"Or 2016
Bordeauxi házasítás.
Tartalmas, gazdag és kifinomult vörösbor illat. Szeder, hecsedlilekvár, áfonya, feketeribizli, aszalt szilva, mentol, medvecukor, sült hús, sonka, némi füst és szivardoboz. Semmit sem hangsúlyoztak túl benne. Struktúrája arányos, szép és megnyerő. Kicsit édeskés az utóíze, de a tanninok minősége és a hossz meggyőző. Ízében mentol, grafit ásványossága, szeder, aszaltszilva, feketeribizli, kakaópor, vanília, szegfűszeg, kókusz. 8 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr1516392410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása