Aia Vecchia, Sor Ugo 2015 Bolgheri Superiore DOC

2019. április 18.

57840031_333112374067355_4063127594176872448_n.jpg

Aia Vecchia, Sor Ugo 2015 Bolgheri Superiore DOC
A pince maga, és névadója egy idős épület, amely Bolgheri és Castagneto Carducci között található. A 43 hektáros birtok két blokkban található, Bolgheriben és Maremma Grossetanában. Bolgheriben a klasszikus bordeauxi fajtákkal dolgoznak, ide értve a petit verdot szőlőt is. A pince Sor Ugo nevű zászlós bora is ezekből készül, 18 hónapos újhordós érleléssel és 12 hónapos palackos pihentetéssel.

{ tovább » }

Csendes vörös portóból

20190414_155800.jpg

Real Companhia Velha, Quinta dos Aciprestes Reserva 2015 DOC Douro

Az egyik legkorábban alapított pincészet, amelyet I. José király hozott létre 1756-ban, a Douro völgyében, három birtok összevonásával. Ezek egyike a Quinta dos Aciprestes. A Douro folyó melletti 100 hektáros birtokon a középpontban a port készítése állt. A fogyasztói szokások változásával a csendes borok egyre nagyobb szerepet kapnak a portfólióban. Egy 2015-ös reserva került a poharamba.
Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz fajták házasítása, amely acéltartályban erjedt, majd amerikai és francia, újhordókban érlelődött 10 hónapig.

{ tovább » }

Chateau Faugéres 2011

20181020_115743.jpg

A birtok 1823- tól a Esquissaud család tulajdonában volt 160 éven át. 2005 óta egy parfüm dizájner, Silvio Denz a pince tulajdonosa, akinek a vezetése alatt, 2012-ben Grand Cru Classé besorolást kapott a ház.
A 37 hektáros saint-emilion-i birtok 35 éves átlagéletkorú ültetvényein merlot (85%), cabernet franc (10%), cabernet sauvignon (5%) fajtákat termesztenek. A mészkő fennsíkon agyagos, meszes talaj alakult ki, amelyen dupla-guyot művelésmódot használnak. A hideg áztatás után fakádakban erjed, majd fele részben új barrikban, fele részben használt horóban érlelődik 14 hónapig. 65000 palack készül a pince főborából, Michel Rolland szaktanácsadó vezetésével.

{ tovább » }

Tenuta Rosarubra, Shamán Riserva 2013

20190221_220242.jpg

Tenuta Rosarubra, Shamán Riserva 2013 Montepulciano d'Abruzzo DOC

A 30 hektáros bio és biodinamikus birtok a közép-olaszországi Abruzzo tartományban található.
35 éves, bio, montepulcano d’abruzzo ültetvény termése. A kézi szüret után 15 napig erjedt héjon, majd hosszú hordós érlelést kapott.
Elképesztően mély, gyakorlatilag fekete színű bor, amelnyke nagyon intenzív illatából dől a kávé, étcsoki, karamell, füst, dohány, mentol, fekete ribizli, aszalt szilva, fekete olíva. Minden frontot megnyit, nagy lendülettel támad a bor. Megkóstolva az az érzésem, hogy megállna benne a kanál. Sűrű, tömör, krémes és brutálisan vastag. Likőrbor koncentráltságot és tüzességet kapunk. Mindene nagy, de egy pohárnál többet nagyon nehéz meginni belőle. Ezért nem több, mint 6 pont (kb. 38-40 euro)

Priorati szörp

20190318_165153.jpg

Bodegas de Cal Grau, Les Ones 2015, Priorat

Az egyik legizgalmasabb spanyol borvidéknek tartom a közel 2000 hektáros Prioratot, amely Rioja után másodikként érdemelte ki a legmagasabb termőhelyi besorolást. A történelmi időkben a szerzetesek készítettek kiváló bort, majd következett a mélyrepülés, de az 1970-es években a Rene Barbier nevével fémjelzett kis csoport igazán magas minőségű borokat készített a garázsborászatokban. A rendkívül köves, száraz, teraszos ültetvények művelése jellemzően csak kézi munkával lehetséges. A licorella nevű palás talaj művelése igazi kihívás, de ez jelenti a borvidék lényegét.

{ tovább » }

Tenuta Fanti, Brunello di Montalcino DOCG 2013

20190401_101346.jpg

A Fanti család 200 éve él a régióban, és ma 300 hektár felett rendelkeznek, amelyből 50 ha a szőlő.
Az 50 hektáros ültetvény 80%-án sangiovese, alias brunello terem. A maradék területen osztoznak a helyi egyéb szőlőfajták, illetve a nemzetközi fajták.

{ tovább » }

Ausztrál garázsgrönás

20190221_215248.jpg

Shottesbrooke Winery, McLaren Vale, Bush Vine Grenache, Single Vineyard, 2016
Nick Holmes több mint 30 évvel ezelőtt hozta létre a birtokot, amely egy igazi garázsborászat A McLaren völgyben.
A dűlős borok (Single Vineyard Series) öt tagjának egyike ez a grenache, amely 80 évnél is idősebb bakművelésű tőkék termése homokos-agyagos talajról. A parcellák termését külön dolgozták fel. Az erjedés után két éves francia hordókban érlelődött 10 hónapot.

{ tovább » }

Kadarka, a szabadság bora

20190315_170803.jpg

Kézdy Dániel nem tud a fenekén ülni és én azt hiszem, ezzel mi, a borkedvelők járunk a legjobban. Ugye elég, ha csak a furminttal vagy a hárslevelűvel kapcsolatos nagykóstolóit említem?
A Dani és családja által megvásárolt és felújított budakalászi Kálvária Pince mindhárom ágában fantasztikus készletek, különleges magyar borkincsek rejtőznek. Természetesen nem öncélúan összerakott projekt ez, hiszen Dani rendszeresen tart itt kóstolókat a hazai és a külföldi érdeklődők csoportjainak.
Március 15-én kadarka kóstolóra voltam hivatalos a Kálvária Pincébe többedmagammal. Daninak szívügye ez a hányatott sorsú fajta, ezért legújabb ötletének a kadarka áll a középpontjában. Szeretne hagyományt teremteni és arra ösztönözni a kadarkakészítő borászokat, hogy a forradalom kitörésének napján nyissák ki a pincéjüket, mutassák meg kadarkáikat.

{ tovább » }

Thummerer Pince, Egri Cabernet sauvignon Superior 2015

20190320_114819.jpg

A noszvaji Juhszalagos-dűlő termése, amely acéltartályban erjedt, majd 18 hónapig nagy ászokhordóban érlelődött.
Közepesen intenzív, nagyon fajtajelleges illat sok erdei gyümölccsel, szilvával, őrölt paprikával, némi dohánnyal és fekete borssal. Megkóstolva is igazán szép arcát mutatja a fajtának. Finom cserek, jó savak, integrálódott alkohol és jó struktúra. A korty vibrál, energiával teli. Az erdei gyümölcsöket finom hordófűszerek keretezik. Tetszik. 7 pont (3750 Ft)