Méltó utód

2021. július 20.

takler.jpg

Takler Pince, Szenta-hegyi Kékfrankos 2017
A bor előző évjáratát viszonyítási pontnak tartottam, annyira fajtajelleges, komplex bor volt. A 2017-es évjáratban sem kellett csalódnom. A bátaszéki Szenta-hegyről összesen 6000 palacknyi kékfrankost készítenek Taklerék. A bor kádban erjedt, majd nem csak magyar, hanem francia hordókban érlelték.

{ tovább » }

Cascina Chicco - Piemonti felvillanások

20210326_111241.jpg
A Roero régióban (Észak –Nyugat Olaszország) vidékén található el a pincészet. Az 1950-es évekhez és Ernesto Faccenda nevéhez köthető a borászat megalapítása. A termelés főleg Nebbioloval és Barbera szőlőfajtákkal kezdődött majd fokozatosan növelték a területeiket és a fajtaválasztékot. Napjainkban már a harmadik generáció gazdálkodik az ültetvényeken.

{ tovább » }

Villa Sandahl: Birdie Num Num 2019

birdie.jpg

Meglehetősen régen írtam már a Villa Sandahl badacsonyi rizlingjeiről, pedig minden évjáratban figyelemreméltó borokkal jelennek meg a piacon. A címkén lévő seregélyek arra utalnak, hogy ebben az évjáratban különösen nagy lendülettel fogyasztották az érett bogyókat. Egészen késői szüretből származó alapanyagot dolgoztak fel, több helyen a botritisz is megjelent.

{ tovább » }

Hernyák Pince, Etyeki Zöldveltelini 2019

20210415_085134.jpg

A pincéről már írtam pár gondolatot itt. Ausztria fő fajtájából készítettek egy izgalmas bort. A tétel tartályban erjedt, majd a fele másod és harmadtöltésű hordóban érlelődött egy éven keresztül finomseprőn. Palackozás előtt házasították a hordós és tartályos részeket.

{ tovább » }

Periquita Reserva 2018

20210415_085127.jpg

A pincészet története 1820-ban vette kezdetét José Maria da Fonseca által és jelenleg 650 hektárra tehető az ültetvényeik nagysága. Az egyik legnevesebb területük Cova da Periquita. Természetesen helyi fajtákkal dolgoznak és nem csak csendes bort, hanem portóit és Setubal Moscatelt is készítenek. Portugáliában a legidősebb és az egyik legrangosabb borászatként tartják számon őket.

{ tovább » }

Nachbil duett, Krasznabéltekről

20210205_190828.jpg

Ökológiai gazdálkodásból származó bioborokat készítenek az 1999-ben alapított, 20 hektáros krasznabélteki borászatban. A birtok neve a közeli hegycsúcsra utal. Minimális beavatkozásra törekszenek a borok készítésekor. Fajtaválasztékuk széles, nemzetközi és helyi fajtákkal is dolgoznak. A pince borásza Serli Csilla, hagyományos technológiával készíti a borokat.

{ tovább » }

Kavaklidere Borászat – Kalecik Karasi Prestige 2017

kep1_1.jpg

A Kavaklıdere Pincészetet 1929-ben Ankarában alapították, az első magán pincészet volt az országban. Ma is családi tulajdonban van a hét különböző bortermelő régióban található 650 hektárnyi ültetvény. Több borászatot tulajdonolnak, többek közt két chateaut Bordeauxban.

{ tovább » }
süti beállítások módosítása