Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Chardonnay, Narancsbor, 2015
A pincészet honlapja meglehetősen informatív a borral kapcsolatban. A Packalló dűlő termése, amelyen barna erdőtalaj, homokos vályog illetve löszös homok található. A szeptember 28-án szőlőt héjon erjesztettük és négy héten át héjon is tartották. Egy speciális hordót használtak, amelyet forgattak az erjedés alatt, ezzel is segítve az íz és aromaanyagok kioldódását. Öt hónapig finom seprőn tartották a bort, ez a metódus elősegítette, hogy alacsony szinten legyen tartható a kén. Szűrés és derítés nem történt. 600 palack készült ebből a borból.
Kissé opálos, amely a kategóriában nem szokatlan, narancsszínű ital. Illata édes fűszerekkel nyit, gyógynövényekkel, mézzel, fehér borssal, trópusi gyümölcsökkel, dióval, mandulával teljesedik ki.
Férfias korty, amelyben határozottan jelen vannak a cserek, az alkohol, de savakat sem nélkülöz. Tömör, sűrű mag, krémes textúra jellemzi. Az édes fűszerek, a sárga alma, a trópusi gyümölcsök és a mandulás, diós vonal az ízben is visszaköszön. Aszalt gyümölcsök, mazsola, narancshéj, gyógynövények. Hosszú lecsengés. Nem mondom, hogy könnyen érthető bor, de a borértők közt sikert arat. Élmény volt kóstolni. Még nagyon fiatal, szívesen kóstolnám 2-3 év múlva. 7 pont (4450 Ft, a pincénél)